HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalbine hayat veren 4. dokunuş

Giresun’da yaşayan 44 yaşındaki 3 çocuk annesi Emine Ok, henüz 16 yaşındayken “Romatizmal kalp kapak hastalığı” nedeniyle ameliyat masasına yattı.

Kalbine hayat veren 4. dokunuş

İlerleyen zamanda mitral ve aort kapağındaki sorunlar hızla tekrarlayınca Emine Ok Ankara’da 28 yılda 3 kez kalp kapak ameliyatı oldu. Üstelik geçtiğimiz yıl yapılan son ameliyatın ardından hastanede enfeksiyon geçirdiğini ileri süren Emine Ok’un sadece aylar sonra kalp kapakları tekrar hasar gördü. Bunun üzerine başvurduğu hekimlerden duydukları karşısında dünyası adeta başına yıkıldı. Çünkü hekimler ameliyat çok riskli olduğu için kalp kapaklarına 4.kez müdahale edilemeyeceğini belirttiler ve sadece 2 aylık ömrü kaldığını söyleyerek Emine Ok’u evine gönderdiler. Ancak Emine ve Muhammed Ok çifti yılmadı, bu kez bir tavsiye üzerine Acıbadem International Hastanesi’ne başvurdular. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Faruk Hökenek ile ekibi tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyon sayesinde Emine Ok yeniden hayata tutunmayı başardı.

İLK MÜDAHALE 16 YAŞINDA İKEN YAPILDI

Giresun’da yaşayan Emine Ok, henüz 16 yaşında iken efor sarf ettiğinde kalbinde çarpıntı ve nefes darlığı sorunu yaşamaya başladı. Bir gün yokuş yukarı çıkarken yine kalbinde çarpıntı olunca, ailesiyle birlikte doktora başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda Emine Ok’a “Romatizmal Kapak Hastalığı” teşhisi konuldu ve acil ameliyat kararı alındı. Ankara’da gerçekleştirilen ilk ameliyatta Emine Ok’un mitral kapak ile aort kapağı onarıldı. Ameliyat olduktan sonra sağlığına kavuşan Emine Ok, 11 yıl sonra tekrar nefes darlığı ve çarpıntı sorunları yaşamaya başlayınca, Ankara’da kalp kapaklarına tekrar müdahale edildi; bu kez aort kapağı ile mitral kapağı onarılmadı, yerine protez kapaklar takıldı.

“GÖMLEK 3. KEZ DİKİLEMEZ”

Emine Ok 2. ameliyatın ardından sorun yaşamadan Giresun’da hayatına devam etti. Ancak geçtiğimiz yıl nefes darlığı, çarpıntı ve halsizlik sorunları yeniden başlayınca tekrar Ankara’ya gitti. “Hastanede tedavi gördüğüm süre boyunca kardiyologlar ile cerrahlar ortak bir karara varamadıkları için konseyde ameliyat kararı çıkmasına rağmen riskli olduğu için beni ameliyat etmek istemediler” diyen Emine Ok sözlerine şöyle devam etti: “Hekimlerden biri, “gömleği 2 kez dikebilirsiniz, fakat 3. kez dikmeniz mümkün değil. İşte sizin kalbinizde de aynı sorunla karşı karşıyayız” dedi. Biz de bunun üzerine başka hastaneye başvurduk ve orada protez mitral kapağım tekrar değiştirildi”

KALBE HAYAT VEREN 4. DOKUNUŞ

Ancak ameliyat başarılı geçmiş olsa da, hastanede enfeksiyon kaptığını ileri süren Emine Ok, bu süreçten sonra bir daha eski sağlığına kavuşamadığını söyledi ve sonraki süreci şöyle anlattı: “Aradan sadece birkaç ay geçmesine rağmen aynı sorunlar baş göstermeye başladı. Biz de tekrar hekime gittik. Ancak “Ameliyatı aklınızdan çıkarın, maalesef bu mümkün değil. Ameliyat olsanız bile yoğun bakımdan çıkmanız imkansız” diyerek beni evime gönderdiler. Öğrendiğime göre de sadece 2 aylık ömrüm kalmıştı.

Ancak Emine Ok ve eşi Muhammed Ok pes etmediler ve bir akrabalarının tavsiyesi üzerine soluğu bu kez Acıbadem International Hastanesi’nde aldılar. “Bir umutla gelmiştik hastaneye. Doktorum ameliyat çok riskli olsa da müdahale edebileceklerini söyleyince, dünyalar adeta benim oldu” diyerek anlattı sevincini.

