Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’de temel hak ve özgürlükler sağlanmazsa hiçbir şekilde kalınmanın sağlanamayacağına işaret etti. Türkiye’nin bir hukuk devleti oldukça her alanda gelişmelerin yaşanacağını ifade eden Bakan Yılmaz, “Liyakatın bir ülkesi oldukça kalkınmamız gelişir. Özgürlüklerin olmadığı bir ülkede insanlar kendilerini geliştirebilir.”dedi.
TÜMSİAD İş adamları Deneği tarafından Kızılcahamam Asya Termal Otel’de yapılan 6. Genel İstişare Kurulu Toplantısı’na Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert katıldı.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de son üç yılın ortalamasına göre ABD ve dünyanın diğer ülkelerine oranla azalan bir işsizliğinin söz konusu olduğunu belirtti. İş gücüne katılım oranının düştüğü halde Türkiye’de işsizlğin azlamasının 'mükemmel' bir gelişme olarak değerlendiren Yılmaz, “Sadece bu sene 1 milyon 500 bin insanımız iş sahibi oldu. Yine baktığımız zaman Türkiye bir çok konuda risklerini azaltmış bir ülke. Kamu borçlarını yüzde 40’ın altında. Bu durum, ABD’de yüzde 100, Japonya’da yüzde 200’ün üzerinde.” ifadelerini kullandı.
“TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER OLMAZSA GİRİŞİMCİLİĞİ GELİŞTİREMEYİZ”
Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin kalkınmasında bireylerin artık devletten bir şey beklemek yerine kendilerinin girişimde bulunması gerektiğinin altını çizdi. Sorunun bir parçası haline gelmek yerine sorunlara çözüm üretme çabasının olmasının kalkınmamızı hızlandıracağını kaydeden Kalkınma Bakanı, şu ifadeleri kullandı: “Bir ilde girişimcilik kültürü olmayınca gereken gelişme sağlanamıyor. İçinde bulunduğumuz ortam girişimciliği etkiliyor. Temel hak ve özgürlükler sağlanmazsa hiçbir şekilde girişimciliği geliştiremezseniz. Türkiye bir hukuk deveti oldukça, liyakatın bir ülkesi oldukça kalkınmamız gelişir. Özgürlüklerin olmadığı bir ülkede insanlar kendilerini geliştirebilir.”
Bakan Yılmaz, 2023’e giderken Türkiye’de 3 önemli aktörün olduğunu belirterek, bunları, “Bir devlet. Devlet artık, işletmeci olan bir devlet devlet değil. Kuralları koyan ve işleyişi takip eden bir halde. İkincisi rekabetçi bir piyasa mekanizması. Üçüncüsü ise sivil toplum kuruluşlarının varlığı. Bu üç aktör yükselen Türkiye’nin değerleridir.” şeklinde sıraladı.
“SAĞLIK SİSTEMLERİ AÇISINDAN DÜNYADA İLK 10’A GİRME HEDEFİMİZ”
Toplantıya katılan Sağlık Bakanı Recep Akadağ ise kendisinin de peynir ihracatı yapan küçük ölçekli işletme çalıştırdığını söyledi. Hükumetlerin iş adamlarının önün açmak gibi bir görevi icra etmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Akdağ, “Değerli kurcu başkan ‘Önümüzü açın’dedi. İşte bizim vazifemizde, sizlerin önünü açmaktır. Elbette biz sizlerin çalışmalarına katkı vereceğiz.Bizim varlık sebebimiz sizlere hizmet etmektir.” ifadelerini kullandı.
Kobilerin ülke için çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Akdağ, KOBİ’lerin, orta ölçekli işletmelere dönüşmesi için hukümetin 750 bin lira teşvik kredisi verdiğini hatırlattı. Küçük ölçekli işletmelerin bir araya gelerek marka olması gerektiğini vurgulayan Akdağ, “Bu gerçekleştiği zaman ancak 2023’teki 500 milyar dolarlık hedefimizi yakalayabiliriz.” tespitinde bulundu. KOBİ’lerin markalaştıkça hem üretme de hem de ihracat açısından kolaylıklar sağladığına da değinen Akdağ, “Global olacağız ancak, yerli değerlerimizi kaybetmeyeceğiz. Bu hedefleri, bütün paydaşlarla gerçekleştireceğiz. Sağlık bakanlığı olarak biz de hedefler koyduk. Dünya Sağlık Örgütü, ülkelerini sağlık performanslarını ölçecek bir sistem oluşturdu. Biz de bu yeni sisteme üye olduk. Bakanlık olarak olarak biz de ülkemizde uygulanan sağlık sistemleri açısından dünyada ilk 10’a girmeye karar verdik.” diye konuştu.
SAĞLIKATAKİ BAŞARI ORTAK PAYDAŞLARLA SAĞLANDI
Bakan Akdağ, hükümetin başta sağlık alanındaki meselelerin arkasında durmasaydı bu reformları gerçekleştiremeyeceklerini belirtti. Bu başarının, diğer paydaşlarla ortaya koyduklarını ifade eden Bakan Akdağ,şöyle konuştu:
“Önümüzdeki hedeflerinden bir, Türkiye’nin özellikle büyük şehirlerinde yapamaya başladığımız, ‘Şehir Hastaneleri’ projesidir. Kayseri ve Ankara’da 3 hastanenin ihalesini verdik. Kalkınma Bakanlığı’nın bu eserlerde önemli etkileri oldu. Ayrıca 2015’e kadar tüm hastane kampüslerini yenileyeceğiz. Bu kampüslerle ve 2015’in sonuna kadar Türkiye’nin ihtiyacı olan tüm binaları yenileyeceğiz. AB’nin en modern binalarına sahip olacağız. Bu şehir hastahanelerinin büyük bölümünü kamu- özel sektör ortaklığı ile yapacağız. 2015’in sonuna kadar, 40’bin yataklı hastane yapacağız. Bu projelerin geleceği çok parlak.”
“TÜMSİAD ŞUBE SAYISINI 150’YE ÇIKARIYOR”
TÜMSİAD’ın yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, 52 şube, 12 bin üyeye sahip olduklarını ve 20 ülkede temsilciliklerinin olduğunu söyledi. 150 şubeye ulaşmak için çalışmalar yaptıklarını da aktaran Sert, “İstişare toplantısında, yeni açacağımız şubelerle ilgili kararlar alacağız. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin, Türkiye’nin 2023 yılındaki hedefini yakalanmasında katkısını arttırmak için ellerinden gelen çabayı arttıracak. ” diye konuştu.
Sert, yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye’nin AB’de öneminin giderek atttığını belirttti. Bu kapsamda, TÜMSİAD’ın yaptıkları çalışmalar neticesinde AB’de kendi alanında birinci olduğunu kaydederek, AB’nin bu çalışmalar neticesinde çalışmalarını Türkçe olarak kullanmaya başladığını da kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz