HABER

Kalp hastalıklarına saniyeler içinde tanı

Dünyanın en düşük radyasyonlu ve en hızlı bilgisayarlı tomografisi Flash CT… Kardiyak MR İnceleme veya PET CT…

Kalp hastalıklarına saniyeler içinde tanı

Kalp hastalıklarının kesin tanısı için bu ileri teknoloji ürünü cihazlarla saniyeler içinde teşhis konulabiliyor. Üstelik doğruluk oranı yüzde 99’lara varabilen sonuçlarla! Mynet’in özel haberi….

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp damar hastalıklarının görülme oranında artış olsa da, hastalıklara bağlı erken yaşta ölümlerde ciddi azalma var. Eskiden kalp damar hastalıklarına sonucu oluşan ölümler 50-55 yaşlarında görülürken, günümüzde bu rakam 70’li yaşlara kadar yükseldi. Bunun en önemli nedenleri ise; iletişim ve bilgilendirme araçlarının, halkın hastalıklara karşı duyarlılığının ve bilgisinin artması, hızlı tanı koyma tekniklerinin artması, erken teşhis ile birlikte tedavi yöntemlerinin atması ve daha yararlı ilaçların kullanılabilmesi. Ayrıca tanı alanında yaşanan teknolojik gelişmeler de önemli bir rol üstleniyor. Öyle ki eskiden kalp hastalıklarının tanısı çok daha zor konulabiliyordu veya tanı konulduğunda hastalık çok ilerlemiş ve kalp hasar görmüş olabiliyordu. Günümüzdeki ileri teknoloji ürünü cihazlar sayesinde ‘kalpte bir kapak hastalığı veya tümör mı var?’, ‘Krizden sonra kalp kası hasar görmüş mü?’ gibi yaşamsal öneme sahip sorulara sadece dakikalar, hatta saniyeler içinde yanıt alınabiliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, bugün en ciddi hastalıklarda bile 24 saat içinde tanı konulabildiğine dikkat çekerek, “Modern tanı yöntemleri sayesinde kalp hastalıkları korkulan hastalık olmaktan çok, dikkatli olunması ve geç kalınmaması gereken hastalıklar haline geldi” diyor.

1- FLASH CT

0. 25 Saniyede kardiyak check-up

X ışını kullanılarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik bir teşhis yöntemi olan Flash CT, dünyanın en düşük radyasyonlu ve en hızlı bilgisayarlı tomografisi olarak nitelendiriliyor. Flash CT 4 saniyede tüm vücut tomografisi çekmesinin yanı sıra 0.25 saniyede gerçekleştirdiği kalp anjiyosuyla da, kalp hastalıklarının erken tanısında önemli bir avantaj sunuyor. Tüm kalbi 0. 25 saniyede taraması sayesinde hastanın kalbi dakikada 100’ün üzerinde atsa bile ilaçla yavaşlatılmasına ihtiyaç olmuyor. Üstelik bu kardiyak taramayı diğer tanı yöntemlerine nazaran yüzde 80 daha az radyasyonla yapıyor. Bunun için hastanın üzerinde yattığı tomografi cihazının yatağı, cihazın ‘gantry’ adı verilen açıklığına sokuluyor. Cihazın tüp ve dedektör sistemleri vücudun etrafında 360 derecelik bir dönüş hareketi yapıyor. Bu sırada tüplerin yaydığı x-ışını dedektör tarafından algılanıyor. Bu dedektörler doku farklılıklarını bilgisayara işlemeye başlıyor. Oluşturulan görüntüler de bilgisayar ekranından izlenerek tanı konuluyor.

HANGİ SORUNLAR HAKKINDA BİLGİ VERİYOR?

Özellikle kalp damar hastalıklarının tespiti ve derecelendirilmesinde fayda sağlıyor.

Kalp damar darlıklarını önceden tespit edebiliyor, by-pass damarlarının açıklık oranlarını inceliyor ve stentlerin açık olup olmadıklarını gösteriyor.

2 - PET CT

Kalp krizinin kalpteki hasarlarını gösteriyor

PET CT, sintigrafi esasına dayanan bir kardiyak inceleme. Özellikle kalbin kasılma fonksiyonlarının incelenmesi ve kalp hücrelerinin canlılık oranlarının detaylı değerlendirilebilmesi konusunda çok yararlı oluyor. Nükleer tıp yöntemlerinde olduğu gibi PET CT cihazında da çok düşük dozlarda radyoizotop denen radyoaktif maddeler kullanılıyor. PET CT’de radyoitozop maddesi görüntülenebilmesi için glikoz veya dokular tarafından etkin olarak kullanılan bir hormon gibi, taşıyıcı görevi gören bir maddeye ekleniyor. Ardından radyoitozop ile taşıyıcı maddenin bileşimi kan dolaşımına zerk ediliyor. Bu madde çok kısa sürede kalp kası hücrelerine ulaşıyor ve burada tutunma oranına göre yoğunlaşıyor. Maddenin hücrelerde tutunması sonucu kameradan yayılan görüntüleri kaydediliyor. Elde elden veriler de kalp kası hücrelerinin fonksiyonları ve canlılığı konusunda detaylı bilgi veriyor.

HANGİ SORUNLAR HAKKINDA BİLGİ VERİYOR?

· Kalp kası canlılığının ne derece korunduğunu kesin olarak gösterebiliyor.

· Kalp hücrelerinin daha çok fonksiyonları ve canlılığı konusunda detaylı bilgi veriyor. Örneğin hasta kalp krizi geçirmiş ise hangi dokuların bu krizden ne kadar etkilendiğini ortaya koyuyor.

· Yüksek riskli hastaların by-pass operasyonundan yarar görüp görmeyeceği hakkında da fikir veriyor.

3. KARDİYAK MR İNCELEME

Kalp içindeki kitleleri tespit ediyor, kalp kası hastalıklarını inceliyor

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), bilinen klasik görüntüleme yöntemlerinden farklı olarak radyasyon ve ultrason dalgaları içermiyor ve organların gerçek görünümlerini, fizyolojik parametreleri kullanarak görüntülüyor. İşlem normal MR çekimi uygulaması esasına göre yapılıyor ve EKG kaydı altında bazı damar içi ilaçlar verilerek görüntü alınıyor.

HANGİ SORUNLAR HAKKINDA BİLGİ VERİYOR?

· Kardiyomiyopatiler olarak adlandırılan kalp kası hastalıklarının ve kalp içindeki veya dışındaki kireç, pıhtı veya tümör gibi kitlelerinin değerlendirilmesinde en önemli tanı hassasiyetine sahip olan bir yöntem.

· Doğumsal kalp hastalıkları, kalp boşlukları ile kalbe giren ve çıkan ana damar yapılarını detaylı olarak değerlendiriyor ve fonksiyonları hakkında önemli bilgiler veriyor.

· Kalp damar tıkanıklıklarını değerlendiriyor, kalp krizi sonrasında kalp kasının ne kadarının canlı, fonksiyonel ve fizyolojik olduğu hakkında bilgi sağlıyor.

4. MİYOKARD PERFÜZYON SiNTiGRAFİSİ

Ciddi koroner arter hastalığını tespit ediyor

Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi; görüntülerden ilki stres altında (örneğin egzersiz yaparken), diğeri ise istirahat durumunda olmak üzere iki ayrı durumda kalbin kanlanması hakkında bilgi verebilen bir inceleme yöntemi. İncelemeyi yapabilmek için az miktar kalp hücrelerinde tutunma özelliği olan radyoaktif madde, kol toplardamarından hastaya veriliyor. Ardından göğsün etrafında dönen bir araç (gama kamera) ile kalbin görüntüleri alınıyor. Stres ve istirahat sırasında kalp damarları aracılığıyla kalp hücrelerine yayılan radyoaktif maddenin ölçülmesi sayesinde kalp kan akımını kıyaslama imkanı veriyor.

HANGİ SORUNLAR HAKKINDA BİLGİ VERİYOR?

· Kalp kasının kanlanmasında bir problem olup olmadığını gösteriyor.

· Ciddi koroner arter hastalığı olup olmadığını tespit ediyor. Ayrıca test sırasında elde edilen bilgiler hastanın ölüm riski, kalp fonksiyonları ve ileri kalp yetersizliği hakkında da fikir edinilmesini sağlıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler