YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kağızman’ın mağara zenginliği

Kağızman’ın mağara zenginliği

Kars ve çevresinde, keşfedilmeği bekleyen birçok saklı güzellik bulunuyor. Keşfedilmeği bekleyen tarihi ve doğal güzelliklerden biriside, Kars’a 6 kilometre uzaklıktaki Bozkale köyünde bulunan dağın altında ki doğal mağara.

Köyün hemen girişinde bulunan bir tepeciğin altında bulunan mağaranın biri büyük iki de küçük girişi mevcut. Mağaranın hemen yanı başında da bir çermik bulunuyor. Bu çermik de şifalı soğuk suyu ile şifa dağıtıyor. Bu mağaranın içerisinden ise bir yer altı suyunun geçtiği söyleniyor. Çermikten kaynayan şifalı soğuk suyun faydaları yöre halkı ve köylüler tarafından bilinmezken, mağara hakkında hiçbir şey bilinmiyor. Girişinden bir insanının rahatça girebildiği mağaranın iç kısmı ise geniş dehlizlerle dağın derinliklerine kadar uzanıyor. Fakat yaşlılar dahil köy halkından hiçbir kimsenin hafızalarında bu mağara hakkında her hangi bir bilgi ve hikaye bulunmuyor. Mağaranın içerisine girildiğinde ise kireç taşı ile kaplı olduğu gözleniyor. Serin ve nemli havasıyla da astım hastalığına da iyi geleceği söyleniyor. Mağaranın ve yanı başında bulunan çermiğin çevre düzenlemesi yapıldığı takdirde turizme kazandırılması gerekiyor. Mağaranın iç kısmında kireç taşının bulunması ise köyün hemen yakınında bulunan çimento fabrikası için hammadde oluşturduğu da akıllara geliyor. Mağaraya ilgi duyan bazı meraklı vatandaşlar ve köylülerde mağaranın derinliklerinde yer altı suyunun yanı sıra başka güzelliklerinde olabileceğini belirtiyorlar. Vatandaşlar ayrıca mağaranın içerisinde gaz olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurarak daha ileri doğru gitmiyorlar.

Karbonatlı (kireçtaşı, dolomilik kireçtaşı, dolomit, karbonat çimentolu konglomera ve kumtaşı), sülfat (jips) ve klorürlü (tuz) kayaların yeraltı suları tarafından aşındırılması sonucu oluşan bu gibi mağaralar Anadolu’da olduğu gibi Kars’ın bazı yerlerinde ve özellikle Kağızman da bulunuyor.

Kağızman Mağara Zenginliği: Kars’ın Kağızman ilçesinin, Camuşlu Köyü’nde Kurbanağa Mağarası bulunmaktadır. 3.135 metre yüksekliğindeki Aladağ’da olan mağara, deniz seviyesinden 2000 metre. yükseklikte olup, içerisinde, Paleolitik çağlardan kalma kaya resimlerinin barındırmaktadır. Kurbanağa mağarasında ayrıca, tunç çağına ait çanak-çömlek ve kement file gibi avlanma araçlarını gösteren duvar resimleri bulunmaktadır. Yazılıkaya, Bazalt yapılı bir kayanın dik ve düzgün yüzünde, biri büyük, diğeri küçük iki panodan oluşmaktadır. Mağara 11.30 metre derinliğinde, 8.50 metre genişliğindedir. Mağara girişi ise 4.50 metre çapındadır.

Kağızman da ayrıca iki mağara daha bulunmaktadır. Bunlardan birisi Ağkeran Mağarası’dır ve ilçenin kuzeybatısındaki Çukurayva (Purut) ile Camuşlu Köyü arasındadır. Hıristiyanlığın ilk yıllarında gizli ibadet eden Hıristiyanlar tarafından kullanıldığı da bilinmektedir. Bu nedenle de mağaranın tavanında haç motifleri ve Grekçe yazılar bulunmaktadır. Mağara içerisine sonraki yıllarda bir takım hücreler yapılmıştır. Mağara 6-7 metre eninde, 5-6 metre uzunluğundadır.

Duvanoğlu Mağarası da yine Kağızman’ın Paslı Köyü’nün kuzeydoğusundadır. Bu mağara ise kapalı mağara grubundandır. Girişinde taştan yapılmış 1.50 m. yüksekliğinde ve 1.00 m. genişliğinde ve 30 cm kalınlığında menteşeli bir kapısı bulunmaktadır. Mağaranın kenarları taşlarla örülerek kapatılmıştır. Genişliği 3-4 metre uzunluğu 15 metre yüksekliği de 3 metredir.Haber: Tacettin DURMUŞ

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler