Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’ne 10 yılda 32 milyar TL kamu yatırımı yapıldığını söyledi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti İl Başkanlığı tarafından onuruna düzenlenecek iftar programına katılmak üzere Muş’a geldi. THY’nin tarifeli uçağıyla kente gelen Bakan Cevdet Yılmaz’ı havalimanında Vali Ali Çınar, AK Parti Muş Milletvekili Faruk Işık, İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Arıkan, Belediye Başkan Vekili Rifat Özen ile partililer karşıladı. İlk olarak valiliği ziyaret eden Bakan Yılmaz, Vali Ali Çınar’dan brifing aldı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Yılmaz, Muş’un önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Her şeyden önce Muş Ovası’nın büyük bir değer olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz “Her şeyden önce Muş Ovamız var ve bu sadece Muş için değil, bütün bölge için çok önemli bir değerdir. Bu ovayla ilgili çok yönlü çalışma yürütüyoruz. Alparslan 2 Barajımızla 75 bin hektarlık alan sulanacak. Diğer taraftan Muş Ovası açısından çalışma olan Karasu Islah Projesi devam ediyor. Ayrıca 80 hektarlık alanda toplulaştırma çalışması yapılıyor. Çok sayıda köyümüzün altyapı ihtiyaçları karşılanacak, bir takım sorunları çözülecek. Bu sayede hem sulama yatırımlarımız daha rantabl hale gelecek, hem de çiftçilerimiz burayı işlerken çok karlı, çok daha düşük maliyetli tarımsal üretim yapma imkanına kavuşmuş olacak” dedi.
“ÜNİVERSİTELERİ ÖNEMSİYORUZ”
Muş Alparslan Üniversitesi’ne kurulduğu günden bu yana 75 milyon lira yatırım gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz; “Muş Alparslan Üniversitesi, bizim için çok önemli ve öncelik bir kurum. Kurulduğu günden bugüne 75 milyon lira yatırım gerçekleştirildi. Çok önemli çalışma yürüttük. Üniversitelerimiz için bütün fedakarlıkları yapıyoruz. Geçmişte, bu bölgelerimizde üniversite bir hayaldi. Şimdi bütün unsurlarıyla bunu gerçeğe dönüştürmüş durumdayız” diye konuştu.
“KALKINMA SADECE KAMU YATIRIMLARIYLA OLMAZ”
Bir sadece kamu yatırımlarıyla kalkınamayacağını dile getiren Yılmaz, bunun için özel sektörün de bir şeyler yapması gerektiğini söyledi. Bakan Yılmaz şöyle konuştu;
“Bir ilin kalkınması sadece kamu yatırımlarıyla olmaz. Kamu yatırımları işin resmi bir kısmını oluşturur. Diğer kısmını özel sektör oluşturur. Burada devlet bir şeyler yapacak ama millet de, girişimciler de bir şeyler yapacak. İkisi birleştiği zaman gerçek anlamda kalkınmayı sağlıyorsunuz. Bu konuda da 6. bölge oluşturduk. Geçen gün söylediğim gibi en güçlü bir teşvik sistemi ilan edildi. Bu teşvik sisteminde de en büyük teşviki Doğu be Güneydoğu Bölgelerindeki illere verildi. Bu teşvik sistemini mutlaka değerlendirmemiz lazım.”
10 YILDA 32 MİLYAR TL YATIRIM
Valilik ziyaretinin ardından Belediye Başkanlığı’na geçen Bakan Yılmaz, çalışmalarla ilgili Belediye Başkanı Necmettin Dede’den bilgi aldı. Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinin kalkınmışlık düzeyi açısından ülke ortalamasının altında olduğunu kaydeden Yılmaz, bu bölgelere 10 yılda 32 milyar TL yatırım yapıldığını hatırlatarak; “Bu bölgelerimiz, kalkınmışlık düzeyi açısından Türkiye ortalamasının altındadır. Bunun getirdiği çok çeşitli zorluklar ve sıkıntılar olacaktır. Biz hükümet olarak bu bölgeye çok büyük yatırımlar yaptık. Sadece geçtiğimiz 20 yılda 32 milyar lira Doğu ve Güneydoğu’ya kamu yatırımı gerçekleştirdik. Burada özellikle eğitime ve sağlığa çok büyük yatırımlar yaptık. Eğitim her şeyin başıdır ve eğitim olmadığı zaman birçok şeyi çözemiyorsunuz. Ayrıca yerel yönetimlere de çok büyük önem verdik. Bununla ilgili kanunlar çıkarıp hem yetkilerini genişlettik, hem de gelirlerini arttırdık. Bizden önceki döneme göre aslında yerel yönetimlerin nispi olarak gelirleri daha arttı. Çünkü biz 2 kriter getirdik. Sadece nüfusa göre değil, gelişmişlik düzeyine göre de belediyelere pay tahsis etmeye başladık. Bu kriter bazı bölgelerimizdeki belediyeler için çok faydalı oldu. Tabii ki ihtiyaçlar bitmiyor. Mutlaka daha fazla kaynağın harekete geçirilmesi gerekiyor” dedi.
SUKAP KAPSAMINDA YÜZDE 50 HİBE
Geçen yıl Su, Kanalizasyon ve Altyapı Programı’nı (SUKAP) hayata geçirdiklerini dile getiren Yılmaz şunları kaydetti;
“Belediyelerle ilgili hükümet olarak önemli çalışmalar yürütüyoruz. Son dönemlerde SUKAP dediğimiz, Su, Kanalizasyon ve Altyapı Programı’nı başlattık. Bu program çok önemlidir. Su, kanalizasyon gibi hizmetler yerel yönetimlerin görevidir. Ama biz halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak için, maddi olarak yetersiz olan belediyelerimize yardımcı olabilmek için böyle bir program oluşturduk. Geçen yıl 500 milyon, bu yıl da 500 milyon lira İller Bankası’na bu iş için para gönderdik. Nüfusu 20 binin üzerinde olan belediyelerde uzun vadeli ve uygun koşullu kredi sağlıyoruz. Nüfusu 20 binin altında olan belediyelerde ise yüzde 50 hibe vermek suretiyle bunu karşılıyoruz. Muş’tan ta birçok belediyemiz bu SUKAP’tan faydalanacaklar. Hükümetimizin verdiği yüzde 50 hibe desteğiyle birlikte halkımızın birtakım ihtiyaçlarını karşılayacak.”
Bakan Yılmaz, daha sonra istirahat etmek üzere polis evine geçti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz