HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalp hastalarına 'sıcak' öneri

Mardin Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Mahir Çiftçi, aşırı sıcaklarla birlikte kan akımı ve kan basıncının yüzde 60 oranında arttığını belirterek kalp hastalarına özellikle sıcağın fazla olduğu saat 10.00 ile 15.00 arasında dışarı çıkmamalarını önerdi.

Kalp hastalarına 'sıcak' öneri

Kalbin en büyük düşmanının hareketsizlik ve şişmanlık olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahir Çiftçi, en önemli ölüm ve sakatlanma sebepleri arasında kalp hastalığının olduğuna vurgu yaptı. Aşırı sıcakların insan vücudunda bir takım temel değişikliklere sebep olduğuna dikkat çeken Dr. Çiftçi, "Dolaşımdaki kanın büyük kısmı deriye yöneldiği için derinin kan akımı ve kan miktarı yüzde 60 oranında artar, kalp debisi ve atım hacmi azalır, kalp hızı ise artar. Kan basıncı sıvı kaybına ve damarlarda genişlemeye bağlı olarak genellikle düşer ama aşırı ve uzun süreli sıcakta kalmakla yükselir. Sıcakla karın içi organların kanlanması ve kaslarda kan akımı azalır, aşırı terleme ve sıvı kaybı sebebiyle vücutta tuz ve elektrolit değişikleri olur. Sıvı kaybıyla kanda pıhtılaşma artar" dedi.

SICAK HAVANIN OLUMSUZ ETKİLEMEMESİ İÇİN ÖNERİLERE KULAK VERİN

Dr. Çiftçi, sıcak havanın vücut metabolizmanın çalışmasını olumsuz etkilemesini engellemek ve yaz aylarını sağlıklı geçirmek için alınacak bazı temel tedbirleri ise "Fazla sıcak havalarda özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşte kalmayın. Günlük su alımınız kısıtlanmış bile olsa yazın çok sıcak zamanlarda ve aşırı terlediğiniz durumlarda su kaybınız artacağı için yeterli miktarda, yani ortalama 2,5 ile 3 litre sıvı almaya dikkat edin. Terle birlikte vücudumuzda elektrolit, özellikle de sodyum kaybı fazla olacağından tuz kısıtlamalı rejim içindeyseniz doktorunuzun fikrini alarak bir miktar tuz kullanabilirsiniz. Hipertansiyon hastası iseniz kullandığınız ilaçlar tansiyonunuzu çok düşürebilir, yakın takip ve ilaç azaltımı söz konusu olabilir. Diüretik, yani idrar söktürücü ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız kontrollerinizi daha sık yaptırın. Sigara, alkol, fazla yağlı kızartmalı, ağır gıdalar yerine bol sebze, haşlama veya ızgara, bol meyve ve hafif gıdalar tercih edin. Çay, kahve, kolalı içecekler yerine hafif tuzlu ayran ve meyve sularını tercih edin. Bol su tüketin. Eğer ritim bozukluğunuz var ise aşırı sıcaklar ritim bozukluğuna yol açabilir dikkatli olun. Yayla ve dağ turizmini tercih eden hastalarda ciddi kalp hastalığı ve hipertansiyon var ise yükseklerdeki oksijen azlığından dolayı şikayetleri artar. Ciddi hastalığı olanlar ve şikayeti olanlar yaylalara çıkmamalıdır.Terlemeyi önleyen giysiler yerine açık renkli, rahat, bol ve ince kumaştan yapılmış giysileri tercih edin." şeklinde sıraladı.

(İHA)

En Çok Aranan Haberler