HABER

Kahin Tepe'de şaşırtan keşif! Şamanizim ve anamizm inançları hüküm sürdü

Karadeniz bölgesinin sıfır noktası olarak adlandırılan Kahin Tepe'nin tarihi 10 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Dr. Öğr. Üyesi Nurperi Ayengin, bölgede bu döneme ait erken bir dönem tespit edilmediğini söylüyor. Yapılan araştırmalardan edinilen bilgiler bölgede şamanik bir toplumun hüküm sürdüğünü gösteriyor. Kap, kacak yapmayı bilmeyen toplumdan edinilen kalıntılar, Karadeniz bölgesindeki dini inanışlar hakkında verdiği bilgilerden dolayı önem taşıyor.

Kastamonu'nun Araç ilçesindeki Kahin Tepe, ortaya çıkarılan yapılarda yapılan incelemeler neticesinde, Karadeniz Bölgesi'nde şu ana kadar bulunmuş en eski yerleşim yeri olarak değerlendiriliyor.

İlçenin Kahin Tepe mevkisinde 4 yıl önce başlayan kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında devam ediyor.

Kazılarda Akeramik Neolitik (çanak çömleksiz Cilalı Taş Devri) döneme ait olduğu düşünülen tapınak, dikili taş, adak çukurları ve "nitelikli heykeltıraşlık" eserlere ulaşılması, arkeolog ve tarihçileri heyecanlandırıyor.

Kazıya, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nurperi Ayengin danışmanlık yapıyor.

BARAJ KURTARMA KAZISI OLARAK BAŞLANMIŞTI

En Çok Aranan Haberler