Konuyla ilgili SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç.Dr.Ahmet Özkağnıcı, Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Tokaç, Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Selçuk Duman ve Yrd. Doç. Dr. Murat Aktan'ın da katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
Türkiye'de 3, Konya'da ilk defa kalpte kök hücre nakliyle tedavi uygulandığını belirten Doç. Dr. Mehmet Tokaç, "Ekip olarak 6 yıl önce bu çalışmaya başladık. Bu çalışma, klinikler ve üniversiteler arası bir çalışmaydı. Çalışmalarımız için Almanya, Fransa ve İsrail'de bulunduk. Buralarda da uzun süreli bir çalışma periyodunun arkasından, bazı değişikliklerle ülkemizde klinik uygulamalarımıza başladık. Kemik iliği kök hücresini aldık, yeni kalp krizi geçiren bir hastaya uyguladık. Önümüzdeki günlerde bu uygulamayı, haftada 3-4 hastaya uygulamayı düşünüyoruz" dedi.
Kök hücrenin oluşumunda ilk önce kemik iliğinden ilik alındığını kaydeden Tokaç, "İliği steril şartlarda kök hücreleri ayrıştırılıp enjekte edilebilicek hale getiriyoruz. Kök hücre, kendi kendini yenileyebilen uygun koşullar altında değişik dokuların hücre tiplerinde farklılaşabilen ve çoğalabilen öncü hücredir. Ani kalp kriziyle daha önceden kriz geçirerek gelen hastalarda önce koroner anjiyo yapıp, tıkalı damarı balon ve stent ile açıyoruz. Daha sonra kendi kemik iliğinden alınan kök hücreleri bu damar içine veriyoruz. Bu tedavi yöntemi bir gün içerisinde tamamlanıyor. 3 ayla 6 ay arasında da tamamen sonuç alıyoruz. Kemik iliğinden alınan kök hücreler, sadece kalbi değil hasta olan herhangi bir bölgeyi de kısa sürede iyileştiriyor. İlaçla veya başka tedavi yöntemleriyle iyileşmeyen bölgeler, kök hücre nakliyle kısa sürede iyileşmeye başlıyor" şeklinde konuştu.
Başhekim Doç. Dr. Ahmet Özkağnıcı, Histoloji-Embiryoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Selçuk Duman ve Yrd. Doç. Dr. Murat Aktan da çalışmalarla ilgili bilgiler verirken, önümüzdeki günlerde bu çalışmaların geliştirilerek devam edeceğini belirtti.
(İHA)