HABER

Kahramanmaraş Ramazan imsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Kahramanmaraş iftar ve imsak vakti...

Nihayet Ramazan geldi! Tüm Türkiye mübarek Ramazan ayı hazırlıklarını tamamladı. İlk sahur yapıldı. İl il imsak vakitleri içerisinde Kahramanmaraş imsak vakti, Kahramanmaraş iftar saatleri tüm detaylarıyla bu yazıda... İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Kahramanmaraş Ramazan imsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Kahramanmaraş iftar ve imsak vakti...

Tüm islam aleminin sabırsızlıkla beklediği Ramazan ayı ilk sahurla başladı. Müslüman aleminin beklediği bu ilk sahur gününde Kahramanmaraş iftar saatleri ve Kahramanmaraş imsak vakti tüm detaylarıyla bu yazıda yer alacak. Ayrıca Kahramanmaraş'a yöresel lezzetler ile ramazan ayını eski günlerdeki gibi yaşayacaksanız.

Mübarek Ramazan ayı boyunca oruç tutulacak, dualar edilecek, sahura kalkılacak. 2017 Ramazan ayında Kahramanmaraş ilk sahuruna 26 Mayıs cumayı 27 Mayıs cumartesiye bağlayan gece saat 03:25'de kalktı. Kahramanmaraş ilk iftarını ise 27 Mayıs cumartesi günü saat 19.52'de yapacak. Diyanet sahur vakti ve iftar saatlerine göre Türkiye'de yaşayanlar bu yıl 17 saati aşkın süre oruçlu tutacak. En kısa oruç Ramazan’ın ilk günü tutulacak ve iftar her gün biraz daha ileri gidecek. Haziran ayı yılın en uzun gündüzünü (21 Haziran 2017) içinde barındırdığı için en uzun orucun tutulacağı gün olacak.

KAHRAMANMARAŞ İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

ULU CAMİİ'NDE İBADET

Kahramanmaraş Ulu Cami, Dulkadiroğulları`ndan kalan bir camidir. Yanında Taş Medrese ve Kapalıçarşı bulunur. Kahramanmaraş Kalesi'ne yakın bir konumdadır. Taçkapı üstündeki yazıttan Dulkadiroğulları'ndan Süleyman oğlu Ala Üd-Devle Bey'in 1496'da yaptırdığı anlaşılmaktadır. Üst kısmı onarılarak sürekli değiştirilmektedir. Ana mekanı dikdörtgen şeklindedir. Mihrab üçgen şeklindedir. Mukarnas, Palmet, Lotüs motiflerinden oluşmuştur. Minaresi camiden bağımsız şekildedir. Taban kısmı karedir.

KAHRAMANMARAŞ'IN MEŞHUR YEMEKLERİ
Ramazan ayı boyunca sofralara şenlik ve bereket gelecek. Her yöreye ait yemekler Ramazan sofralarını süsleyecek. En meşhur yemeklerini sofralarından esksik etmeyecek 81 il içerisinde Kahramanmaraş tirşik çorbasını, ekşili çorbasını, yoğurtlu döğme aşını, paçasını, ciğerli bulgur pilavını, kısır köftesini, et böreğini, ekşili bamyasını sofrasından eksik etmeyecek.

KAHRAMANMARAŞ İFTAR SOFRASI: CİĞERLİ BULGUR PİLAVI
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur
250 gr dana ciğeri
2 su bardağı su
1 adet soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz

Hazırlanışı: Ciğeri küçük küpler şeklinde doğrayın. İyice yıkayıp kâğıt havlu ile suyunu alın. Soğanın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Sıvıyağı tencereye alıp kızdırın. Soğanı ilave edip kavurun. Ciğeri ekleyip kavurmaya devam edin ve delikli kepçe ile alıp servis tabağına çıkarın. Bir tencerede 2 bardak suyu kaynatın. Tuz serpip karıştırın. Yıkanmış ve suyu süzülmüş bulguru ilave edin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pilavı pişirin. Ciğeri 6 kâseye paylaştırın. Üzerine bulgur pilavı ekleyip servis tabaklarına ters çevirin. Sıcak olarak servis yapın. çorbaya ekleyin, 30 sn. ateşte tutun. Ateşten alın; içine nar ekşisi, tuz ve şeker karıştırıp servis yapın.

İFTARDA NE YEMELİ?
Uzun süren açlıktan sonra sabırsızlıkla beklenen iftarlar, bazen sağlık problemlerini de berberinde getirebiliyor. Aç karnına birden yüklendiğimiz midemiz, ağır gelen yemekler sonrası sağlıksız durumlarla karşı karşıya gelebiliyor. Uzun süren açlık sonrası kan şekeri düşüyor ve sahura da kalkılmazsa en düşük seviyesine ulaşıyor. Uzmanlar, iftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile başlanabilir önerisini yapıyor. Başlangıç için ılık çorba öneriliyor. İftarda aynı anda çok çeşitte yemek yemek mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor. İftarda hamur işlerinin tercih edilmemesini, zeytinyağı kullanmaya özen gösterilmesi söyleniyor. İftar sofrasında ekmekten kaçınmalı, mutlaka salata ve yoğurt bulundurulması tavsiye ediliyor. Yemekten sonra oluşan yorgunluğu gidermek için yeşil çay, midenin rahatlaması için de Türk kahvesi içmek faydalıdır deniyor.

2017 FİTRE NE KADAR?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu bu yılki verilecek fitre miktarını açıkladı. 2017 fitre miktarı (fıtır sadakası) 16.00 TL olarak belirledi. Fiyat hesaplanırken, fıtır sadakasının Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alındı. Mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2017 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2018 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede fitre fiyatlarının 16,00 TL olarak belirlenmesine karar verildi.

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur’an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olara kabul edilmektedir. Feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır. Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dolu olan bir aydır.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Peygamber Efendimiz (s.a.s.)'in kıldırmış olduğu Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda kesin bir rivayet bulunmamaktadır. Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Teravih namazlarının rekatları konusunda ise iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat. Hz. Ömer'in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevi ve Ayni tarafından, on bir rekatla ilgili rivayetin Hz. Ömer'in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Teravih namazlarıyla ilgili olduğu, sonra Teravihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar da böyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır. Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Ki Peygamber Efendimiz bile ilk başlarda cemaatle kıldırdığı fakat farz olur endişesiyle tek başına kılmaya başlamıştır. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir. Teravih namazı, Ramazan ayında yatsı namazı ile vitr namazı arasında kılınan bir nafile namazdır. Bundan dolayıdır ki nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu halde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamber (s.a.s.)'in uygulaması ile sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaatle kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir.

Hz. Ömer (ra), halife olduktan sonra halkın dağınık bir şekilde teravih namazı kıldıklarını görür. Bu namazın cemaatle kılınmasının daha hoş olacağını düşünür ve ashapla istişare ederek yeniden cemaatle kılınmasını başlatır. Halkın muhabbetle teravih namazını kıldıklarını görünce, “Ne güzel bir adet oldu” diyerek memnuniyetini belirtir. Hz. Ali Efendimiz'de, bu uygulama sebebiyle “Hz. Ömer mescitlerimizi Teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer'in kabrini öyle nurlandırsın” diye dua eder.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler