HABER

Kakulenin faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Nasıl tüketilir?

Hindistan ve Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın sıcak iklimli bölgelerinde yetiştirilen ve ülkemize ithalat yoluyla alınan kakule bitkisi, sağlık açısından birçok fayda sağlayan, içeriği zengin bir bitki türüdür.

Kakulenin faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Nasıl tüketilir?

Kakule, özellikle kansere karşı oluşturduğu kalkan sayesinde son yıllarda tüm dünyada aranan ve tercih edilen bir besin kaynağıdır.

Kakulenin Kalorisi ve Besin Değerleri

Miktar: 100 g

Kalori (kcal): 311

Yağ (g): 7

Karbonhidrat (mg): 68

Protein (g): 11

Kakulenin Faydaları

Çaydan kahveye, sütlü tatlılardan zeytinyağlılara, birçok besinle karıştırılarak tüketilmesi mümkün olan kakule bitkisinin az bilinirliği, faydalarından da bihaber olunmasına neden olabiliyor. Doğanın sunduğu bu doğal ilacın faydaları ise sayısızdır.

1. Sindirim ve boşaltım sisteminin önemli bir yardımcısıdır

Reflü, mide ağrısı gibi problemler için sıklıkla başvurulan, idrar ve gaz söktürmesi, aynı zamanda bağırsak parazitleriyle mücadele etmesi açısından da boşaltım sistemine destekte bulunan kakule bitkisi mide bulantısı ve karın ağrısını hafifletmesiyle de bilinir.

2. Tükürük bezlerini çalıştırır

Bir bardak kaynamış suya bir tatlı kakule tozu atarak demlendirmeniz ve gün içinde bu karışımı üç kere tüketmeniz durumunda tükürük bezlerinizi kuvvetlendirebilirsiniz. Aynı karışımın aç karnına içilmesi, iştahın açılmasını ve midenin rahatlamasını sağlar.

3. Solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelir

Kakule bitkisini toz halindeyken burnunuzdan içeri çektiğinizde nezlenizin etkilerini hafifletebileceğinizi biliyor muydunuz? Astım, bronşit gibi rahatsızlıklar için birebir olan bu bitki, akciğerler için faydalı bir antiseptiktir.

4. Migren ağrılarını azaltır

Aromatik özellikleri sayesinde sinirleri yatıştıran kakule bitkisi, migren çeşitlerine bağlı olarak gelişen baş ağrılarını hafifletmesiyle bilinir. Migren ataklarında, özellikle çay formunda tüketilmesi durumunda rahatsızlık veren etkileri en aza indirgemektedir.

5. Ağız kokusunu önler

Kakule çiğneyerek ağzınızla alakalı problemlerinizden kurtulabileceğinizi biliyor musunuz? Bu durumda "kakule nasıl çiğnenir" sorusu akla gelebilir. Kakule çiğnemekteki kasıt direkt olarak kapsülün çiğnenmesi değildir. Aktarlarda kapsül biçiminde satılan kakule sakızları sayesinde ağız kokusu probleminden kurtulabilirsiniz. Ağzı ferahlatma ve ağız içi bakterileriyle mücadele etme gibi özellikleri sayesinde kakule bitkisi, diş bakımı adına da önemli bir role sahiptir.

6. Hafızayı güçlendirir

Kakule bitkisinin zengin içeriği sayesinde hafızayı kuvvetlendirme, zihin açıklığı verme gibi faydaları da söz konusudur. Böylelikle gelecekte karşılaşabileceğiniz hafıza rahatsızlıkları adına şimdiden yatırım yapmış olursunuz.

7. Kanserle mücadele eder

Zararlı hücrelerle savaşan, faydalı hücrelerin ise miktarını çoğaltan kakule bitkisi kanser hücrelerinin de en büyük düşmanıdır. Karaciğer kanserinden lösemiye, birçok kanser tedavisi adına kakuleyi çeşitli formlarda tüketebilirsiniz.

8. Afrodizyak etkisi vardır

Viagranın muadili olarak bilinen kakule bitkisinin içinde bulunan sineole adlı maddenin kan akışını hızlandırıcı etkisi, kakulenin özellikle erkeğe ait cinsel problemleri isabetli çözümlere ulaştıran önemli bir besin kaynağı olarak ün kazanmasına vesile olmuştur.

9. İltihaplanmayı önler ve iltihabı azaltır

Avrupa'da fareler üzerinde uygulanan çeşitli deneyler, kakule bitkisinin inflamasyon riskini engelleyen ve iltihabı kurutan özelliklere sahip olduğunu kanıtlamıştır. Düzenli olarak tüketeceğiniz kakule çayı sayesinde idrar yolları ve diş iltihaplarından doğal bir yolla kurtulabilirsiniz.

10. Doğal bir antidepresandır

Nörolojik araştırmalar kakulenin sinir sistemi üzerindeki olumlu etkilerini kanıtlar niteliktedir. Bu yönüyle vücuda enerji veren ve zihni tazeleyen kakule bitkisi, vücudunuza kimyasal almadan doğal yollarla ruh sağlığınızı desteklemenize olanak sağlar.

Kakulenin Cilde Faydaları

Yaşlılık çizgilerinin belirmesini yavaşlatıcı özelliğe sahip olan kakule yağı sayesinde geleceğe yatırım yapabilirsiniz. Kakule tohumlarının yağı parfüm yapımında da kullanılır, aynı zamanda cilde ferahlık veren bu yağ sayesinde teninizde hoş bir koku bırakabilirsiniz.

Kakule Zayıflatır mı?

Kakule bitkisinden çıkarılan yağın zayıflatıcı etkileri üzerine yayınlanmış tıbbi bir araştırma mevcut olmasa da kakule yağı özellikle son zamanlarda çoğu diyetisyen tarafından önerilen rejimlerin bir parçasıdır. Vücutta su tutulmasını engelleyen bu yağ sayesinde ödemlerden kaynaklanan şişlik ve kilolardan kaçınılması kolaylaşır.

Kakule yağı aynı zamanda vücudun yağ yakma hızına katkı sağlar. Bu özelliği sayesinde yalnızca kilo vermenizi değil, kolesterol seviyenizi de dengelemenizi sağlar. Tek başına tüketilmesi durumunda burada bahsedilen faydaları sağlamayacağı bilinen kakule yağı, diyet ve egzersizlerinizde birlikte uygulanması gereken bir üründür.

Kakule Nasıl Tüketilir?

Kakulenin kullanım yöntemleri çeşitlilik göstermektedir.

  • Çin'de bir şifa türü olarak meyve formunda tüketilen kakule, Hindistan'da toz halinde yemeklere katılır.
  • "Kakule hangi yemeklerde kullanılır" sorusunu ise kek, baklava, marmelat gibi tatlılardan çorba ve pilav gibi soframızın baş kahramanlarına kadar uzanan bir listeyle cevap verilebilir. Suudi Arabistan'da kahveye tat vermesiyle ünlü olan kakule, Avrupa'da ise likörler için aromatik bir rol oynamaktadır. Bozulmayı önleyen içeriği ve zencefili andıran tadı sayesinde kuru pasta, sucuk gibi birçok farklı besinin içeriğinde kakule kullanımı tercih edilir.
  • Sıklıkla tercih edilen ve önerilen tüketim yollarından biri, kakule tohumunun demlenerek tüketilmesidir. Bir bardak kaynar suyun içine atılan bir tatlı kaşığı taze kakule tohumları demlenerek içildiğinde yukarıda bahsi geçen faydaların görülmesi mümkün olacaktır. Gaz problemi ya da iştah açma amacı doğrultusunda aynı karışımı aç karnına içmeniz önerilir.
  • Mide bulantısının çözümü olarak geleneksel şekilde hazırlanan nane limon kürünün içine bir miktar bal ve kakule katmanız önerilir. İştahsızlık için kaynatılmış kakulenin içine biraz esmer şeker ya da bal katarak aç karnına içmeniz faydalı olacaktır.
  • Aktarlardan temin edebileceğiniz kakule tozundan bir tatlı kaşığı kadar, gün aşırı tükettiğiniz çorbanın içine katarsanız yaklaşık 30 günde cinsel problemlerinizin büyük bir kısmından kurtulabilirsiniz.
  • Yağ formunda satılan kakule özütünü ağız ve diş sağlığı için gargara amacıyla kullanabilir, ılık suya birkaç damla damlattıktan sonra yutmamaya özen göstererek ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Yemeklerin ve salataların içinde birkaç damla olarak kullanabileceğiniz bu yağın, 3 - 4 damladan fazla tüketimi önerilmemektedir.

Bunun gibi, kakule yağının cilt güzelliği amacıyla direkt olarak ten üzerine uygulanmasından önce uzman görüşünün alınması önemlidir. İçerisinde bulundurduğu elementler ve yağsı yapısı, alerjik olan ciltlerde beklenmedik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Ülkemizde üretilmeyen, ithalat yoluyla sağlanan kakule bitkisi ve onun alt ürünleri yine bu nedenden dolayı diğer şifalı ürünlere kıyasla biraz masraflı görünebilir ancak faydaları ve tüketim kolaylığı göz önünde bulundurulduğunda hemen her evde bulundurulması gereken bir ürün oluşu göz ardı edilemeyen bir gerçektir.

Kakulenin Zararları

Hemen her besinde olduğu gibi bu bitkinin de aşırı tüketimi her insan için zarar teşkil edebilir. Peki, kakuleyi kimler kullanamaz?

  • Kakule bitkisinin akut gastrit ve onikiparmak bağırsağı ülseri olan hastalar tarafından kullanılmaması önerilir.
  • İçerdiği uçucu yağlar ve diğer elementlerden dolayı hamile ve emziren kadınların bu bitkiyi uzman kontrolü dışında tüketmemesi tavsiye edilir.
  • Aynı zamanda kakule, safra sıkıntısı bulunan ya da taş düşürme evresinde olan hastalar için kimi zaman zararlı olabilir.
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler