YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Kahramanmaraş Sanayinin Yüzde 95'ini KOBİ'ler Oluşturuyor'

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Kahramanmaraş'taki işletmelerin yüzde 95'ini KOBİ’lerin oluşturduğunu belirterek, bu tablonun hemen...

'Kahramanmaraş Sanayinin Yüzde 95'ini KOBİ'ler Oluşturuyor'

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Kahramanmaraş'taki işletmelerin yüzde 95'ini KOBİ’lerin oluşturduğunu belirterek, bu tablonun hemen hemen Türkiye fotoğrafı ile örtüştüğünü ifade etti. Kahramanmaraş'ta 35 adet sanayi kolunda sayıları 500'e yaklaşan sanayi tesisi ve sayıları 700’e yaklaşan işletme bulunduğuna dikkat çeken Uluşahin, “Yıllık cirosu 2,5 milyar dolar olan Kahramanmaraş ilinin sanayisi, 35 bin kişiye istihdam sağlıyor." dedi.

Şekerbank'ın 60. kuruluş yılına özel, Anadolu’nun farklı illerinde düzenlediği 'Üreten Anadolu Buluşmaları' panellerinin dördüncüsü Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Uluşahin, Genel Müdür Yardımcıları Orhan Karakaş ve Halit Haydar Yıldız’ın ev sahipliğinde, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Salonu'nda düzenlenen panele, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Uluşahin, Şekerbank olarak Türkiye’de yerel üretimin artması ve üretenlerin desteklenmesine yönelik projelerine aralıksız devam ettiklerini bildirdi. Şekerbank’ın 1953 yılında Anadolu’da binlerce üreticinin, girişimcinin küçük birikimleriyle kurulan bir banka olduğunu hatırlatan Uluşahin, “60 yıldır ‘Anadolu Bankacılığı’nın lider ismi olduk. Bugün de üretimin artmasına yönelik projelerimizle Şekerbank olarak Keşan’dan Rize’ye, Nevşehir’den Gaziantep’e, Kırşehir’den Kahramanmaraş’a kadar Anadolu’nun her köşesindeyiz. Misyonumuz sadece kar etmek değil, kurumsal sorumluluk anlayışını iş süreçlerine uygulayarak ve tüm paydaşlarımıza değer katarak büyümektir” diye konuştu.

Üretim, ihracat konularında Kahramanmaraş’ın sergilediği tablonun gurur verici olduğunu kaydeden Uluşahin, “Kahramanmaraş, Türkiye’nin en büyük üretim merkezlerinden biridir. İlimizdeki sanayi sektörleri yerel hammadde kaynaklarına dayanarak gelişiyor. Burada dünyaca ünlü markaların tedarikçisi olan hazır giyim, iplik imalatçıları, yerel kaynaklara dayalı üretim yapan mikro, küçük ve orta büyüklükteki firmalar gördüm. Sizler için bu profil alışılagelmiş olabilir fakat bilmenizi isterim ki bu üretim dinamiği aslında tüm Türkiye olarak ulaşmak istediğimiz yeri gösteriyor” diye konuştu.

‘YILLIK CİROSU 2,5 MİLYAR DOLARLIK ŞEHİR: KAHRAMANMARAŞ’

Kahramanmaraş'taki işletmelerin yüzde 95'ini KOBİ’lerin oluşturduğunu belirten Uluşahin, bu tablonun hemen hemen Türkiye fotoğrafı ile örtüştüğünü ifade etti. Kahramanmaraş'ta 35 adet sanayi kolunda sayıları 500'e yaklaşan sanayi tesisi ve sayıları 700’e yaklaşan işletme bulunduğuna dikkat çeken Uluşahin, “Yıllık cirosu 2,5 milyar dolar olan Kahramanmaraş ilinin sanayisi, 35 bin kişiye istihdam sağlıyor. Kahramanmaraş'ın en önemli sanayi kolu tekstildir ve Kahramanmaraşlılar olarak bu alanda Türkiye'nin gizli kahramanlarısınız. Öyle ki ülkemizde kullanılan her dört makara iplikten biri Kahramanmaraş’ta üretiliyor. Tarım ve gıda alanında da Kahramanmaraş ülkemizin önemli kentlerinden biridir” dedi.

‘KAPIMIZ ESNAFA AÇIK’ İLE 151 BİN ESNAFA ULAŞTIK’

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, ‘Anadolu Bankacılığı’ misyonuyla 60 yıldır üretenin ve esnafın yanında yer aldıklarının altını çizdi. Bu kapsamda 60. kuruluş yılı için ‘Kapımız Esnafa Açık’ projesini başlattıklarını anlattı. Projenin 15 Şubat’ta başladığını anımsatan Uluşahin, beş ay gibi bir sürede önemli başarılara imza atıldığını kaydetti. “Kamuoyu, tüketiciler ve esnafımız bu platformu sahiplendi” diyen Uluşahin, “Çok güzel e-postalar, mektuplar, telefonlar alıyoruz. Projemizi başladığımız 15 Şubat tarihinden bu yana Türkiye genelinde 377 esnaf odası ile ‘Kapımız Esnafa Açık’ protokolü imzaladık ve böylelikle ülke çapında yaklaşık 151 bin esnafa ulaştık.” ifadelerini kullandı.

AYTEKİN YALÇIN: ‘ESNAF VE SANATKAR REFAHI TABANA YAYAR’

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Aytekin Yalçın, ‘Esnaf ve Sanatkarların Bölge Ekonomisindeki Yeri ve Geleceği’ konulu bir konuşma yaptı. Esnaf ve sanatkarın toplumun tüm kesimlerine yönelik üretimleriyle ekonomik büyümeye ve sosyal sisteme katkı sağladığını kaydeden Yalçın, “Ekonomik dinamizmin ve canlılığın kaynağını oluşturan esnaf ve sanatkarlarımız aynı zamanda refahı tabana yayıyor. İstihdama önemli düzeyde katkı da sağlayan esnaf ve sanatkarlarımız, istikrarın temel mekanizması olarak kabul gören bir kesimdir” diye konuştu.

Esnaf ve sanatkârların 491 meslek kolunda faaliyet gösterdiğine işaret eden Yalçın, bu meslek kollarının da 19 sektör başlığında toplandığını belirtti. Bu sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârların yüzde 33’ünün imalat ve tamirat alanında yüzde 67’sinin ise hizmetle ilgili meslek kollarında faaliyetlerini sürdürdüğünü söyleyen Yalçın Kahramanmaraş’taki işletme sayılarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki işletme sayısı 3 milyon 422 bin 163 iken Kahramanmaraş’taki işletme sayısı 35 bin 146’dir. Bu rakamlarla Kahramanmaraş 23. sırada yer almaktadır. Kahramanmaraş’taki KOBİ sayısı ise 35 bin 106’dir.”

Yapılan konuşmaların ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü Gazeteci Yazar Günseli Özen Ocakoğlu’nun yaptığı panele, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Aytekin Yalçın, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Güngör Uras, Şekerbank T.A.Ş Genel Müdürü Meriç Uluşahin ve Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atila Kanbur konuşmacı olarak katıldı.

Panelde, bölge ürünlerinin katma değerli markalara dönüşümü, tarım ve hayvancılıkta güncel gelişmeler, Anadolu’dan yükselen markalar, Kahramanmaraş’ta üretimin bugünü ve geleceği, esnaf ve sanatkarların bölge ekonomisindeki önemi ve finans sektörü ile reel sektör işbirliği gibi konular ele alındı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler