HABER

Kalitenin öncüleri" İstanbul'da buluştu

İSTANBUL (İHA) - Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) ve KalDer işbirliği ile düzenlenen "Kazananlar Konferansı" Winners' Conference 2008 İstanbul'da gerçekleştirildi.

Konferansta Mükemmellikte Süreklilik Kalite Ödülünü kazanan BOSCH - Bursa Dizel Enjektör Fabrikası, Kocaeli Sanayi Odası; Ulusal Kalite Büyük Ödülü'nü kazanan Rexam Paketleme; Ulusal Kalite Başarı Ödülünü kazanan Çimtaş Boru, Soyak Yapı, MEB Erenköy İlköğretim Okulu; EFQM Avrupa Kalite Başarı Ödülü Sahibi Siemens yöneticileri deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.

Winners' Conference 2008'in açılışında konuşan Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, "Kuruluşların rekabet güçlerinin seviyesi açısından, kurumsal mükemmellik ile ürün ve hizmet kalitesi büyük önem taşıyor. Bu konulara dikkat çekmek üzere düzenlenen Ulusal Kalite Kongresi ve Ulusal Kalite Ödülü'nün ülkemizdeki iyi örnekleri ortaya çıkarmada kritik bir rol oynadığını düşünüyoruz" dedi.

Türk kuruluşlarının Ulusal Kalite Hareketi'ne katılarak sadece Türkiye'de değil uluslararası arenada da başarı sağlıyor olmalarının, KalDer açısından onur verici bir durum olduğunu belirten Çetin Nuhoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"KalDer olarak sadece Türkiye'de değil, başta Avrupa olmak üzere Ortadoğu'da da Kalite Ödülü sürecinin oluşturulmasında başlı başına görev alarak kalite bilincinin yaratılmasına öncülük ediyor ve EFQM Mükemmellik Modelini benimsetme yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Çetin Nuhoğlu, konferansın Avrupa veya Ulusal Kalite Ödülü'nü kazanmış kuruluşların, kalite ödülüne giden yolda kazandıkları tecrübeleri, hayatlarında neler değiştiği ve geleceğe dair hedeflerini diğer kurumlar ve kamuoyu ile paylaşmalarına zemin yaratmak hedefi ile düzenlendiğini söyledi.

Düzenlenen konferans sayesinde kalite yolculuğundaki kuruluşları destekleyerek, daha çok kuruluşu Ulusal Kalite Hareketine katılmaya teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydeden Nuhoğlu, "Ulusal ekonomiye ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına hizmet etmek, ülkemizin yarınlarına katkı sağlamak için toplum ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu iş modeli ve hizmetleri geliştirmek KalDer olarak bizim en önemli misyonumuzdur." dedi. "Vatandaş odaklılığı, kamuda liyakat ilkesini, çalışanların gelişimi ve katılımını, sunulan hizmetin sürekli iyileştirilmesini ve çalışanlar arasında yaratıcılığın özendirilmesini öne alan bu yaklaşımın yaygınlaşması gerekiyor" diye konuştu.

Çetin Nuhoğlu, "İş modeli arayışı sadece Türkiye'ye özgü değil, uluslararası bir arayıştır. Sektör, büyüklük, yapı ya da gelişmişlik düzeyinden bağımsız olarak her kuruluşun başarılı olabilmesi için uygun bir yönetim sistemi kurması zorunludur. 1950-1990 arası Japon sanayi başarısının temelini, İkinci Dünya Savaşı sonrası General Mac Artur'un çağrısı ile Japonya'ya giden Amerikalı uzmanlardan W. Edward Deming tarafından oluşturulan yönetim modeli ve bu doğrultuda yapılan çalışmalardır. Japon başarısını izleyen ABD Ticaret Bakanlığı da benzeri bir yönetim modelini, Malcom Baldridge Modeli'ni 1987'de ABD için geliştirmiştir. Bu çalışmalar Başkan Reagan döneminde 'hükümet performans' yasasına, Başkan Clinton döneminde ise 5 yılda 137 Milyar Dolar tasarrufu ve hükümet itibarının artmasını sağlayan 'Hükümetin Yeniden Tasarımı - Reinventing the Government' projesine ön ayak olmuştur" diye konuştu.

Avrupa'da ise bu gelişmelere paralel 14 uluslararası şirketin öncülüğünde Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) kurulduğunu söyleyen Nuhoğlu, "Vakıf, 1992'de kuruluşlar tarafından çeşitli şekillerde kullanılabilecek pratik bir yönetim modelini, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) Mükemmellik Modeli'ni oluşturmuştur. Ülkemizde 9 kuruluşun öncülüğünde 1991 yılında kurulan KalDer- Türkiye Kalite Derneği, 1992 yılında Avrupa Kalite Yönetim Vakfı Mükemmellik Modelini benimsemiş, kullanımını özendirmek için Ulusal Kalite Ödülü'nü vermeye başlamıştır" dedi.

"AVRUPA KALİTE ÖDÜLÜ'NÜ EN ÇOK KAZANAN İKİNCİ ÜLKEYİZ" 1993'den sonra Avrupa Kalite Yönetim Vakfı Mükemmellik Modelini etkili uygulayan Türk kuruluşları hem Ulusal Kalite Ödülü'nde hem de Avrupa Kalite Ödülü'nde çok başarılı olduklarını ifade eden Çetin Nuhoğlu, "Türkiye, 'kuruluşları Avrupa Kalite Ödülü'nü en çok kazanan' ikinci ülke durumuna geldi. Böylece ülkemiz de modelin geliştirilmesine katkıda bulunan ülkelerden birisi olduk. Hem Amerika, hem de Avrupa'da yapılan araştırmalarda EFQM Mükemmellik Modeli'ni başarı ile uygulayan şirketler, üç yıl içinde diğerlerine göre; hisse değerinde ortalama yüzde 36, satışlarda ortalama yüzde 77, işletme gelirinde ortalama yüzde 18, sermaye yatırımlarının varlıklara oranında ortalama yüzde 28 ve yatırımların satışlara oranında ortalama yüzde 30 daha yüksek artış, varlıklarda ortalama yüzde 44 daha yüksek büyüme ve maliyetlerde yüzde 4,5 oranında azalma sağlamışlardır" diye konuştu.

Ulusal Kalite Ödüllerini gerçek anlamda "Kalite Oskarı" yapan ödül sürecinin sağlam ve güvenilir yapısı olduğuna dikkati çeken Nuhoğlu; "Bir ödül sürecinin olmazsa olmaz dört şartı vardır: İyi tanımlanmış, şeffaf bir değerlendirme süreci olması, Uluslararası kabul görmüş ve bilimsel değerlendirme ölçütlerinin olması, Menfaat ilişkisi olmayan ve tarafsız bir organ tarafından yönetilmesi ve değerlendirmenin tarafsız ve yetkin değerlendiriciler tarafından yürütülmesi. Ulusal Kalite Ödülü sürecinde
başlangıçtan bu yana olmazsa olmaz bu dört koşulu titizlikle yerine getiriyoruz" dedi.

KalDer Başkanı Nuhoğlu, bugüne kadar Ulusal Kalite Ödül sürecinde değerlendirici olarak toplam bin 635 kişi görev aldığını, 1993-2007 arasında ödül sürecine 193 kuruluş başvurduğunu ve 2007 yılına kadar 29 başarı, 18 büyük toplam 49 ödül verildiğini söyledi. 2007'de de 13 kuruluş'un Ulusal Kalite Ödülü'ne aday olduğunu ifade eden Çetin Nuhoğlu, "Kamu Sektöründe 4, İşletme Kategorilerinde 7 ve şampiyonlar ligi olarak adlandırabileceğimiz 'Mükemmellikte Süreklilik' kategorisinde 2 kuruluş bu yıl ki ödül sonrası General Mac Artur'un çağrısı ile Japonçin yarışıyor.

Ocak ayında başvuruların alınması ile başlayan ödül süreci, Kamu Sektörü kategorisi için 24 Mayıs 2007 günü Kamu Kalite Sempozyumu'nda sona ermiştir. Bu yıl, Eskişehir Avukat Mail Büyükerman Anaokulu ve İstanbul Erenköy İlköğretim Okulu, Ulusal Kalite Başarı Ödülü'nü kazandılar. İşletmeler kategorisinde ise, Ulusal Kalite Büyük Ödülü'nü Rexam Paketleme Sanayi A.Ş., Başarı Ödüllerini ise Çimtaş Boru İmalatları Ve Tic.Ltd.Şti, Kütahya Porselen Sanayi A.Ş. ve Soyak Yapı İnşaat Sanayi Tic. A.Ş. kazandı. Mükemmellikte Süreklilik Ödülü'nü ise Bosch Sanayi Ve Tic. A.Ş. Bursa Dizel Enjektör Fabrikası ve Kocaeli Sanayi Odası aldılar.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler