Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü’nde doğuştan kalbi delik olan 11 aylık kız çocuğu dünyada yeni bir tedavi yöntemi olan ve Türkiye'de nadir olarak uygulanan hibrid yöntemle hayata tutundu.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü’ndeki toplantıda ameliyat hakkında bilgiler veren Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Narin, ameliyatın 1.5 saat gibi kısa sürede bittiğini söyledi.
Prof. Dr. Nazmi Narin, doğduğunda 'ventrikül denilen kalbin odacıkları arasında çok geniş bir deliği olan 11 aylık kız hastalarının bir aylıktan itibaren kilo alamama, beslenememe, erken yorulma ve sık zatürre geçirme gibi mevcut deliğine bağlı ağır kalp yetersizliği bulguları olduğunu söyledi. Bu geniş delik nedeniyle akciğere giden kan akımı çok fazla olduğundan ağır pulmoner hipertansiyon denilen ciddi akciğer tansiyon yüksekliği geliştiğini hatırlattı.
Bu durumun hastaya 3 ay önce yapılan anjiyo kardiyografiyle doğrulandığını aktaran Narin, şu bilgileri verdi: “3 ay önce hastaya akciğer tansiyonunun daha da yükselerek ölümcül boyutlara ulaşmaması için pulmoner bandlama dediğimiz ilk kapalı kalp ameliyatı uygulandı. Sonrasında hastanın deliğinin kapatılması ve bu bandın kaldırılmasını içeren ikinci ve nihai ameliyatın olması gerekiyordu. Ancak hastanın kilosunun düşük olması (6.5 kg), kalp yetersizliği belirti ve bulgularının devam etmesi ve kalp defektinin çok büyük olması nedeniyle açık kalp ameliyatı bir takım riskler içeriyordu. Bunun yanında bu hasta için yapılacak açık kalp ameliyatı by-pass dediğimiz bir pompa aracılığıyla kalbin tamamen durdurularak yapılacak olmasıyla da gelişebilecek olası komplikasyonlar nedeniyle hastaya hibrid yöntemle deliğine amplatzer denen bir şemsiye yerleştirildi. Bu işlem ameliyathanede değil anjiyokardiyografi salonunda geçekleştirildi.”
Prof. Dr. Narin, kalp damar cerrahları tarafından göğüs ön yüzü açıldıktan sonra pediyatrik kardiyoloji ekibi olarak çeşitli kateterler yardımıyla kalbi kesmeden delik içerisine uygun şemsiye cihazı yerleştirdiklerini anlattı. Bu işlem çalışan kalpte gerçekleştirildiğinden dolayı açık kalp ameliyatının olası riskleri bertaraf edildiğini hatırlattı. Narin, aynı seansta akciğere giden pulmoner damardaki band da kalp damar cerrahları tarafından kaldırıldığını ve göğsün kapatıldığını aktardı.
Hastanın tüm bu işlemlerini yaklaşık 1,5 saat gibi çok kısa bir sürede bittiğine dikkat çeken Prof. Dr. Narin, “Hastanın taburculuk işlemleri açık kalp ameliyatına göre daha erken tamamlandı. İşlem başarıyla gerçekleştirildi ve hastanın kalp ritmi normal seyretti. Dünyada yeni bir tedavi yöntemi olan ve Türkiye de nadir olarak uygulanan hibrid yöntemle kalp girişimleri ameliyat şansı olmayan ya da ameliyatı çok riskli olan, transkateter girişim için de çok küçük olan hastalarda ideal bir yöntem olup, ünitemizde toplam 3 hastaya başarıyla uygulanmıştır.” şeklinde konuştu.
Açıklamanın ardından 11 aylık bebek Hira Nur Aslan ile annesi Arife Nur Aslan odasında ziyaret edildi. Anne Arife Aslan, çocuğunu hayata döndüren doktorlara teşekkür ederek, “Çocuğum durmadan ağlıyordu. Uyuyamıyordu ve bizde hayatını kaybedeceğini sandık. Erciyes Üniversitesi’nde getirdiğimiz çocuğumuz yapılan tetkiklerin ardından ameliyata alındı. Prof. Dr. Nazmi Narin öncülüğünde yapılan ameliyatla çocuğumuz yaşama döndü.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz