Kafkas Üniversitesi Kağızman Meslek Yüksekokulu’nun 24-26 Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleştirdiği “Geçmişten Geleceğe Her Yönüyle Kağızman Sempozyumu 24 Mayıs 2012 Perşembe günü Saat: 13.30’da Kağızman’da yapıldı.
Sempozyuma Onursal Başkan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kağızman Kaymakamı Şuayib Gürsoy, Kağızman Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Yüce, sempozyumda bildiri sunacak olan bilim adamları, çok sayıda Kağızman esnafı, öğretmenler, öğrenci ve bir çok vatandaş katıldı.
Öğle yemeğinin verildiği Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda saygı duruşu ve istiklal marşının ardan açılış konuşmaları başladı. İlk konuşmayı sempozyumun düzenlenmesinde büyük emeği olan Kağızman Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Yüce yaptı. Yüce şöyle konuştu: Geçmişten Geleceğe Her Yönüyle Kağızman Sempozyumu’nu yaparken bizi cesaretlendiren yüreklendiren Kağızman Kaymakamımıza, aynı şekilde görüşme yaptığım zaman bizi yüreklendiren vekillerimize, Serhat Kalkınma Ajansı’na, Meslek Yüksek Okulu hocalarıma, Kağızman esnaflarına, Kağızman halkına teşekkürlerimi sunuyorum. Niçin Kağızman? Çok eski bir tarihi olduğu için Kağızman, niçin Kağızman? Kurtuluş savaşında ilk direnişi, halk direnişini başlattığı için Kağızman, zengin maden yatakları olduğu için Kağızman. Ben katılımcılara ve misafirlere şunu belirtmek istiyorum. İsmi türkülere konu olduğu için Kağızman. İşte bu nedenlerden dolayı bu yerde bu sempozyumu düzenledik. Niçin Kağızman sorusuna yanıt verecek olursam.
Kağızman bir Kağızmanlı için dünyanın en güzel yeridir. O yüzden Kağızman her şeyi değer. Bu duygular ile hepinize saygılar sunuyorum.
Kağızman Kaymakamı Şuayib Gürsoy ise şöyle konuştu: Sayın Milletvekillerim, değerli katılımcılar, değerli misafirler hepinizi saygıyla selamlıyorum. Öncelikle Kağızman’da iki sempozyum kutlamanın sevinci içindeyiz. Birincisi Aras Havzası sempozyumu idi. Bu ise ikinci bir sempozyum olarak yapılmaktadır. Aras Havzası’nda Kağızman araştırmaya ve ortaya somut deliller koymaya değer bir yerdir. Bizler bunun farkındayız. Burada ortaya koyulacak düşünce ve fikirler, kültürel değerler, sosyal değerler hak ettiği yere getirilecektir. Bu sempozyumun çok önemli bir işlevinin olduğuna inanıyorum. Sizlerin ortaya koyacağınız bu bilgiler çok önemlidir. Bilimsel araştırmaların ortaya konularak tarihe not düşürülmesi çok çok önemlidir. Bölgemizin sosyal, kültürel, ekonomik değerlerini bu sempozyum yarınlara taşıyacaktır. Adı üzerinde olduğu gibi geçmişten geleceğe Kağızman adlı sempozyumda sunulacak bildiriler ilçenin gelişmesinde yön tayin edecektir. Kağızman Kaymakamlığı olarak bölgemiz ve ilçemiz açısından çok önemli gördüğümüz bu tür sempozyumların devam etmesi için, ve bu sempozyumda sunulan bildirilerin kitaplaşması açısından elimizden gelen maddi ve manevi desteği sağlayacağımızı bildirmek isterim. Bu vesile ile özellikle bizleri yalnız bırakmayan valimize, milletvekillerimize, Kafkas Üniversitesi Rektörüne, Kağızman Meslek Yüksek Okulu Müdürümüze, değerli hocalarımıza teşekkürlerimi bir borç biliyorum, sempozyumun hayırlı geçmesini temenni ediyor ve saygılar sunuyorum.
Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ise şöyle konuştu: Sayın vekillerim, sayın kaymamamım, protokolün değerli üyeleri, değerli bilim adamları, değerli Kağızmanlılar, değerli basın mensupları, geçmişten geleceğe her yönüyle Kağızman sempozyumuna hoş geldiniz. Alpaslan hocam sempozyum için bize geldiğinde hiç tereddüt etmeden yanında yer aldım. Bu işin üstesinden geleceğinden emin olarak destek verdim. Böyle çalışmalarda bulunduğu için kendisine ve ekibine teşekkür ediyorum. Bu gibi sempozyumlar ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel konuda insanların önünü açacak ve ufkunu genişletecektir. Biz de üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz. Kağızman şirin ve nüfuslu bir ilçedir. Coğrafi güzellikleri, kültürel değerleri ile önemli bir konumu bulunmaktadır. Kağızman burada bulunan katılımcı bilim adamlarının da sayesinde daha güzel yerlere ulaşacağı inancındayım. Ben böyle bir sempozyumun hazırlanmasında başta Kağızman Kaymakamlığına, Kars Valiliğine, Serhat Kalkınma Ajansına, işadamlarımıza, milletvekillerimize, Kağızman Meslek Yüksek Okulu çalışanlarına, katılımcı bilim adamlarına katıldıkları ve emekleri geçtiği için teşekkürlerimi bildirmek istiyorum.
AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç ise konuşmasında sözlerini şöyle sürdürdü: Kağızman’da bir sempozyum yapacak dereceye gelmek açıkçası beni çok duygulandırdı. Kafkas Üniversitesi bu bölgede bir güç haline geldi. Artvin, Iğdır, üniversiteleri Kafkas Üniversitesinin içinden çıktı. Bakın illerde değil ilçelerde bilimsel sempozyum yapacak düzeye geldik. Bu Kağızman’ın geldiği noktayı göstermektedir. Kağızmanlı şanslıdır. Kağızman bu şansı elde etmek için binlerce yıl acı çekmiştir. O yüzden bu güzel günler Kağızman’ın hakkıdır. Kağızmanlının bugün Kağızman’a daha fazla sahip olduğunu görüyoruz. Şimdi Kağızman’la alakalı bir sunumumuz var. Bir dönem biz de Kağızman’ın en uç köylerinde çalışmalar yaptık. Bunu da burada sunacağımızdan mutluluk hissetmekteyim.
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan ise şöyle konuştu: Kağızman’da böyle bir ortamda, böyle bir sempozyumda sizlerle birlikte olmak bizi heyecanlandırıyor. Hepinize hoş geldiniz diyor teşekkür ediyorum. Sayın rektörümüz başta olmak üzere, meslek yüksek okulu müdürümüz ve ekibinin böyle bir sempozyum ortaya koyduklarından dolayı teşekkür ediyorum. Bizlerde elimizden geldiğince katkı koymaya çalışıyoruz. Kağızman bir değerdir. Kars şehit kanlarıyla sulanmış bir topraktır. Geçmişimize baktığımız zaman bu sıkıntıları görmekteyiz. Biz istiyoruz ki bilim adamlarının ortaya koyacağı bildiriler ile yarınlara ulaşalım, geleceğimizi tayin edelim. Bunun için biz sizin üç gün içinde ortaya koyacağınız katkıları çok çok önemsiyoruz. Ve bu çalışmaları kullanmak açısından dört gözle bekliyoruz. Bu değerler ile Karsı Kağızman’ı geleceğe taşıyacağız.. Bu yüzden önemsiyoruz. Kağızman’da Kars’ta çok güzel işler yapmak istiyoruz. Sulama suyunu çözmek istiyoruz. Yol sorununu çözmek istiyoruz.
Kağızman’ın elli yıllık bir hasreti olan ciddi bir baraj hayata geçirerek sulama suyunu çözmek istiyoruz. Ulaştırma alt yapılarını çözmek istiyoruz. Bunları yapmak için çalışmalarımız devam ediyor. Projelerimiz bitti. Hayata geçireceğiz, diye konuştu.
Konuşmaların ardından Kafkas Üniversitesi bünyesinden gelen bir ekip türkü dinletisinde bulundu. Dinleti sonrası Kağızman’ın bağrından çıkmış ve Kağızman’ın özelliklerini ve güzelliklerini yansıtan fotoğraf sergisi gezildi. Fotoğraf sergisine Bican Veysel Yıldız, Hilmi Alıcı, Canan Çiftçi ve Sait Küçük çekmiş oldukları fotoğrafları ile katkıda bulundular. Oturumlar ise 15.15’te başlatılarak 16.30’a kadar devam etti. Akşam yemeği yenildiğinde 1 Ekim İlköğretim Okulu öğretmenlerinden müzisyen Hüseyin Gümüş sazıyla sahnede yer alarak türküler seslendirdi.
24 -25 Mayıs günlerinde 89 bilim insanının sunduğu bildiriler Kağızman halkı, öğrenciler ve öğretmenler tarafından beğeni ile izlendi ve dinlendi. 25 Mayıs 2012 Cuma günü sempozyum saat: 17.00’de sona erdi. Katılımcılar konaklamak için Iğdır’a götürüldü. 26 Mayıs 2012 Cumartesi günü sabah saatlerinde Nahçivan gezisi gerçekleştirilerek sempozyum son buldu. Katılımcılara armağan olarak birer sempozyum çantası ve sempozyum öncesi yayınlanmış olan Geçmişten Geleceğe Her Yönüyle Kağızman Sempozyum kitabı hediye edildi.
Haber: Sait KÜÇÜK
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz