Malatya İnönü Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu öğrencilerinin, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Esgin danışmanlığında gerçekleştirdiği “Malatya’da Kahvehane Kültürü ve Sosyolojik Yansımaları” başlıklı araştırmada, ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Kahvehaneye gidenler kendilerini rehabilite ettiklerini ifade ederken, “Kahvehane rehabilitasyon merkezi mi, bağımlılık oluşturan mekanlar mı” sorusunu akıllara getirdi. Kahvehaneye en az ise işsizlerin gittiği ortaya çıktı.
Araştırmaların amacının, kahvehanelerin bireyler ve toplum üzerindeki olumlu ya da olumsuz işlevlerini ortaya koymak olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ali Esgin, sosyolojik açıdan hala bazı önemli işlevleri yerine getirmeye devam eden kahvehanelerin, günümüzde olumsuz sayılabilecek işlevler de üstlendiğini ifade etti.
Malatya’da bulunan yaklaşık 230 kahvehaneden tesadüfi olarak seçilmiş 24 kahvehanede uygulanan araştırmaya göre, kahvehane müdavimlerinin büyük bir bölümünü 20-30 yaş arasındaki bireyler oluşturuyor. Bunu 50 ve üzeri yaş grubu izliyor. Meslek dağılımı açısından ilk sırayı işçiler, ikinci sırayı öğrenciler, üçüncü sırayı esnaf ve memurlar, dördüncü sırayı ise öğretmenler oluştururken, son sırada işsizler yer alıyor. Araştırmaya katılanlardan kahvehaneye çok nadir gelenlerin oranı yüzde 27 iken, her gün ve fırsat bulduğunda gelenlerin oranı yüzde 51’lere kadar ulaşıyor.
Araştırmaya göre, kahvehaneye gitme gerekçesi, önemli ölçüde oyun oynama isteği ve alışkanlığı ile ilgili. Oyun oynayarak geçirilen zaman gündelik sorunlardan, sıkıntı ve stresten uzaklaşma anları olarak görülüyor. Bu anlamda pek çok kişiye göre, kahvehaneler aynı zamanda etkili bir rehabilitasyon merkezi. Kahvehanelerin sosyalleşme, işsizleri barındırma, kente uyum sağlama ve etkileşim mekanları olma açılarından olumlu işlevleri var. Ancak kahvehaneye gitmek sürekliliğe dönüşüp, gündelik işleri aksatmaya, sosyal yaşamdan kopmaya ve çalışma verimliliğini düşürmeye yol açan bağımlılık halini alınca durum farklılaşıyor. Kahvehane müdavimlerinin yüzde 30’dan fazlasında bağımlılık olduğu tespit edilen araştırmada, ayrıca katılımcıların yüzde 68’i kahvehanenin bağımlılık yapma özelliği olduğunu dile getirmiş.
Araştırmaya göre, bağımlılıktan kaynaklanan sorunları yaşayan kişiler aile içi münakaşalarla, işiyle ilgili sorunlarla ve sosyal yaşama katılmama gibi durumlarla yüzleşiyor. Sürekli kahveye gitmekten dolayı eşiyle ya da anne-babasıyla tartışan, ailesi huzursuz olan, ailesini ve işlerini ihmal eden kişi sayısı hiç de az değil. Bağımlılık özellikle boş zamanlarını daha verimli geçirmesi gereken öğretmenler söz konusu olduğunda, kaygı verici hale dönüşüyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz