HABER

Kalbiniz için kırmızı etten uzak durun

Kalbiniz için kırmızı etten uzak durun

MARDİN (İHA) - Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarının kalbimizi en iyi şekilde korumak olduğunu belirten Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Köksal, yaşam biçimimizde yapacağımız küçük değişikliklerle hayatımızı değiştirebileceğimizi söyledi.

Mardin'e atanan ilk kalp ve damar hastalıkları uzmanı olan Opr. Dr. Pınar Köksal, kalbin vücudumuzdaki işleyişi ve nasıl korunması gerektiği hakkında bilgi vererek, organların çalışmaları için gerekli olan maddeleri taşıyan kanı pompalamakla görevli olan kalbin, bu görevini yapmak için dakikada ortalama 70 kere kasıldığını ve her defasında ortalama 70 ml kanı organlara gönderdiğini söyledi. Ortalama bir insanın ömrü boyunca, kalbinin yaklaşık 2.5 milyar kez kasıldığını ve bu süre boyunca 180 milyon litre kanı vücuda pompaladığına dikkat çeken Dr. Köksal, "Organların canlılığını koruyabilmeleri ve görevlerini yapabilmeleri için besin maddelerine ve oksijene gereksinimleri vardır. Bunlar organlarımıza kanla ulaştırılır. Kan ise organlara atardamarlar (arter) yoluyla taşınır. Kanın atardamarlara pompalanması işini kalbimiz yapar. Her organ gibi kalbin de beslenmesi gereklidir. Kalbin kendisini besleyen koroner damarlarda olabilecek hastalıklar doğrudan kalbin çalışmasını ve verimini etkileyeceğinden hayati öneme sahiptir" dedi.

Kalp sağlığı için en kolay yollardan birisinin sağlıklı yiyecekleri tüketmek olduğunu vurgulayan Dr. Köksal, açıklamasını şu şekilde sürdü:
"Kolesterolünüzü gerekli seviyeye düşürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için bu bölgede çokça tüketilen tereyağı, iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durun. Zeytinyağı, ayçiçek, mısırözü, soya gibi bitkisel yağları tercih edin. Kırmızı eti mümkün olduğunca yemeyin. Et tercihleriniz balık, hindi, tavuk olsun. Beslenmenizde fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin. Yağsız veya az yağlı, süt ve süt ürünleri tüketin. Konsantre süt, karaciğer, işkembe gibi sakatatlardan; sosis, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durun."

Sebze ve meyvelerin, hem lif hem de vitamin ve mineral kaynakları açısından çok zengin besinler olduğu için tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Köksal, "Düşük kalorili olan sebze ve meyveler ayrıca kalp hastalıklarına karşı koruyucu maddeler içerirler. Bu nedenle mümkünse günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Beslenmenizde beyaz un yerine işlenmemiş buğday unu (kepekli) tercih edin. Örneğin seçimleriniz kepekli makarna, kepekli pirinç olabilir. Porsiyonlarınızın dengeli olmasına dikkat edin" şeklinde konuştu.

Dr. Köksal son olarak, kalp sağlığı için herkesin günde en az 20 dakika olmak üzere düzenli olarak fiziksel etkinlik yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler