HABER

"Kalkınma hamlesi için vergi reformu şart"

İSTANBUL(ANKA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, 60. hükümet döneminde yeni bir kalkınma mimarisi ve yeni bir ekonomik programın şart olduğunu belirterek, bunun için daha adil ve etkin bir vergi reformunun gerçekleştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bolat, "60. hükümetin ekonomideki hedefi; istikrarın derinleştirilmesi, cari açık ve işsizliğin azaltılması, ayrıca mikro reformlarla üreten reel sektörün rekabet gücünün artırılması olmalıdır" dedi.
MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu tarafından hazırlanan "Maliye Politikası Reformu" Raporu'na ilişkin açıklama yapan Bolat, yeni dönemde, reel ekonomi merkezli, sanayi ve üretim merkezli bir kalkınma hamlesi başlatılması gereğine işaret ederek, bunun için daha adil ve etkin bir vergi reformuna ihtiyaç olduğunu söyledi.

-"MEVCUT VERGİ SİSTEMİ KAYITDIŞINI CEZBEDİYOR"-

Mevcut vergi sisteminin ekonominin gelişmesine, tasarruf, yatırım ve istihdamın artırılmasına yardımcı olamadığı gibi, kayıt dışı ekonomiyi ve kayıt dışı istihdamı da cezbettiğini vurgulayan Bolat, makro ekonomik göstergelerdeki iyileşmelerin istihdama yansıması için, istihdamın üzerindeki vergi yüklünün azaltılması gerektiğini kaydetti.

MÜSİAD'ın "Maliye Politikası Reformu" raporunda yeni vergi sistemine ilişkin bazı önerileri şöyle:

"- Vergi oranları acilen düşürülmeli.
- Ücretler üzerindeki sosyal güvenlik primi ve vergi yükü toplamı (yüzde 43) yüzde 25'i geçmeyecek şekilde yıldan yıla yüzde 5'erlik dilimlerle azaltılmalıdır.
- Yıllık asgarî ücret tutarını geçmeyen harcamalar gelir vergisi matrahından indirilmelidir.
- Gayrimenkul rantları vergilendirilmeli, ancak kişilerin oturmak maksadıyla sahip oldukları meskenler bu uygulamanın dışında tutulmalıdır.
- Basit usulde vergileme, damga vergisi ve BSMV kaldırılmalıdır. Stopaj oranları indirilmelidir.
-Gelir vergisi tabana yayılmalı, genel KDV yüzde 15 oranına düşürülmelidir.
- ergiler, yatırım ve istihdamı caydırmamalı, artırıcı olmalı. İmâlât sanayinde istihdam ve üretime yönelik yatırım indirimi mutlaka devam etmelidir.
- Vergi kanunları gözden geçirilerek, metinler kısa ve kesin hükümler ihtiva edecek şekilde sadeleştirilmeli, ilgililerin anlayabileceği bir
dil kullanılmalıdır.
- Düşük gelirlilerin aleyhine olan, dolaylı vergilerin (tüketim vergilerinin) vergi sistemi içindeki ağırlığı azaltılmalıdır.
- SSK primleri vergi dairesi tarafından toplanmalı ve genel bütçeye dahil personelin ücretleri net ödenmelidir.
- Mükellefler hakkında kesinleşmiş yargı kararı olmadıkça, yurt dışı çıkış yasağı konmamalıdır". (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler