YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl'de: "Orta Ikiden Terk Bir Nüfusa Sahibiz. Bu Nüfusla 21. Yüzyılda Rekabet Etmemiz, Türkiye'yi Iddialıhedeflerine Ulaştırmamız Mümkün Değil"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin insani gelişme endeksinin çok gerilerde olduğunu belirterek, "Orta ikiden terk bir nüfusa sahibiz. Bu nüfusla

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin insani gelişme endeksinin çok gerilerde olduğunu belirterek, "Orta ikiden terk bir nüfusa sahibiz. Bu nüfusla 21. yüzyılda rekabet etmemiz, Türkiye'yi iddialı hedeflerine ulaştırmamız mümkün değil" dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Bingöl Genç İş Adamları Derneği ile Murat Eğitim Kurumları'nca Özel Hulusi Bey Bahçesi'nde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle iftara katıldı.

Yemeğin ardından Bakan Yılmaz, SBS ve LYS'de dereceye giren öğrencilere ödül vererek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yılmaz burada yaptığı konuşmada, öğrencilerin başarısında öğretmenlerin önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Eğitimde başarının belki de 20 tane faktörünün sayılabileceğine ancak en başta gelenin öğretmenler olduğunu vurgulayan Yılmaz, "İyi bir öğretmeniz varsa şartlar ne olursa olsun başarılı olursunuz. Öğretmenlerimizin fedakar yaklaşımı, işlerini sevmeleri ve sahiplenmeleri, bir insan yetiştiriyor bilinci ve şuuruyla hareket etmiş olmaları başarıda en büyük faktördür" dedi.

-"Türkiye alan el değil veren el haline geldi"-

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin bir taraftan ekonomisi ve iş dünyası ile dünyaya açılırken, bir taraftan da eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla dünyada söz sahibi bir ülke haline geldiğini, Türkiye'nin sadece geçen yıl 1,3 milyar dolar dış yardımda bulunduğunu ifade ederek, "Türkiye artık alan el değil, veren el haline geldi. Buna sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün yaptığı dahil değil. Bunları da dahil ederseniz Türkiye 2 milyar dolar dünyaya yardımda bulunan bir ülke haline geldi" diye konuştu.

-"Orta ikiden terk bir nüfusa sahibiz"-

Bakan Yılmaz, hükümet olarak eğitim sisteminde önemli adımlar atıklarını, 4+4+4 olarak özetlenen eğitim reformu gerçekleştirdiklerini anımsatarak, eğitimde reform yapmaktaki amaçlarının bir taraftan 21. yüzyıl şartlarında dünyanın geldiği noktada çok etkili ve güçlü bir eğitim sistemi oluşturarak çocuklara daha iyi eğitim vermek, diğer taraftan da beşeri gelişme endeksinde daha yükseklere çıkmak olduğunu kaydetti.

Dünyada gelişmişliğin sadece ekonomik kalkınma ile ölçülmediğine dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsani kalkınma endeksinin 3 parametresi var. Biri ekonomik gelir düzeyi, diğer ikisi sosyal göstergeler. Biri sağlık diğeri de eğitim. Bu üç noktada iyi bir yere geldiğiniz zaman dünyada insani kalkınmada da ön sıralara geçiyorsunuz. Maalesef insani kalkınmaya baktığınız zaman ülkemizi geriye çeken alan, eğitim. Türkiye son yıllarda ekonomide çok büyük atılımlar yaptı. Önemli bir yere geldi. Sağlıkta yine çok önemli bir mesafe aldık. Ortalama yaşam ve sağlık koşulları çok iyileşti. Fakat hala nüfusumuzun ortalama aldığı eğitim 6,5 yıldır. Yani bütün nüfusun toplam ne kadar eğitim aldığına baktığımız zaman 6,5 yıl gibi bir şey çıkıyor karşımıza. Eski tabirle orta ikiden terk bir nüfusa sahibiz. Bu nüfusla 21. yüzyılda rekabet etmemiz, Türkiye'yi iddialı hedeflerine ulaştırmamız mümkün değil. Dolayısıyla 12 yıl zorunlu eğitim, ama kesintili, esnek bir şekilde zorunlu öğretim. Türkiye'nin bu beşeri kalkınmada daha üst noktalara çıkmasında en kritik unsur olacak."

Bakan Yılmaz, dünyaya bakıldığında ortalama eğitim düzeyinin 12 yılın altında olan ülkelerin insani gelişmede önemli bir yere sahip olamayacağını belirterek, geçmişte eğitimin, özellikle mesleki eğitimin ideolojik tartışmalara kurban edildiğini ifade etti.

Bingöl Üniversitesi'nde Zazaca ve Kürtçe seçmeli derslerde ihtiyacını karşılayacak şekilde öğretmen yetiştirildiğini dile getiren Yılmaz, "Bunlar hep güzel, ülkemizi daha ileriye götüren şeyler. Ancak bugün dünyada Türkiye'nin sahip olduğu imkan ve gelişime baktığımız zaman birliğe ve beraberliğe her zamandan daha fazla ihtiyacımız var. Bir taraftan bu adımları atacağız, bir taraftan da bütün o eski tabuları yıkacağız. Rahat bir şekilde insanlar inançlarını yaşayacaklar, dillerini konuşacaklar, örflerini yaşayacaklar, fikirlerini rahatça ifade edecekler. İleri demokrasi standartlarına ulaşacağız. Bir taraftan da kardeşlik ve vatandaşlık hukukumuzu, birlik ve beraberliğimiz koruyacağız. Ortak noktalarımızı da unutmayacağız" diye konuştu.

İftara AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Serdar Atalay, vali yardımcıları Abdülaziz ve Alper Çığ, Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, Müftü Mecit Can, Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Muhabir: Abdullah Çelik / Sema Kaplan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler