Her sabah kahvaltı yapmadığımı itiraf etmeliyim. Her ne kadar düzeni olarak sağlık konularında yazıyor ve iyi bir kahvaltının önemini biliyor da olsam, bazen sabahları tek istediğim büyükçe bir fincan kahve oluyor. Bu demek değil ki kekler ya da çöreklerle dolu bir kahvaltı yapıyorum, hayır, sadece sabahları pek fazla bir şey yemiyordum. Sonuç olarak, öğle vakti yaklaşmadan açlık hissediyordum. Bu yüzden de kendimi günün erken saatlerinde daha fazla bir şeyler yemeye zorlarsam, bunun günün ilerleyen saatlerinde daha az yememe yardımcı olup olmayacağını merak ettim.
Aynı zamanda, gün boyunca istediğim kadar çok sebze yemediğimin farkına vardım. Elbette biraz yemek yiyordum, ama yoğun bir çalışma düzenim vardı ve günümüzdeki beslenme önerileri günde dokuz küçük öğün yemeyi tavsiye ediyor. Bu yüzden güne erken başlamak, bu amacıma ulaşmak için iyi bir yol gibi geldi.
Sertifikalı beslenme uzmanı ve diyetisyen Ashley Koff'un dedikleri de bu teorimi destekliyor: İdeal olarak, her öğününüzde nişastalı olmayan bir sebze bulunmalı, ancak bunları kahvaltıda bulundurmak, o gün için biraz da olsa sebze yemenizi garati altına alır" diyor.
Ben de kendime meydan okudum ve bir ay süren bu deneyi gerçekleştirdim:
İlk gün benim için biraz zordu, çünkü uyandığımda normalde aç olmuyorum, kaldı ki normalde sabah kahvaltı yapanların bile canının sabah sabah sebze isteyeceğinden şüpheliyim. Ayrıca genelde acelem oluyor ve evden çıkarken yolda yiyebileceğim bir şeyler alacaksam, bir muz veya elma kapmak, yanıma brokoli sapı almaktan daha pratik. Ama yumurtaya bayılıyorum, bu yüzden o ilk sabah her zamankinden daha erken uyandım ve brokolili omlet hazırladım. Ertesi gün ise tercihim mantarlı omletten yanaydı, sonraki gün onu kuşkonmazlı omlet izledi. Omletin içinde her şey nefis oluyor, bu yüzden bu benim için kolaylık oldu.
Kısa süre sonra omletime birden fazla sebze ilave ediyordum: Kuşkonmaz, brokoli, mantar ve tabii peynir. Kolesterolümün normal seviyede olduğunu varsaydım ve doktorum da haftada ortalama bir düzine yumurta yememin sorun olmayacağını söyledi.
Yumurta dışından farklı bir şeyler yapmak istedim, ama zaten düşük karbonhidratlı beslenmeye çalışıyordum ve bir blender'ım yoktu (dolayısıyla meyve suyu imkanım yoktu), o yüzden her gün omlete sıkıştım kaldım. Ancak omlete koyduğum sebzeleri değiştirdiğim için şaşırtıcı bir şekilde hiç sıkılmadım. Bununla birlikte, omlete salsa, acı sos veya toz biber gibi bazı baharatlar da eklemeye başladım.
Ev yapımı kahvaltımın sorun olmaya başladığı tek zamanlar acelem olan zamanlardı. Bu yüzden evden erken çıkacağım günlerde, bir gece önceden haşlanmış yumurta yaptım ve yanlarına çubuk şeklinde kesilmiş havuçlar koydum, böylece aceleyle kapıdan çıkarken yanıma alması kolay oluyordu.
Güne sebzeli omletle, hatta haşlanmış yumurta ve havuçla başlamak beni bir süre boyunca tok tutuyordu. Saat 10:00 oldu mu, bu deneye başlamadan önceki gibi açlıktan kıvranmaya başlamıyordum. En azından öğle vaktine kadar kendimi iyi hissediyordum. Böylece öğle vakti geldiğinde biraz daha az yemek yediğimi fark ettim. Beslenme uzmanı Koff bunu şöyle açıklıyor: "Sebzeler yediğiniz toplama ekleniyor ama kalori olarak değil, lif olarak ekliyorsunuz ve bu yüzden kendinizi daha uzun süre tok hissediyorsunuz."
Sebzeleri yemenin diğer bir iyi yanı? Çok düzenli beslendim. Beslenme uzmanı Diane Hendriks, kabızlık ve düzensizlik sorunu çekenlerin sabahları sebze dolu bir kahvaltı yapmanın faydasını kesinlikle göreceklerini söylüyor ve sebzelerin bağırsak sağlığına iyi geldiği için sindirime de yardımcı olduğunu sözlerine ekliyor.
Kahvaltıda sebzeleri yemeye başladıktan sonra, kendimi günde iki fincan kahve ile sınırlandırmak ve sabah sporuma ağırlık egzersizi eklemek gibi diğer sağlıklı şeyleri de yapmaya başladım. Sebzeler bana başka iyi şeyler yaptırdığı için değil, ancak genel olarak daha sağlıklı hissediyor olduğum için, bu durum gün boyunca sağlıklı bir yaşam tarzı içinde kalmam konusunda beni motive etti.
Genel olarak yaptığım deney başarılı oldu diyebilirim, çünkü artık kahvaltıda ben de bir sebze yiyicisi oldum. Kendimi daha iyi hissediyorum, daha fazla enerjim var ve her gün sebze yemeye sabahları ucundan köşesinden başlıyorum. Gün boyunca ne olursa olsun, her gün yenilmesi önerilen dokuz sağlıklı malzemeden ikisini (sebze ve protein) ben zaten sabahtan yemiş oluyorum.