HABER

Kamkatın (Kumkuat) faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir? Hangi vitaminleri içerir?

Kamkat (kumkuat); limon, portakal, mandalina gibi turunçgillerden biridir ancak diğerlerinin aksine soymadan, bütün olarak yenilir ki zaten oldukça ufaktır. Yetiştiği ağaç bonzai gibi küçük bir ağaçtır ve meyveleri kışın sonlarına doğru olgunlaşmaya başlar. Ana vatanı ise Doğu Asya ve Çin olarak biliniyor.

Kamkatın (Kumkuat) faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir? Hangi vitaminleri içerir?

Kamkat meyvesi ne zaman toplanır? Haziran ayının ortalarında toplanır ve temmuzda tekrardan çiçeklenmeye başlar. Çiğ olarak tüketilmesinin haricinde reçel, marmelat, pasta ve meyve suyu yapımında da yaygın olarak kullanılır. Ayrıca güzel görünümünden dolayı evlerde ve bahçelerde süs bitkisi olarak da sıklıkla kullanılır.

Kamkatın Kalorisi ve Besin Değerleri

Miktar: 100 gram

Kalori (kcal): 70

Karbonhidrat (g): 16

Yağ (g): 0.9

Protein (g): 1.9

Kamkatın Faydaları

Turunçgillerin en miniği olan kumkuat, içerisinde bol miktarda C, A vitaminleri ile lif, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi bileşenler ve mineraller bulundurur. Sindirim sisteminden bağışıklığa, cilt ve saç sağlığından göze kadar vücudun birçok bölümünde fayda sağlayarak hastalıklara karşı koruma mekanizması geliştirir.

1. Sindirimi destekler

Kumkuatın en önemli işlevlerinden biri, sindirim sisteminde üstlendikleri görevlerdir. 8 kumkuat 10 gram life eşdeğerdir. Bu lif miktarı gastrointestinal kanalı hareketli tutmaya yardımcı olur ve sindirimi düzenler. Kabızlık, fazla gaz, şişkinlik ve krampları ortadan kaldırmaya yardımcı olur, vücuda alınan besinlerin emilimini kolaylaştırır. Ancak aşırı miktarda tüketilmesi diyareye sebep olabilir.

2. Diyabet dostudur

Kumkuatın diyet lifli yapısı vücudun insülin ve glikoz dengesini optimize etmeye yardımcı olur. Bu sayede diyabetin önlenmesindeki etkileri büyüktür. Kumkuat aynı zamanda serbest radikalleri vücuttan uzaklaştıran C vitamini güçlü antioksidanlar ve kandaki kolesterol ve trigliserid oranını düşüren omega-3 ve omega-6 içerir. Bu açıdan özellikle de tip 2 diyabet hastalarının kumkuat tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur ancak yine de doktorlarına danışmalarında fayda var.

3. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kamkat büyük oranda C vitamini içerir. C vitamini ise doğal bir antioksidandır ve vücudu bakteri, virüs ve mantarların sebep olduğu yaygın enfeksiyonlara karşı korur. Aynı zamanda hastalıkların çabuk atlatılmasını sağlar. Düzenli olarak kamkat tüketerek vücudun savunma sisteminin geliştirilmesine yardımcı olunabilir.

4. Cilt sağlığını korur ve güzelleştirir

Kamkatın yapısındaki antioksidanların ve vitaminlerin kombinasyonu, cildi güneşin kanserojen etkilerinden, kırışıklıklardan, kuru ve sağlıksız ciltlere neden olan serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumak için ideal hale getirir. Antioksidanlar sayesinde de hücre hasarına karşı koruma sağlar ve serbest radikallere maruz kalan hücreleri yeniler ve onarır, cildin daha genç görünmesine yardımcı olur.

5. Göz sağlığını korur

Kamkat, gözlerin sağlığıyla yakından bağlantılı zengin bir A vitamini ve beta-karoten kaynağıdır. Beta-karoten, havuç gibi sebze ve meyvelere karakteristik, parlak renklerini veren antioksidandır ve maküler hücrelerdeki oksidatif stresin azaltılması için çalışır. Böylece makula dejenerasyonunu sınırlar ve katarakt gelişimini azaltır. Havuç, görme duyumuz için ne kadar faydalıysa kamkat da o kadar faydalıdır.

Screenshot_74

6. Enerji verir

Enerji rezervlerini doldurmak için gerekli bir bileşik olan karbonhidratın kamkattaki yoğunluğu, kamkat tüketerek enerji patlaması yaşanmasını sağlayabilir. Aynı şekilde kamkatın içeriğindeki riboflavin de bu durumu destekleyen, enerji üretiminde önemli bir vitamindir.

7. Daha sağlıklı saçlara kavuşmanızı sağlar

Kamkatta bulunan A, C vitamini, doğal bileşenler, mineraller ve antioksidanlar saçın kalitesi, dokusu ve gücü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Birçok çalışma mineraller ile saçların sağlıklı uzaması arasında yakın bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmıştır. Cilt sağlığını koruyan C vitamini aynı etkiyi saçlarda da gösterir. A vitamini ise sebum üretimini destekleyerek saçların kurumasını ve kepeklenmesini önler.

8. Kemik ve dişleri güçlendirir

Kumkuat, osteoporoz gibi kemik yoğunluğunu düşüren ve kemikleri güçsüzleştiren rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olan çeşitli mineraller içerir. Özellikle kalsiyum, hareket kabiliyeti ve güçlü kemikler için çok önemlidir. Sadece 1 kamkat 12 gram kalsiyum içerir. Magnezyum da kemik sağlığı için tamamlayıcı görevi görür. 50 yaş ve üstü kişilerin kemik erimesine daha yatkın olmaları sebebiyle düzenli olarak kamkat gibi kalsiyum açısından zengin gıdalarla beslenmeleri gerekir. Aynı zamanda A vitamini yönünden de zengin olan kamkat, dişlerin de daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar.

9. Kanseri Önler

Kamkat, karotenoidler, lutein, tanen ve zeaksatin gibi kanseri önleyen birçok flavonoid ile doludur. Bu flavonoidler kanserojen hücreleri yok eder, tümörlerin üremelerini ve gelişmelerini engeller.

Kamkat Nasıl Tüketilir?

Kamkat nasıl yenir sorusuna soymadan kabuğuyla birlikte yemeniz gerektiği cevabını vermiştik. Ancak bu güzel meyveyi reçel, tatlı ve pastalarınızda da kullanabilirsiniz. Reçelini tatmak isterseniz şu tarifi deneyebilirsiniz:

  • 1 kg kamkatı bir tencerede, 4-5 bardak su içerisinde kaynatın
  • Kaynadıktan sonra 10 dakika bekleyip suyunu süzün ve içine 4-5 bardak daha su ilave edin.
  • Biraz daha haşladıktan sonra soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra ortasından keserek çekirdeklerini çıkartın.
  • Tencereye aldığınız kamkatların yanına bir tatlı kaşığı tereyağı, yarım kilo toz şeker ve 4 su bardağı su ekleyin.
  • Kıvam alana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin, 1 çay kaşığı limon tuzu ekleyip birkaç dakika daha ocakta bekletin.
  • Ilıdıktan sonra temiz bir kavanoza alabilirsiniz.

Çiçekçilerin çoğunda fidan halinde bulabileceğiniz kamkatı dilerseniz kendi evinizde yetiştirebilirsiniz. Evinizin en çok güneş alan yeri bitkinin yetişmesi için uygundur. Peki kamkat çekirdekten yetişir mi diye merak ediyorsanız, fide halinde alıp yetiştirmeniz daha kolaydır çünkü, tohumun büyüyüp gelişmesi çok zaman alır, biraz zahmetlidir ve her zaman da tutmayabilir.

Kamkatın Zararları

  • Tıpkı C vitamini açısından zengin diğer narenciye çeşitlerinde olduğu gibi, kamkatın da asidik özelliği mideyi rahatsız edebilir. Ancak oldukça küçük bir turunçgil olması sebebiyle ciddi bir mide problemi yaşanmadığı sürece birkaç adet tüketmenin bir zararı yoktur.
  • Kamkatın kabuğuyla birlikte yenmesi nedeniyle yıkanırken çok özenli olunmalıdır. Organik olsalar dahi solucanlardan ve bakterilerden kaynaklanan kontaminasyonların hala üstlerinde olması mümkündür.
  • Turunçgillere alerjisi olanlar kamkat tükettiklerinde bazı alerjik semptomlarla karşılaşabilirler. Mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, kaşıntı, hırıltılı solunum, kan basıncında düşüş bu semptomlara örnek olarak gösterilebilir. Turunçgil alerjisi semptomları daha çok greyfurt, kumkuat, limon, misket limonu, mandalina, portakal, prunello ve satsuma yendiğinde görülür. Alerjinin şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

En Çok Aranan Haberler