YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalkınma Bakanı Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye'deki olayların Türkiye ekonomisine etkilediği iddialarına ilişkin olarak "Bizim gördüğümüz, Türkiye ekonomisini etkileyecek bir şey söz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye'deki olayların Türkiye ekonomisine etkilediği iddialarına ilişkin olarak "Bizim gördüğümüz, Türkiye ekonomisini etkileyecek bir şey söz konusu değil. Türkiye'nin ekonomik büyüklüğü belli. Makro ekonomik rakamlarımıza baktığımız zaman böyle bir etki görmüyoruz" dedi.

Bakan Yılmaz, kalkınma ajansları genel sekreterleri toplantısı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'deki olayların Hatay ve Adana'daki ekonomik gelişmelere zarar verdiği yönündeki iddiaları değerlendirdi.

Suriye'deki olayların ekonomiye etkilerini takip ettiklerini dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

"Bizim gördüğümüz, Türkiye ekonomisini etkileyecek bir şey söz konusu değil. Türkiye'nin ekonomik büyüklüğü belli. Makro ekonomik rakamlarımıza baktığımız zaman böyle bir etki görmüyoruz. İhracat artarak devam ediyor. Türkiye'nin ihracatı çok çeşitlenmiş bir durumda. Afrika'dan Uzakdoğu'ya çok değişik bölgelere ihracatımız söz konusu. Bir ülkeyle ilgili sıkıntı çıktığı zaman ihracatımız hemen başka pazarlara yönelebiliyor. Bu açıdan bir sorun görmüyoruz. Küçük esnafımızla ilgili bazı sıkıntılar olabilir. Suriye ile daha olumlu şartlardayken gelen giden daha fazla oluyordu. Ama bir taraftan da bu olaylar nedeniyle bir hareketlilik de gerçekleşiyor. İşin iki tarafı da var. Onun da ekonomiye getirdiği bir katkı da söz konusu. Bu bölgelerimizde belli harcamalar, belli faaliyetler yürütülüyor. Asıl bu olaylar bittikten sonra, Suriye'de istikrarlı bir yönetim oluştuktan sonra, Suriye'de de yeniden bir imar faaliyeti başlayacak. Bu imar sürecinden de özellikle Türkiye ve bu bölgelerin çok olumlu etkileneceğini düşünüyorum. İster istemez buradaki iş gücümüz, firmalarımız bu imar sürecine dahil olacaklardır. Uzun süreli bir şekilde bu bölgelerimiz için aktivite kaynağı olacaktır."

Yılmaz, gazetecilerin "Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasındaki iki başlılık tartışmaları" ile ilgili sorusu üzerine de "Çift başlılık tartışmaları konusunda Başbakanımız da Cumhurbaşkanımız da gerekli cevapları veriyorlar zaten, başkaları bunu karıştırmaya çalışmasınlar" dedi.

-Ajanslara merkezi idareden 1,2 milyar lira kaynak-

Bakan Yılmaz, kalkınma ajansları genel sekreterleri toplantısındaki konuşmasında da, Türkiye genelinde kurulan 26 kalkınma ajansını birbirinden kopuk yapılar gibi düşünmediklerini, bir taraftan her ajansın kendi bölgesiyle ilgili çalışmalar, strateji ve planlar yürüttüğünü, bir taraftan da her birinin Türkiye'nin değişik bir bölgesinde çalışan ve belli bir ağın parçası kurumlar olduğunu ifade etti.

Ajansların birbirleriyle etkileşim içinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bazı konularda birbirine komşu iki ajansın birlikte çalışma yapması gerekebiliyor. Bazen bütün ajansların ortaklaşa yapması gereken konular, ele alması gereken konular, meseleler olabiliyor. Bir ajansımızın çok iyi yaptığı ve diğer ajansımızın örnek alabileceği iyi uygulamalar söz konusu olabiliyor, veya yapılan bir hatadan bütün ajanslarımızın dersler çıkarması söz konusu olabiliyor" diye konuştu.

Kalkınma Bakanlığı olarak kendilerini ajansların kurduğu bu ağın idaresinden sorumlu gördüklerini bildiren Yılmaz, "Bir taraftan sanal bazlı ortamlarda haberleşme sistemleri oluşturuyoruz. Ajanslarımızın birbirleriyle iletişim kurmalarını kolaylaştırıyoruz. Diğer taraftan genel sekreterlerimizle zaman zaman bir araya gelerek kim ne yapıyor- Bunu herkesin bilmesini, fikir sahibi olmasını istiyoruz. Tecrübelerini birbirleriyle paylaşmalarını istiyoruz, birbirlerinden öğrenmelerini arzu ediyoruz" dedi.

Kalkınma ajanslarının genelde mali destek programlarıyla ön plana çıktıklarını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Ajanlarımızın esas misyonu, içinde bulundukları bölgeyi çok detaylı bir şekilde analiz etmeleri, bilgi birikimini toparlamaları, çoğaltmaları ve bu bilgi zemininde de içinde bulundukları bölgede bütün aktörlerle birlikte o yörenin ufkunu çizmeleri, o yöreye özel stratejiler geliştirmeleridir. Bu amaçla 2012 yılını analiz yılı olarak ilan etmiştik ajanslarımız için. Daha fazla analiz, daha fazla çalışma, daha fazla bilgi üretimi... Ajanslardan beklediğimiz en önemli hususlardan bir tanesi bu. Diğer taraftan tabi ajanslarımızın diğer bir misyonu içinde bulundukları bölgeyi yatırımcılara tanıtmak ve daha fazla yatırımcıyı bölgeye çekmek. Küresel sermaye dahil olmak üzere."

Ulusal düzeyde 10. planı hazırladıklarını hatırlatan Bakan Yılmaz, bugüne kadar ajanslara merkezi idareden 1,2 milyar lira kaynak aktardıklarını, 500 milyon liralık yerel kaynakla birlikte ajanslara aktarılan kaynağın 1,7 milyar lirayı bulduğunu bildirdi.

Ajanslar kanalıyla 607 projeye destek sağladıklarını, bin 593 projenin ajanslardan teknik destek aldığını dile getiren Yılmaz, yeni destek mekanizmaları da geliştirmeye gayret ettiklerini, girişim sermayesi ve faiz desteği gibi daha fazla işletmeye bir takım destekler sunma yönünde çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

Ajansların yerelde kapasite gelişimine sundukları desteğin çok önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ajanslarımız sayesinde binlerce on binlerce insanımız bugün proje, planlama ve strateji geliştirme konusunda kapasite geliştiriyor, fikir sahibi oluyor, proje geliştiriyor. Bu bütün Anadolu'da adeta bir seferberlik şeklinde yürüyen bir çalışma. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda gerek ajanslarımızda çalışan personelimiz ve onların kapasiteleri, bilgi birikimleri gerekse ajanstan faydalanma doğrultusunda faaliyet gösteren kurumların kapasiteleri çok daha ileri noktalara gelecektir."

Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Muhabir: Emrah Yorulmaz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler