HABER

Kalbi duran hastanın kalbine yeni bir cihaz takıldı

İZMİR (İHA) - Doğuştan kalp ritm bozukluğuna bağlı olarak sık sık kalbi duran ve ani ölüm riski bulunan Somalı Nilgün Taşkın'ın kalbine, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin katıldığı bir operasyonla kalbin her iki odağına şok yapabilen cihaz yerleştirildi.

Ege Bölgesi'nde ilk kez, Türkiye'de de çok ender olarak bu cihazın kullanıldığını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akın, "Hastamızda yıllardır mevcut olan kalp ritm bozukluğu son yıllarda özellikle bilinç kaybına yol açmakta, ani ölüm riski bulunmaktaydı. Yaptığımız tetkikler neticesinde, hastamızdaki ritm bozukluklarının kalbin değişik odaklarından kaynaklandığı ve zaman zaman kalp durmasına neden olduğu tespit edildi. Kalbin hem üst, hem de alt odacığında varolan ritm bozukluğunu tespit edebilmek için gerektiğinde her iki odaktan şok yapabilen kalıcı kalp pili uygulaması uygun görüldü" dedi.

Ani ölümlerin temelinde çoğunlukla ritm bozukluklarının yer aldığını açıklayan Prof. Dr. Akın, "Bu hastaların ancak yüzde 2 ile 15'i hastaneye ulaştırılabiliyor. Eğer hastanın ritm bozukluğunun yanında kalp rahatsızlığı da varsa ölüm riski yüzde 20'lere ulaşabiliyor. Kalp ritim bozuklukları tedavi edilmediği taktirde ilk yılda tekrarlama olasılığı yüzde 30, ikinci yılda ise yüzde 50'ye yükselmektedir" diye konuştu.

"İLAÇLARIN YAN ETKİSİ VAR" Kalp ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaçların hemen hemen hepsinin çok sayıda yan etkileri olduğunu vurgulayan Akın, "Ayrıca bu ilaçlar yüzde 5 ila 15 oranında kalp ritmi bozukluğunu daha da arttırmaktadır. Kalp ritm bozukluklarının tedavisinde son yıllarda uygulama alanı bulan kalıcı kalp pillerinin ise yapılan çalışmalar sonucunda bazı özel hasta gruplarında hastaların hayatta kalma oranı açısından ilaç tedavisine göre daha üstün oldukları görülmektedir. Bu çalışmalar, şok yapma özelliği olan kalıcı kalp pillerinin bu tip ritm bozukluğu olan hastalarda hayatta kalma oranını 2-3 kat arttırdığını ortaya çıkarmıştır" dedi.

"KALBİ DURDURULDU" Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehdi Zoghi ve Yrd. Doç. Dr. Oğuz Yavuzgil'in de yer aldığı ekiple gerçekleştirilen ve 2 saat süren işlem esnasında cihazın test edildiğini kaydeden Prof. Dr. Mustafa Akın, "Hastamıza anestezi altında cihaz takıldıktan sonra sanal uyarılar vererek kalbini durdurduk. Bu esnada cihaz devreye girerek, şok verdi ve kalbin yeniden çalışmasını sağladı" diye konuştu.

Yıllardır kalp ritm bozukluğuna bağlı şikayetlerinin sürdüğünü belirten 8 yıllık evli ve bir çocuk annesi Nilgün Taşkın (32) ise, "Özellikle heyecanlandığım, hızlı hareket ettiğim zamanlarda nabzım hızlanıyor, şiddetli kalp çarpıntısı sonrası kendimden geçiyordum. Bu rahatsızlık tüm hayatımı olumsuz etkiledi. Şikayetlerim nedeniyle eğitimimi yarım bırakmak zorunda kaldım. Allah hiç kimseyi hasta etmesin" diye konuştu.

Hastalığı ile ilgili olarak çok sayıda kitap okuduğunu söyleyen Taşkın, "Beni ölümden döndüren doktorlarıma minnet borçluyum. Duygularımı mısralara dökerek şiir yazıyorum. Şimdiye kadar yaklaşık 10 şiirim oldu" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler