YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalkınmada öncelik birliktelikten geçer

Fırat Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı başladı.

Kalkınmada öncelik birliktelikten geçer

Fırat Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı başladı.

Fırat kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde Malatya’da gerçekleştirilen 1. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı başladı. Konferansın açılış konuşmalarında bir bölgenin kalkınması için birlik ve beraberliğin şart olduğu mesajları verilirken, kalkınma ajanslarının öneminin bu noktada ortaya çıktığı vurgulandı.

Konferansa misafir olarak katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, devletten para, pul istemediklerinin altını çizerek, devlet elinin sırtlarında olmasının insanlara ve girişimcilere yeterli olacağını söyledi. Yöresel ürünlerin kesinlikle coğrafi işaret olarak tescil edilmesi gerekliliğine değinen Hisarcıklıoğlu, “Yöresel o kadar fazla ürünümüz var ki, ama biz bunları sadece yörede bırakıyoruz. Bu kadar çok ürünümüz var bu nedenle bu ürünlerimize sımsıkı sarılmamız lazım. Kendi yöremizdeki ürünlerimizin mutlaka ama mutlaka coğrafi tescilini yaptırmamız lazım. Yoksa malı başkasına kaptırırsınız haberiniz olsun. Yöresel ne varsa tescil ettirmemiz lazım” dedi. Kalkınma ajanslarının kadın ve genç girişimcilere öncelik vermesi gerektiğini söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir bölgenin valisinin, odalarının ve siyasetçilerinin birlikte, bir arada olması halinde bölgesel kalkınmanın da beraberinde geleceğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ne zaman farklı öne çıksa dünyayı geçebilme noktasına gelse birileri paçamızdan aşağı çekiyor. Bu çerçevede birlik ve beraberlik işin önemli noktasıdır” ifadelerine de yer verdi.

“BÖLGESEL KALKINMADA İLETİŞİM UNSURLARI DA ÇOK ÖNEMLİDİR” Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, bölgesel anlamda kalkınabilmek için birlik ve beraberliğin olması gerektiğini söyledi. Yaman; “Şu anda Türkiye’yi kapsayacak şekilde 26 kalkınma ajansımız mevcut. 850 civarında bir personelimiz istihdam ediliyor. 700 tanesi nitelikli uzman personel. Sadece yerelde değil merkezde de bir takım girişimler devam ediyor. Kalkınma aynı zamanda bir yapısal dönüşüm demek. Ülkenin bütün kaynaklarının potansiyellerinin harekete geçirilmesi ve en ideal oranda kullanılması önemlidir. Bölgesel kalkınma dengeli ve yerinden yürütülen bir politikadır. Küreselleşme bölgesel kalkınmayı derin bir etki ile etkileyen bir faktör. Bölgesel kalkınmada iletişim unsurları da çok önemlidir. Kamu, sivil ve üniversitenin birlik ve beraberlik içerisinde çalışması bölgesel kalkınmayı desteklemelidir” ifadelerini kullandı.

“SIKINTILARIN YÜZDE 90’I İŞLEYİŞTEN” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir kurumda herhangi bir sıkıntı olması durumunda direk o kurumun başındaki insanın suçlandığını ama bunu yanlış bir durum olduğunu söyledi. Sıkıntıların yüzde 90’ının işleyişten kaynaklandığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu; “Kalkınma ajansının Malatya’ya kurulması bu bölge insanının ne kadar akıllı olduğunun bir göstergesi. Kalkınma ajansları, bize birlikte çalışabilme kültürünü kazandırıyor. Ben senede yaklaşık 340 bin kilometre yol kat ediyorum. Bu seyirlerime dayanarak Türkiye’de 12 tane marka şehir var. Bu şehirlerde ne var. Oranın valisi. Belediye başkanı, oda başkanları, siyasetçileri birlik ve beraberlik içerisinde çalışıyorlar. İşte bu sayede kalkınma ortaya çıkıyor. Eğer böyle olmazsa sıkıntı doğar. Her hangi bir işte bir sıkıntı yaşanırsa, hemen o kurumun başındaki insanı suçlarız. Ama bu böyle değil. Sıkıntının yüzde 90’ı işleyişten kaynaklanıyor. Bu nedenle nerede bir tıkanıklık varsa onu açmaya çalışmalıyız. Hata bürokratlarda mı sistemde mi buna iyi bakmak lazım. Yereldeki herkesin kalkınma ajanslarına sahip çıkması lazım. Sayın valilerimiz katılımcılıktan kesinlikle korkmayın. Kalkınma anlamında tarım ve hayvancılığı atlıyoruz. Bu konuda bize en fazla katkı sağlayacak olan başkanlarımız. Kalkınma anlamında özel sektörün elinin taşın altında daha çok yer alması lazım” dedi.