DOKULAR TEKRARLAYAN İŞLEMLER NEDENİYLE ÇOK ZAYIFTI

Acıbadem International Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Faruk Hökenek ile ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyat oldukça başarılı geçti ve Emine Ok, kısa sürede günlük hayatına tekrar döndü. Doç. Dr. Faruk Hökenek ameliyat sürecini şöyle anlattı:

“Romatizmal kalp kapak hastalığı gibi ilerleyici özelliği olan hastalıklarda, ameliyatlarda mümkünse kapağın tamir şansının zorlanması, gelecekte protez kapak takılmasını geciktirip, hastanın daha uzun yaşamasını sağlıyor. Ancak kalp kapaklarına 2 kez protez takılmış bir dokuyu onarmak mümkün değildi. Emine Ok bize geldiğinde aort kapağında bir sorun yoktu. Mitral kapağın bir kısmı ise kalbin arka duvarından ayrılmış ve o bölgede ciddi kaçak oluşmuştu. Bu durum, hastanın mitral kapağına tekrar tekrar girişim yapılmasından kaynaklanıyor. Çünkü her defasında o dokuların yapısı, yapılan müdahaleye bağlı olarak hasar görüyor. Her müdahalede doku kalınlaşıyor, esnekliğini kaybediyor ve bunun sonucunda da yırtılmaya meyilli hale geliyor. Ayrıca bu müdahalelere bağlı olarak o bölgede enfeksiyon gelişme sıklığı hızla artıyor. Ameliyat sonrasında gelişen enfeksiyon da dokuları eritip, kapağın atmasına sebep olabiliyor. Mitral kapaktaki sorunun yanı sıra kalbin sağ tarafındaki odacıkta yer alan ve triküspit kapağı denilen kapakta da ciddi darlık ve yetersizlik vardı. Dokular daha öncesinde tekrar tekrar müdahale gördükleri için çok zayıftı. Bu dokuları açılıp kalbe ulaşmamız bile yaklaşık 3 saat sürdü. Toplamda 7 süren ameliyatta Emine Ok’un hem protezmitral kapağını, hem de triküspit kapağını değiştirdik. Şu anda hastamızın kalbindeki 4 kapaktan 3’ü protez. Ameliyat oldukça başarılı geçti ve Emine Ok günlük yaşamına geri döndü”

4. KEZ MÜDAHALEYE ÇOK ENDER RASTLANIYOR

Akut romatizmal ateş geçiren her 2 hastadan birinde kalp tutulumu görülüyor. Bu hastaların da yaklaşık yüzde 70’inde romatizmaya yol açan mikroplar kalp kapaklarına bulaşıyor. Bunun sonucunda da kalp kapağı hasar gördüğü için görevini yapamaz hale geliyor. Böyle bir tabloda kalp kapakları ya ameliyatla onarılıyor ya da protezle değiştiriliyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Faruk Hökenek mitral kalp kapaklarına 4. kez müdahale etmenin oldukça ender rastlandığına dikkat çekerek bunun nedenini ise şöyle anlatıyor:

“ Mitral kalp kapak ameliyatlarına giren hastalar genellikle 50 yaş üzerinde oluyor. Mitral kapaklara 10-15 yıl arayla müdahale edildiği için hastalar 2. veya 3. ameliyattan sonra genellikle ömürlerini tamamlıyor. Bir başka önemli nedeni de her ameliyattan sonra ölüm riskinin giderek artması. Dolayısıyla dördüncü kez yapılan ameliyat, özellikle böyle genç yaştaki bir hastada çok nadir görülüyor. Emine Ok ise hem 16 gibi oldukça çok genç yaşta ameliyat olmaya başlamış hem de hastalığı hızlı ilerlediği için 28 yılda kalp kapaklarına 3 kez müdahale edilmek durumunda kalınmış. İşin sevindirici yanı, hastamızın oldukça riskli olan 4 ameliyatını atlatmayı da başarmış olması”

EKİP DAYANIŞMASI ÇOK ÖNEMLİ

Doç. Dr. Faruk Hökenek günümüzde gerek kalp cerrahisindeki teknolojik gelişmeler, gerekse bu alandaki bilgi birikiminin ilerlemesi sayesinde artık çok riskli ameliyatlarda bile dünya standartlarında sonuçlar alındığına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Bunun yolu ise ekip olarak hastayı ameliyat öncesinde çok iyi incelemek, hiçbir şeyi gözden kaçırmamak, düzgün ameliyat yapmak ve gerek yoğun bakımda, gerekse serviste hastayı iyi takip etmekten geçiyor.” diyor.

En Çok Aranan Haberler