Kağızman’da heykat geleneği devam ediyor
Kağızman’da heykatçı Kemal Ünal’ın anlattığı heykatlar ile halk hikayeciliği geleneği yaşatılmaya çalışılıyor.
Halk Edebiyatı türlerinden olan halk hikayeciliği, yöresel tabirle hekat, Kağızman şivesiyle heykat olarak bilinen heykat anlatma geleneği son yıllarda her ne kadar zayıflasa da yaşlı insanlar tarafından devam ettiriliyor.
Kağızman’ın eski heykatçılarından Urlu Eşref, Aşık Yusuf Sezai, İbrahim Alıcı, İrfan, Şerif Durdağı gibi hikaye anlatıcıların anlattığı hikayeler ile büyüyen 1931 Kağızman doğumlu Kemal Ünal hafızasındaki heykatlar ile Kafkas Üniversitesi öğrencilerine ve ilçedeki araştırmacı yazarlara kaynaklık etmektedir.
Kemal Ünal, Şah İsmail, Yaralı Mahmut, Taptık, Dinler Söylemez, Şah İsmail ile Belê Behrê, Oduncu Rapat, Deli Balta, Deli Nacak, Keloğlan’ın Hırsızlığı adlı hikayeleri unutmadan günümüze kadar taşımayı başaran bir heykat anlatıcısı olarak ilçede yaşamaktadır.
İki gözünden ama olan Kemal Ünal: Ben bu heykatları Kağızman’ın heykatçılarından dinleyerek büyüdüm. Hafızamda kaldığı kadarıyla gelen öğrencilere anlatmaya çalışıyorum. Yörenin araştırmacı yazarı Sait Küçük’te benden bu heykatları kayıt ederek yarın ki kuşaklara taşıyor. Ben ustalardan ne öğrendim ne aldıysam onu satıyorum. Son yıllarda bu gelenek zayıfladı. Televizyon çıktı, diziler filimler çoğaldı. Heykatlara artık rağbet kalmadı, diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz