HABER

Kahramanmaraş olası depreme hazır

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan deprem raporunda en riskli illerin başında gelen Kahramanmaraş'ta, bürokratlar olası depreme hazır olduklarını kaydetti.

Vali İlhan Atış, Kahramanmaraş'ta olacak muhtemel bir depreme yüzde 80 hazırlıklı olduklarını ifade ederek, "Kamu kurum ve kuruluşlarımız başta ben olmak üzere ruhen, çalışma sistemi yapılacak işler gibi konularda da yüzde 80 hazırız. Yüzde 20'lik bölümü kapatmak için de çalışmalarımız gece gündüz sürüyor. Biz depremin ne zaman nasıl olacağını değil, en az can ve mal kaybı ile nasıl atlatırız, onun hesabını yapıyoruz" dedi.

Yaptıkları çalışmalarda, olası bir depremden 3 bin 250 ile 3 bin 500 yapının etkileneceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Vali Atış, 15 bin ile 17 bin arasında vatandaşın bu depremden etkileneceğini kaydetti. Atış, şunları söyledi:

"Kamu kurumları içinde kent merkezinde bir (Süleyman Demirel Fen Lisesi), kırsal alanda da ilköğretim okullarından 5 tane olmak üzere toplam 6 okulu boşalttık. Yine muhtemel bir depremde etkileneceğini tespit ettiğimiz Kahramanmaraş, Pazarcık ve Türkoğlu devlet hastaneleri için güçlendirme çalışmalarına başlamak üzereyiz. Ayrıca yeni yapılacak olan tüm binaların gerek şehir merkezi gerekse de kırsalda depreme dayanıklı yapılmasını sağlamak için büyük bir gayret içindeyiz. Kahramanmaraş'ta idareciler olarak deprem olduğu anda insanların bilinçli hareket etmesini sağlamak için çalışıyoruz."

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise, belediye olarak kendilerinin de hazır olduğunun altını çizerek, "Valilik ile koordineli yaptığımız çalışma dışında belediye olarak 77 mahallemizde 20'şer kişiden oluşan bir bağımsız ekip kurma çalışmalarımız sürüyor. Bu tespit ettiğimiz kişiler herhangi bir ikaza gerek kalmadan muhtemel bir deprem anında araç ve gereçleri ile kurtarma çalışmalarına başlayacaktır. Bu ekibin adı Arama Kurtarma Moral Ulaşma ve Tespit (AKMUT) olacak" diye konuştu.
İkinci bir arama kurtarma ekibi daha kuracaklarını hatırlatan Belediye Başkanı Poyraz, "Onun ismi Maraş Arama Kurtarma (MAK) olacak. Belediye olarak kaç şiddetindeki bir depremde kaç kişi ölür, kaç kişi kalır, böyle bir tespit yapmadık, zaten bu da mümkün değil. Biz belediye olarak, olayın olduğu yerde ne kadar çabuk sürede bilinçli bir çalışma yaparak can ve mal kaybını en aşağı seviyeye düşürürüz, bunun gayreti içindeyiz. Kesinlikle gecekondulara müsaade etmiyoruz. İnşaat ruhsatları verilirken her türlü titizliği gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Bayındırlık İl Müdürü Mehmet Çiçek, Kahramanmaraş'a 9 adet kuvvetli yer hareketlerini tespit eden istasyon kurduklarını anlatarak, 1998 yılından sonra yapılan yapıların depreme daha dayanıklı bir şekilde inşa edildiğini söyledi. Sağlık Müdürü Sıtkı Güvenç de, muhtemel bir depremle ilgili olarak Sağlık Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmaları şu şekilde açıkladı:

"Muhtemel bir depremde etkileneceği tespit edilen Kahramanmaraş, Türkoğlu ve Pazarcık devlet hastanelerinin güçlendirilmesi için bakanlıktan 300 milyar talep ettik. Bu para geldi ve hafta içinde ihalesini yapacağız. Ayrıca depremde hastane olarak kullanmak üzere Sağlık Müdürlüğümüz bahçesine 2 adet prefabrik konut yaptık. 112 acil komuta merkezini yönetmek için 2 adet konteynır hazırladık. En önemlisi de Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep İl Sağlık Müdürlükleri arasında bir protokol yapıp bir deprem duyulması halinde talimat beklenmeksizin buralara bu illerden toplam 40 ambulans gidecek."

En Çok Aranan Haberler