HABER

Kalbinizin ritim ve iletimini ölçtürün

SAMSUN (İHA) - Soğuk, fizik aktivite, bazı ilaçlar ve emosyonel stres gibi bir çok etkinin genç yaşlarda kalp hastalıkları ve ani ölümlere neden olabileceği, bu sebeple sporcular başta olmak üzere yaşa bakılmaksızın insanların kalplerinin ritim ve iletimini ölçtürmesi gerektiğini bildirildi.

Türkiye Kızılay Derneği Samsun Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Kadı, genç yaşlarda kalbe bağlı ani ölümlerin kalp krizleri, kalp ritim bozuklukları, doğuştan kalp kası hastalıkları ve aort kapak hastalıklarından dolayı ortaya çıktığını söyledi. Kalp krizlerinin büyük bir çoğunlukla yaşla birlikte kalp damarlarında ortaya çıkan damar sertliğinden kaynaklandığını hatırlatan Uzm. Dr. Hasan Kadı, "Ancak, son yıllarda sıkça yaşandığı gibi damar sertliği olmadan da kalp krizleri olabilmektedir. Genç yaştaki bir insanın kalbini besleyen damarlardan birinin veya birkaçının anormal bir kas tarafından sıkıştırılmasıyla kalp krizi olabilmektedir. Kalbi besleyen damarların aşırı hassasiyeti sebebiyle kendiliğinden veya soğuk, fizik aktivite, bazı ilaçlar, emosyonel stres gibi bazı tetikleyici faktörler sonucu daralmasıyla kalp krizi oluşabilmektedir. Bu etkiler gençlerde ve sporcularda daha sıklıkla kalp krizi ve ani ölüme yol açıyor" dedi.

Ani ölüme sebep olan kalp kası hastalıkları içinde en önemlisinin hipertrofik kardiyomiyopati denilen hastalık olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Kadı, hipertrofik kardiyomiyopatinin genetik bir bozukluk sonucu ortaya çıktığını ve bireyin bu hastalığı gelecek kuşaklara taşıdığını dile getirerek, "Kalp kası aşırı olarak kalınlaşmıştır ve bu kalınlaşma yaşla birlikte artar. Herhangi bir bulgu vermediğinde hastalık atlanabilmektedir. Bu hastalıkta fizik aktivite ani ölüme sebep olabilmektedir" diye konuştu.
Aort kapak darlıklarının ise ya doğuştan veya geçirilmiş bir eklem romatizması sonucu ortaya çıktığını, aort kapak darlığının yaşla birlikte derecesinin arttığını açıklayan Kadı, aort darlıklarının da fizik aktivite sonucu ani ölüme sebep olduğunu hatırlattı. Günümüzde kalp hastalıklarının tanısını koymanın oldukça kolay ve zahmetsiz olduğuna değinen Kadı, şunları söyledi:
"Tanıda kullandığımız cihazlar; elektrokardiyografi, ekokardiyografi, eforlu EKG (egzersiz testi), ritim holteri ve kalp kateterizasyonu ve koroner anjiyografidir. Elektrofizyolojik çalışma dediğimiz daha ileri tanı yöntemleri ise ritim ve iletim bozukluğu düşünülen durumlarda gerekli olmaktadır. Özellikle fizik aktivite gereken mesleklerle ilgili olan kişilerin (sporcular, hakemler gibi) şikayetleri olmasa dahi tam bir kardiyolojik muayeneden geçmeleri önemlidir. Çünkü ani ölüm sebepleri genellikle gizli seyretmekte ve herhangi bir şikayet yapmamaktadır. Kendisinde bu hastalıklar saptanan kişiler derhal tedaviye alınmalı ve aşırı fizik aktiviteden sakındırılmalıdır."

En Çok Aranan Haberler