Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesindeki Büyükkızılcık köyünde deprem sonrası korkutan bir görüntü ortaya çıktı. Köylülerin ‘Kuş Kayası’ dediği dağın yanmaya başlaması sosyal medyada da gündem oldu. Yaşananları sosyal medya hesabından paylaşan bir vatandaş, bölge halkının endişeye düştüğünü belirtti. AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise sosyal medyada dolaşan iddialara değinerek "İşimizi gücümüzü bıraktık, orada ne olup bittiğini anlamaya çalıştık. Bölgede herhangi bir lav akması, volkanik kül, volkan patlaması ve gaz çıkışı yok. Deprem etkisiyle basit bir kütle hareketinden başka bir şey değil" dedi.
Konunun araştırılmasını isteyen vatandaş, bulunduğu yerin Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesi Büyükkızılcık köyü olduğunu anlatarak, “Kuş Kayası dediğimiz dağ, yanardağ gibi yanıyor. Bunu uzmanlara, yetkililere ulaştırır mısınız? Korkuyor halk ne olduğunu bilmiyor. Şu anda kocaman dağ yanıyor. Eskiden hiçbir şekilde böyle bir şey yoktu normal dağ. Önce şu alttaki siyah yerden bir petrol gibi, lav mı petrol mü çok değişik şeyler oluyor burada" diye belirtti.
Bu arada Prof. Dr. Övün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "M7,9'luk depremde çıkan güre (enerji) 1 megaton (1 milyon ton) TNT'ye eşdeğer (500 atom bombası) olması nedeniyle 41 km derinde taşbulamacını (mağmayı) devindirip Kahramanmaraş'ta oluşturduğu kırıktan 2000 C'de kızgın, akışkan karataş (bazalt) püskürterek yanardağ oluşturmuştur." diye belirtti.
AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"İşimizi gücümüzü bıraktık, orada ne olup bittiğini anlamaya çalıştık. Bundan 1 saat önce bir Sikorsky helikopteri bölgeye gönderdik.
Büyükkızılcık köyünde sosyal medyada da yayılan 'volkan yanıyor' denen bölgeye helikopterimiz indi. Arkadaşlarım o bölgeyi inceleyip geri döndüler. Sosyal medyada herkes yorum yapıyor, lütfen oturduğunuz yerden yorum yapmayın. Şu özel anlarda yaptığınız her yorumun sahadaki yansıması çok farklı oluyor. Böyle bir şey olamaz. Bütün hocalarımızı daha sağlıklı veri elde ederek bu tür açıklamalar yapmaya davet ediyorum.
"Bütün insanlar oraya yığılmış, volkan patlayacak diye bekliyor. Bize tek faydası oldu; Sikorksy helikopteri gelirken bölgeye erzak getirdi, vatandaşlarımız erzağa kavuştu.
"Yukarıdan inen arkadaşlarımızın gönderdiği bilgi notunu söyleyeyim. Yukarıya çıkıyorlar, karın, çamurun içerisinde yarım saat gözlem yapıyorlar. Bölgede herhangi bir lav akması, volkanik kül, volkan patlaması ve gaz çıkışı yok. Deprem etkisiyle basit bir kütle hareketinden başka bir şey değil. Bölgede zaten bir volkanik patlamayı oluşturacak bir formasyon da yok."
Tatar, depremle ilgili ayrıca şu bilgileri aktardı:
Öngördüğümüzün çok ötesinde bir afetle karşı karşıyayız. 6 Şubat'ta meydana gelen 2 depremi analiz ediyoruz. İlk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. Yıkıcı etki yaptığı süre. İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. İki depremin açığa çıkardığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip. Şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi ve gelmeye devam ediyor. Çok büyük bir çoğunluğu 4'ün üzerinde gelişti.
3.5, 4 üzerinde, 6'ya kadar çıkabilecek artçı sarsıntılar olabilir, devam etmekte. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan kesinlikle uzak durmaları gerekiyor. Bazı bölgelerimizde, özellikle çığ tehlikesi olabilir. Biraz daha dikkatli olmakta yarar var.
Prof. Dr. Naci Görür ise Twitter hesabından olayla ilgili yaptığı açıklamada "Arkadaşlar, Göksun yöresinde, yanardağ oluştu diye doğru olmayan şeyler söyleniyor. Doğru olduğunu düşünmüyorum. Bölgenin jeolojisi ona uygun değil, heyelana bağlı bir komplikasyon olabilir. Endişe etmeyin, geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.