HABER

"Kaldırılması zorunluydu"

İSTANBUL (İHA) - Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Osman Altuğ, yasalara saygının devamı açısından mali miladın kaldırılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Acil Eylem Planı"nı İHA'ya değerlendiren Osman Altuğ, "Mali miladın kaldırılması bir zorunluluktu. Çünkü,1999 yılından bugüne köprü altından çok su aktı. Hangi hükümet gelirse gelsin bu kanunun uygulanma şansı yoktu. Rafta kalmaya devam edecekti. Yasalara saygının devamı açısından mali miladın kaldırılması zorunluydu. Piyasalarda rahatlama sağlanmasa da kayıt dışı ekonomi devam ediyordu. Zaten devam eden kayıt dışı ekonomide uygulamaya konulacak mali milat bir fayda getirmezdi. En fazla 400 bin kişiyi ilgilendirirdi. Bu tür kanunlar siyasi getiri amaçlıdır. DSP'nin getirip uygulayamadığı bu kanunun AK Parti tarafında kaldırmasını sevindirici bir gelişme olarak görüyorum" dedi.

KAMU YATIRIMLARI STOKU Bir dönem kamu yatırımlarının bütçede önemli yer tuttuğuna dikkat çeken Altuğ, "Plandan amaç geçmişteki başlatılan ancak duran yatırımların harekete geçirilmesidir. Ancak bu bir vaattir. Mevcut bütçe ile böyle bir hareketi sağlamak mümkün değil. Denk bütçe göze alınırsa hedeflerin yerini bulma şansı vardır. Faiz giderleri aşağı doğru çekilmedikçe bütçe aracılığı ile özel sektöre ve kamuya transfer yapma şansı kalmaz. Program acil eylem planı şeklinde ortaya konulmakta. Mesele takvime uygun ve koordineli bir çalışma yapmaktır" diye konuştu.

"YATIRIMCILARA BEDELSİZ ARSA TAHSİSİ" Yatırımcılara bedelsiz arsa tahsisi konusunda yapılacak çalışmaları da değerlendiren Altuğ, "Mevcut fabrikalar atıl halde iken öncelikli olarak bunları tekrar açabilecek imkanlar araştırılmalı. Boş olarak verilen arsa ile iş bitmiyor. Yatırımı özendirmek için diğer alternatif yatırımlardan, yani paradan para kazanma modelinden vazgeçilmesi gerekiyor. Ekonomiye getirisi olmayan cazip kazanç unsurların cazip olmaktan çıkarılması şart. Faizin giderlerini geriye çekilmesi ve borçlanma gereklerini azaltmak gerekiyor. Yani faizin cazibesi ortadan kaldırılmalı" dedi.

VERGİ MESELESİ
2002 yılı bütçe açığının toplam bütçenin üçte birine tekabül ettiğini belirten Osman Altuğ, "Böyle bir ortamda bütçeyi değişik bir perspektifle ele alacakları görülüyor. Kayıt dışı ekonomiyi kayıt dışına alma arzusu var. Ancak, verginin hangi türünü tabana yayılacağı konusu netlik kazanmalı. Dolaylı vergileri aşağı çekip dolaysız vergileri yükseltmek ise bunun adı kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak demektir.

Acil eylem planında herkesi, her kesimi vergi mükellefi yapma fikrini göremedim. Herkese her türlü masrafını vergi matrahından indirme hakkının verilmesi, ekonomiyi hamiline yazılılıktan nama yazılı hale getirmesi gerekiyor. Bunları eş zamanlı olarak gerçekleştirmedikçe saydamlık sağlanamaz. Ekonomik olaylar belgelere bağlanmalıdır. Bu olmazsa şeffaflık gerçekleşmez" dedi.

Havuz sistemine de değinen Altuğ, "54. hükümet döneminde bunun mimarı ve uygulayıcısı ben oldum. Birlikte çalıştığımız arkadaşlar şu aşamadan sonra Bakanlar Kurulu'nda görev alacak. Bir orkestra misali uyumlu bir çalışma ile bu konuda başarıya ulaşılabilir" ifadelerini kullandı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler