Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Erzurum’da çözüm sürecinin Doğu ve Güneydoğu’da kalkınmaya nasıl yansıyacağına dair değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, "Uzun yıllardır kullanılmayan bir potansiyel, birikmiş bir enerji var. Huzur ve güven ortamı tam pekişirse özel sektör yatırımlarının gerçekten patlayacağına inanıyorum. Çok ciddi gelişimler yaşanacak. Bu böyle bir toprağı nadasa bırakmak gibi, uzun yıllar kullanılmamış bir potansiyel, yeni bir yatırım ortamı oluştuğu zaman bu potansiyelin hızla hayata geçeceğini göreceğiz. Bunun için Doğu ve Güneydoğu genç nüfusu, coğrafyası, doğal kaynakları, devletin altyapı yatırımlarıyla hazır." dedi.
Yılmaz, AK Parti’nin düzenlediği Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı 5. Bölge Toplantısı’na katılmak üzere Iğdır’dan Erzurum’a helikopterle geldi. Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalınma İdaresi'ni ziyaret etti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Yılmaz, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Yılmaz, "Yatırım teşvik başvurularına bakıldığı zaman geçen yılın ilk iki ayına göre bu senenin ilk iki ayında sabit sermaye tutarında yüzde 300'ün üzerinde artış var.” şeklinde konuştu. Şimdiden ilgide büyük bir artış gördüklerini ifade eden Yılmaz, “Özel sektör huzur ve güven ortamına önem verir." ifadelerini kullandı.
Terörün iki farklı maliyeti olduğuna değinen Yılmaz, “Bunlardan bir tanesi doğrudan maliyet. Can ve mal kaybı ile terörle mücadelede kullanılan para doğrudan maliyeti oluşturuyor. Dolaylı maliyet ise terör var diye bölgeye gelmeyen nitelikli insan, kullanılmayan yaylalardan dolayı hayvancılığın gelişmemesi, madenlerin çıkartılamaması, turistin gelmemesi, yatırımların ve yatırımcının bölgeye gelmemesi olarak özetlenebilir. Bu bir imaj meselesi. Aslında algılananla gerçek arasında bir örtüşme de yok.” dedi.
DOĞU VE GÜNEY DOĞUYA 10 YILDA 40 MİLYAR LİRALIK KAMU YATIRIMI
Daha önce Güney Doğu Projesi (GAP) Bölge Kalınma İdaresinin bulunduğunu ifade eden Yılmaz, son dönemde Doğu Anadolu Projesi(DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi adı altına üç yeni bölge idaresi kurduklarını aktardı. Yılmaz, “Bunların içinde en geniş kapsam alanı olanı da DAP. Bu bölgeye son 10 yılda ciddi yatırımlar yaptık. DAP bölgesine 2013’e kadar ayrıştırılabilen 14 buçuk milyar lira kamu yatırımı yapıldı. GAP ile birlikte düşünülürse Doğu ve Güney Doğu Bölgeleri’ne 40 milyara yakın bir kamu yatırımı gerçekleştirildi. Bunlar çok önemli yatırımlar. Yollar, üniversiteler, hastaneler bu yatırımların başında geliyor. Bütün bu çabamız özel sektör yatırımlarıyla birlikte gerçek manada kalkınmayı sağlamak için. Bu süre içerisinde özel sektör için ciddi teşvikler sağlıyoruz. Doğu Anadolu’daki illerin çoğu 6. bölgede yer alıyor. Bir kısmı da 5. bölgede. Bunlara önemli teşvikler sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Yılmaz DAP’tan sonra Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’yı da ziyaret etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz