DENİZLİ (İHA) - Kamu çalışanları Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı konusunda vatandaşın görüşünü almak amacıyla, tüm ülkede referanduma gitmeye hazırlanıyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Denizli İl Temsilcilikleri tarafından Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) Basın Merkezi'nde basın toplantısı yapıldı. Toplantıda açıklama yapan KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Kamuran Karaca, KESK ve KESK'e bağlı sendikalarla yeni bir mücadele süreci başlattıklarını belirterek, kamuoyunu bilgilendiren çalışmalar yaptıklarını söyledi. 3 yıldır üzerinde çalışma yapılan Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın bu haliyle kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Kamuran Karaca, "Yasa Tasarısı ile ilgili olarak bugüne kadar bizim hazırladığımız öneriler hükümet tarafından dikkate alınmadı. Bu yasa tasarısı, tüm toplumu ilgilendiriyor. Çıkacak olan yasa ile tüm doğanlar sağlık sigortası altına alınacak deniliyor, ama bu böyle değil. Yeni yasa mevcut hakları gasp ediyor" dedi. Yasa tasarısının hakların gaspı olduğunu topluma anlatmaya çalıştıklarını belirten Karaca, "SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın tek çatı altında toplanmasına karşı değiliz, ama bunun daha demokratik açılımlarla yapılması gerekiyor" diye konuştu. Emeklilik yaşının 68'e çıkarılması, prim gün sayısının da 9 bine yükseltilmesinin mezarda emeklilik anlamına geldiğini belirten Kamuran Karaca, "Daha sonra emeklilik yaşının 65'e, prim gününün de 7 bin güne düşürülmesi çalışmaları sıkıntıları aşmaya yetmez" şeklinde konuştu.
Yeni yasa ile, sağlık paketinin hazırlanacağını, bunun da pahalı ilaç ve tedavileri gerektiren hastalıklarda paketin dışına çıkarılıp, ayrı prim ödenmesini gerektireceğini belirten Kamuran Karaca, "Türkiye'de sendika veya örgütlerin yeni bir yasa çıkarıldığında hep muhalif olduğu ileri sürülüyor. Bu doğru değil. Bu yasa tasarısındaki aksaklıkların giderilmesi için Emek Platformu olarak hükümete 29 maddeden oluşan talepler iletildi, ancak bu girişimler sonuçsuz kaldı. Kamu çalışanları olarak 3 haftalık yeni bir çalışma planladık. İlk 2 haftada çalışmalarımızı kamuoyuna anlatmak ve vatandaşları aydınlatmaya ayıracağız. 3. hafta ise Türkiye'nin her tarafında sandıklar kurarak referanduma gideceğiz. Bu referanduma 30 milyon insanın katılmasını hedefliyoruz. Sandıklarda 'Evet' ve 'Hayır' oy pusulaları vererek, yasa tasarısıyla ilgili vatandaşlarımızın görüşlerine yer vereceğiz" dedi.