Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, kalp hastalarının tatil yaptığı yerlerin acil durumlarda tedavi imkanı bulabilecekleri sağlık merkezlerine yakın olması gerektiğini bildirdi.
Prof. Dr. Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz döneminde nüfusu artıp kış döneminde azalan tatil beldelerindeki sağlık merkezlerinde kardiyoloji uzmanı eksikliği olabildiğini, kalp hastalarının buna dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Kalp rahatsızlığı bulunan kişilere acil durumda kendilerine müdahale edebilecek uzmanlara kısa sürede ulaşabilecekleri yerlerde tatil yapmaları uyarısında bulunan Ceyhan, şöyle konuştu:
"Kalp hastaları tedavi imkanı bulabilecekleri merkezlere yakın yerlerde tatil yapmalı. Bu konu çok önemli ancak üzerinde durulmuyor. Ciddi kalp hastalığı, kalp yetersizliği olan hastaların sağlık merkezlerine bir saatten daha uzun mesafede tatil yapmaları, tam teşekküllü bir hastaneye, kardiyolojik işlemlerin uygulanabileceği bir merkeze ulaşma açısından sakınca oluşturacaktır. O yüzden en azından tatile çıkmadan önce kişinin doktoruyla iletişime geçip bu konuda uygun mekanlar belirlemesi çok önemli. Kalp krizi tedavi açısından zamanla yarıştığımız bir vaka. Özellikle ilk 6 saat altın saatler olarak değerlendiriliyor. Hasta ne kadar erken ulaşırsa o kadar erken müdahale edilir."
-"Denizde açılmayın"-
Prof. Dr. Ceyhan, denize giren kalp hastalarının yalnız başına açılmaması gerektiğini belirterek, "Uzaklara açılmayı, çok efor sarf edecek tarzda profesyonel bir sporcu gibi yüzmeyi önermiyoruz. Mutlaka sıkıntı yaşandığında kendilerini kurtarabilecek kapasitede birileriyle yüzmeliler. Kıyılarda, kendilerini serinletecek, çok yormayacak tarzda yüzme şekli daha uygun olacaktır" dedi.
Ceyhan, kalp hastalarının tatile gidip gelirken uzun süreli yolculuk yapmasının zararlı olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Yolculuk serin saatlerde yapılmalı, kalp hastaları sabahın erken saatleri ve akşam geç saatlerde spor aktivitelerine katılabilir. Özellikle günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 arasında denize girmeyi, güneşlenmeyi kesinlikle önermiyoruz. Bu dönemde bol sıvı tüketmeyi öneriyoruz. Günün en sıcak saatlerde ve nemli saatlerde mümkün olduğunca klimalı, serin ortamlarda olmamız lazım. Yine sıcak dönemlerde mutlaka dışarı çıkmamız gerekiyorsa başımızın tümünü örtecek bir şapka gerekiyor. Açık renkli, bol pamuklu, terlememize engel olacak kıyafetler seçmememiz önemli. Güneş gözlüğü kullanmayı öneriyoruz. Alkol almayı özellikle bu sıcak havalarda kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Kırmızı et ve ızgaradan kaçınmak gerekiyor."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz