Kardiyoloji Uzmanı Dr. Filiz Karadaş, "Soğuk havada kalp hastalarının biraz daha dikkatli olması gerekiyor" dedi.
Soğuk havanın kalp hastalarının ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmasını tetikleyebildiğini vurgulayan Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Filiz Karadaş, "Yapılan araştırmada, hava ısısındaki bir derecelik düşüşün bile toplumda kalp krizi görülme riskinin yüzde 2 oranında arttığını ortaya koyuyor. Soğuk ve yağışlı havalarda kalp hastalarının mecbur kalmadıkça ve korunmadan kesinlikle dışarı çıkmamaları gerekiyor. Soğuk havalarda kalp hastalarının başka ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasının birkaç nedeni var. Kışın yaygın olarak görülen nezle, grip, zatürre gibi hastalıkların kalp hastalarında daha ağır seyretmesi nedenlerin başında geliyor. Bunun yanı sıra, direkt olarak soğuk havanın kalp hastalarına olan olumsuz etkileri de var. Özellikle soğuk havalarda vücut ısısını düzenlemek için kalp daha ağır bir yük altına girer. Bazen soğukla birlikte kalp damarlarında spazm (büzüşme) ve ardından kalp krizi gelebilir. Yapılan bilimsel çalışmalarla hava ısısındaki her 1 derece düşüşün toplumda kalp krizi görülme riskini yüzde 2 oranında artırdığı saptanmış. Bundan dolayı kalp hastalarının özellikle soğuk havalarda sıkı giyinmeleri ve soğuktan korunmaları gerekmektedir” diye konuştu.
KALP HASTALIĞI VE GRİP
“Her yıl binlerce insan soğuk havalarda gribe yakalanır. Grip nedeniyle ülkemizde her yıl 9 bin insanın öldüğü ve yine 50 bin kişinin hastaneye yatırılarak tedavi edildiği tahmin ediliyor” diyen Uzm. Dr. Filiz Karadaş, “Aslında grip nedeniyle olan ölümlerin çoğu, akciğer ve kalp hastalığının gribe bağlı komplikasyon tabir ettiğimiz ikincil etkileri sonucu olur. Örneğin kalp yetmezliği nedeniyle tedavi altında olan ve bünyesi zayıflamış olan hasta, soğuk havanın tetiklediği bir enfeksiyon sonucunda normal insanların daha rahat iyileştiği durumda ölümcül tehlikelerle karşı karşıya kalabilir. Burun tıkanıklığı,
burun akması için kış aylarında sıklıkla reçete edilen ilaçlardan bazıları yüksek tansiyona, ritim problemlerine ve hatta kalp krizine yol açabilecek şekilde tehlike yaratabilir. Bu yüzden yüksek tansiyon, çarpıntı, ritim sorunu, kalp damar hastalığı ve kalp yetmezliği olan hastalarımıza tedaviden ziyade geçici rahatlama amacıyla verilen bu tip ilaçları kesinlikle tavsiye etmiyorum” şeklinde konuştu.
HAVA KİRLİLİĞİ DE ETKİLİYOR
Soğuk havanın direkt olarak tansiyonu artırıcı etkisi olduğuna dikkat çeken Uzmanı Dr. Filiz Karadaş,
"Kalp rahatsızlığı olan kişilerin soğuk havaya karşı, özellikle de tok karınla yürümemeleri gerekiyor.
Aksi halde rüzgara karşı yüründüğünde, kalp damar hastalarında 'angina pektoris' denilen göğüs ağrıları görülebilir, hatta aşırı rüzgar kalp krizine yol açabilir. Kışın ısınma amacıyla kullanılan yakıt dumanının, kalp ve akciğer hastalarını olumsuz etkileyeceğinden ağır kalp hastalarının havanın kirli olduğu günlerde sokağa çıkmamaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz