KONYA (İHA) - Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, kalıtsal kan hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de sık görülen kalıtsal kan hastalıklarının "talasemi, orak hücreli anemi ve fenilketonüri" olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Küçükkendirci, "Müdürlüğümüz tarafından bu hastalıkların önlenmesi ve mücadele edilmesine yönelik faaliyetler aralıksız devam etmektedir. Halk arasında Akdeniz anemisi olarak bilinen talasemi hastalığının taşıyıcılığına önlem olarak evlilik öncesi danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Evlenecek çiftlerin taşıyıcılık durumu bilindiğinde tıbbi danışmanlık hizmeti alarak sağlıklı bebek sahibi olabilmeleri için yardım ediyoruz. Müdürlüğümüz Hemoglobinopati Tanı Merkezi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 2005 senesinde 35 bin 881 kan numunesi çalışıldı ve bunlardan 659 tanesinde taşıyıcı tespit edildi. 2005 senesi itibariyle 104 beta-talesimi majör, 1'de hemoglobinopati hastası olmak üzere 105 talasemi hastası, bin 373 beta-talasemi minör, 23 orak hücreli anemi, 167 hemoglobinopati taşıyıcısı olmak üzere bin 547 taşıyıcı, 13 talasemi intermedia vakası kayıtlarımızdadır" dedi.
Fenilketonürinin (zeka geriliği) önlenebilir kalıtsal kan hastalığı olduğunu bildiren Dr. Küçükkendirci, "Erken tanı ve tedaviyle zeka geriliği tamamen önlenir. Yeni doğan çocukların erken dönemde teşhis ve tedavilerinin yapılması amacıyla, doğum eyleminin gerçekleştiği hastanelerde veya sağlık ocaklarında doğumdan sonra topuk kanlarının alınması sağlanmakta ve alınan kanlar test için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderilmektedir. 2005 yılında 54 bin 778 fenilkenotüri kan numunesi alınmış olup, hasta sayısı da 78 olarak tespit edilmiştir. Hastaların takipleri yapılıyor ve kontrolleri için Hacettepe Üniversitesi ile iletişim kurmalarına aracı oluyoruz. Konya Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız, halkımızın kalıtsal kan hastalıklarıyla ilgili bilinçlenmesini sağlamak ve talasemili bebek doğumunu zamanında engellemektir" şeklinde konuştu.