Çay, vücudumuzun demir emilimini etkiler. Araştırmalara göre günde 4 – 5 bardak çay içmenin demir emilimine büyük bir etkisi olmasa da bu sayıyı aşmak vücudumuzun besinlerden aldığı demiri emmemesine ve ilerleyen zamanlarında demir eksikliğine, ilerleyen zamanlarda da kansızlığa yol açabiliyor. Halihazırda demir eksikliğine yol açan bir rahatsızlığınız varsa bu konuda dikkatli olmalısınız.
Kafein dendiğinde aklımıza ilk olarak kahve gelse de çay da içinde azımsanmayacak miktarda kafein bulundurur. Geç saatlerde içildiğinde uykunuzu kaçırmanın yanında mide ağrısına yol açabilir. Aşırı tüketiminde baş ağrısına yol açabilir ve migren atağını tetikleyebilir.
Ülkemizde çay ve şeker ayrılmaz ikilidir. Bazı insanlar çaylarına 4 veya 5 adet küp şeker atabilir. Ancak bu oldukça fazla şeker alımına yol açar. Kan şekeriniz yükselir, uzun süreli tüketimde ise insülin direnciniz artarak şeker hastalığına yol açabilir.
Çay tüketiminin vücudumuza verebileceği zararları sıraladık ancak hiç çay içmeyecek miyiz? Tabi ki hayır! Küçük birkaç değişiklikle sağlıklı bir şekilde çay tüketmemiz mümkün.
• Çayı kahvaltıyla birlikte değil de kahvaltınızdan 30 dakika – 1 saat sonra içebilirsiniz. Bunu diğer öğünleriniz için de uygulayabilirsiniz.
• Demliğinize bir dilim limon atabilirsiniz. Limonun antioksidan özelliği çayı daha sağlıklı bir hale getirecektir.
• Sürekli siyah çay tüketimi yerine meyve çayları, bitki çayları tüketerek hem damak zevkinizi geliştirebilir hem de doğal yoldan antioksidan alabilirsiniz.
• Demliğinizdeki çayı belirli aralıklarla değiştirip çayın içindeki zararlı maddeleri demine vermesine engel olabilirsiniz, çayınızı sürekli taze bir halde tüketebilirsiniz.