HABER

Kalp krizi riskini azaltmak için öneriler

Yaşlılık döneminin daha sağlıklı geçmesini sağlamayı amaçlayan "anti-aging" tekniğinin Türkiye'deki uygulayıcılarından Dr. İsmet Turanlı, üzüm çekirdeği içindeki bir maddenin enfarktüsü önlediğini belirterek, bu meyvenin çekirdeğiyle yenmesi gerektiğini söyledi.

Kalp krizi riskini azaltmak için öneriler

Dr. İsmet Turanlı, 50 yaşını aşan kadınlarda ve 60 yaşını aşan erkeklerde bazı tıbbi muayenelerin yapılması gerektiğini söyledi. Bu kontroller sonrasında kişiye fiziki durumuna göre jimnastik programı önerildiğini ve gıda diyeti uygulandığını anlatan Dr. Turanlı, yaşlanma çağında birçok hastalığın ortaya çıkabileceğine dikkati çekti.

Bu hastalıkların erken teşhis edilmesiyle yaşlanma döneminde ortaya çıkacak şikayetlerin önüne geçilebileceğini belirten Dr. Turanlı, "Nasıl ki bir otomobil her yıl bakımdan geçiriliyor ve böylece yüzlerce kilometre arızasız kullanılabiliyorsa, insan vücudu da aynı şekilde, yaşına uygun belirli kontrollerden geçirilince yaşlanma devrini arızasız geçirebilir" dedi.

KIRMIZI ŞARAP VE ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

Dr. İsmet Turanlı, orta yaş ve sonrasında kalp krizi riskini azaltmak için öneride bulundu.

Fransızlar'da enfarktüs geçirme riskinin diğer Avrupa ülkelerinde yaşayanlara oranla daha az olduğuna dikkati çeken Turanlı, "Bu durum, Fransızlar'ın içtikleri kırmızı şaraba bağlanmaktadır. Zira, üzümün çekirdeğindeki bir maddenin enfarktüsü önlediği iddia edilir. Bu bakımdan üzümü çekirdeği ile yemek gerekir. Akşamları bir-iki kadeh kırmızı şarap içmek de yararlıdır" dedi.

Dr. İsmet Turanlı, yaşlılık devrinin sıkıntısız geçirilmesi için şu önerilerde bulundu: "Her gün yaklaşık 2 litre sıvı alınmalı. Meme kanserini önleyici etkisi olduğu bilinen soya günde en az 40 gram tüketilmeli. Prostata karşı kabak çekirdeği yenmesi etkili olur.

Her gün 2 saat yürüyüş yapılması en ucuz ve pratik spordur. Spor salonlarındaki toplu jimnastik programlarına haftada en az 2 defa katılmak, yalnız spor olarak değil, aynı zamanda sosyal yönden de faydalar sağlar.

Menopoz döneminde kadınlık hormonlarından östrojenin takviye edilmesi, beyindeki mutluluk hormonu olan endorfinin artmasını sağlar ve hasta ruhi yönden rahatlar. Erkeklere de erkeklik hormonu olan testosteronun takviye edilmesi gerekir. Kırmızı biber, çikolata, muz gibi gıdaların alınmasının endorfini yükselteceği ve böylece mutluluğun artacağı bilinmektedir. Kırmızı etten kaçınılmalı, bol sebze yenip, zeytinyağlı Akdeniz mutfağı tercih edilmelidir."

En Çok Aranan Haberler