“İNSANIMIZIN AŞ VE İŞE İHTİYACI VAR” Hisarcıklıoğlu, bazı kalkınma ajanslarının farklı sektörlerde çalışma yapmalarını eleştirerek; “Bazı kalkınma ajanslarımıza bakıyoruz farklı sektörlerde çalışmalar yapıyorlar. Fitness Center gibi, keman kursu gibi. Bunlara ihtiyacımız tabiî ki var. Ama öncelikle insanların aş ve işe ihtiyacı var. Spora bir vatandaşın ihtiyacı var ama öncelikle karnını doyurması lazım. Bu nedenle öncelik sırasını iyi belirlememiz lazım. Belediyelerin şehir içerisinde yapacağı masrafların karşılanacağı yerin kalkınma ajansları olmaması lazım. Allah’ımız bize öyle bir coğrafya vermiş ki; ekilebilir arazi bakımından dünya 9.’uncusuyuz. Bizim dünyayı beslememiz gerekirken, biz potansiyelimizi kullanamıyoruz. Bugün bir Konya büyüklüğündeki Hollanda 52 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü ihraç ederken, Türkiye 12 milyar dolarlık bir tarım ve hayvancılık ürünü ihraç ediyorsa, burada müthiş bir noksanlık var. Bu nedenle her şeyi Ankara’dan beklemek yerine yerelde bu sorunu çözmemiz gerekir” şeklinde konuştu.

“YÖRESEL ÜRÜNLER TESCİLLENMELİ” Bir yörede bulunan tüm ürünlerin coğrafi olarak tescil edilmesi gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu; “Yöresel o kadar fazla ürünümüz var ki, ama biz bunları sadece yörede bırakıyoruz. Bu kadar çok ürünümüz var bu nedenle bu ürünlerimize sımsıkı sarılmamız lazım. Kendi yöremizdeki ürünlerimizin mutlaka ama mutlaka coğrafi tescilini yaptırmamız lazım. Yoksa malı başkasına kaptırırsınız haberiniz olsun. Yöresel ne varsa tescil ettirmemiz lazım” dedi.

“AJANSLAR KADIN VE GENÇ GİRİŞİMCİLERE SAHİP ÇIKMALI” ‘Kalkınma ajanslarının kadın ve genç girişimcilere sahip çıkması lazım’ diyen Hisarcıklıoğlu; “Çünkü geleceğimiz onlar. Türkiye’deki girişimci sayısı 1 milyon 396 bin. 72 milyonluk nüfusta bu. Japonya’nın nüfusu 120 milyon, toplam 6 milyon 600 bin girişimcisi var. Japonya’nın seviyesine gelebilmemiz için girişimci sayısını artırmamız lazım. Kalkınmanın, işsizliğin ilacı budur. Bu ülkede yaklaşık 3 milyon kişi işsiz. 750 bin kişi de her yıl istihdam nüfusuna katılıyor. Her yıl 750 bin işsize iş bulmamız lazım. Kadınlarda girişimci sayımız sadece yüzde 6. genç kızlarımızın geleceğinin iyi olması için kalkınma ajanslarının kadınlara vereceği önem artmalıdır. Artık ‘azıcık aşım, ağrısız başım’ devri bitti. Türkiye şu an itibari ile geldiği noktada İtalya ile Çin arasındaki en büyük küresel dev. Şu andaki dünya vizyonundan yöresel olarak kaçınmamız mümkün değil. Bu nedenle bölgede ne üretiyorsak bunu başka yerlere taşımamız lazım. Allah bize petrol ve doğalgaz vermemiş ama girişimci bir ruh vermiş. Biz bunu rahmetli Turgut Özal ile keşfettik. Müthiş bir girişimci ruh var. Bundan 30 yıl önce sadece ihracat 3 milyar dolar iken bugün 130 milyar dolara geldi. O zaman yüzde 90 tarım ürünü ihraç ederken yüzde 92’si sanayi mamulü haline geldi. Malatya’da 2. organize sanayi bölgesinin yetmediğini görüyoruz. Avrupa’daki her 3 beyaz eşyadan, her 3 televizyondan 1 tanesi Türk malıdır. Nakliyede dünya ikinci, turizmde dokuzuncu durumdayız” şeklinde konuştu.

“YETERKİ ÖNÜMÜZ AÇILSIN” Girişimcilerin önlerindeki engellerin kaldırılması ile bir çok işin üstesinden geleceklerini belirten Hisarcıklıoğlu; “Bunu bizim insanımız yaptı. Yeter ki bizim önümüz açılsın. Devletten istediğimiz para pul değil, devletin elini arkamızda hissedelim. Benim rakiplerim hangi koşullarda maç oynuyorsa bana da aynı standartlar sağlansın istiyoruz. O şartlar sağlandığı takdirde dünya onuncusu da oluruz dünya birincisi de oluruz. Türkiye ne zaman farklı öne çıksa dünyayı geçebilme noktasına gelse birileri paçamızdan aşağı çekiyor. Bu çerçevede birlik ve beraberlik işin önemli noktasıdır. Ayrımcılık yok. Bu birliğe kim kastediyorsa onu da hep beraber yok etmeliyiz. Şehitlerimize rahmet diliyoruz. Bu bizi yıldırmamalıdır. Ancak çalışarak bize bu toprakları vatan yapan insanlara borcumuzu ödeyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“BİLGİYİ PAYLAŞMAK ÖNEMLİ” Bingöl Valisi ve Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Güvençer, bilgi paylaşımıyla zenginleşeceklerini ifade ederek, "Bilgiyi ve hikmeti, inşallah hikmeti, hikmet boyutundan çok emin değilim, paylaşacağız. Bilgiyi, paylaşırken çoğaltacağız. Çoğalan bilgi sayesinde zihnen ve kalben zenginleşeceğiz. Kalkınmanın arkasında insanın ihmal edilmemesi gerekir. Hikmeti realiteye kurban etmeyelim. Kalkınma bir kavram ve iktisadi, ticari, sanayi ile küresel bir kavram. Ama kalkınma sayılan bu üç kavramla değil, belki üç boyutundan çok daha önce insani, içtimai, ahlaki ve felsefi bir kavram olarak algılanmak ve yeniden tanımlanmak zorundadır. Yüreklerimizin derinlerinde içimiz, canımız acıyor. Ama geleceğe olan kesin ümitli bakışımız sayesinde şimdilik bu acılara büyük bir metanetle sabır ve tahammül ediyoruz. Özellikle sabrımızın karşılığı rabbimizden çok büyük bir yardım olarak bize dönecektir. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, asıl olay iyilik ve aydınlıktır" dedi.

“TERÖRÜN OLDUĞU BÖLGEYE YATIRIM GÖTÜRMEK ZOR” Yatırım yapılacak olan bölgenin yatırım ikliminin dört dörtlük olması gerektiğini belirten AKP Milletvekili Mücahit Fındıklı; “Bir bölgede terör varsa, şartlar zorsa o bölgeye yatırımı getirmekte bir o kadar zordur. Türkiye Cumhuriyeti üniter yapısıyla, demokrasisini geliştirerek, sivil anayasa ile insan haklarını kayıt altına alarak gelişmesini sürdürecektir. Demokrasi, huzur ve insan haklarından bahsedenlerin bu söylediklerinin içini doldurması gerekmektedir. Türkiye’de siyaset değişmiştir. Kendi üzerindeki kabukları kırmıştır. Eğer bir bölge halkına bir ırk adına siyaset yaptığını söyleyen insanlar varsa gelişen Türkiye’yi iyi okumaları gerekmektedir. Bölgedeki siyasetçiler barışı istiyorlarsa kendi üzerlerindeki vesayetten daha cesur olmak zorundalar. Habur’a gidip başındaki yazmayı bırakan anneler, aynı yazmayı Kızılay’a da bırakmalıdır. Eğer kardeşlik olacaksa bunu gerçekleştirmeliyiz. AKP hükümeti döneminde bölgenin altyapısına 12 katrilyon para harcanmıştır. 2023 hedefi açısından yapılması gereken şey üretim esaslı gelişme vizyonunu ortaya koymalıyız. Nefes almadan çalışmak çalışmaktan başka çıkar yolumuz kalmıyor” dedi.

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da, büyümeyi sürekli kılmak gerektiğini vurgulayarak, "Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasındaki yerimizi almaya müsaidiz, bunu yapacak güçteyiz ve bunu yapacak inanca sahibiz. Son iki çeyreğe baktığımızda dünyayı kıskandırtacak bir büyümeyi yakaladık. Bunu sürekli kılmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yapılan açılış konuşmalarının ardında katılımcılara plaket verildi.bugün de devam edecek programda çok sayıda yabancı ekonomist ve bilim adamları sunum yapacak.Konferansa, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Vali Doç. Dr. Ulvi Saran, Elazığ Valisi Muammer Erol, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz, Cemal Akın ve Mustafa Şahin, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Fırat Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Üyeleri, diğer kalkınma ajansları temsilcileri ve yerli, yabancı pek çok misafir katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler