YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kamu Çalışanlarına Yönelik Ihtiyaç Odaklı Kur’an Eğitimi Modeli Tuttu

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ihtiyaç odaklı Kur’an eğitimi projesi, meyvelerini vermeye başladı. İş yoğunluğu, vakit yetersizliği,...

Kamu Çalışanlarına Yönelik Ihtiyaç Odaklı Kur’an Eğitimi Modeli Tuttu

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ihtiyaç odaklı Kur’an eğitimi projesi, meyvelerini vermeye başladı. İş yoğunluğu, vakit yetersizliği, gece nöbetleri ve gündüz çocuklara bakma sorumluluğu gibi nedenlerle Kur’an-ı Kerim öğrenmeye vakit bulamayanlar için yaklaşık bir yıl önce başlatılan ihtiyaç odaklı yeni uygulamanın sonuçları yetkilileri memnun etti.

Günlük Kur’an, tecvid, ezber, meal ve dini bilgiler derslerinden oluşan rutin kursların yanı sıra çalışma hayatı ve çeşitli nedenlerle bugüne kadar kursa gidemeyenler için yerini ve zamanını kişinin kendisinin belirlediği 'İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursu' modelinin, 'vaktim yok' şeklindeki gerekçeleri, ortadan kaldıracak nitelikte olduğu belirtildi.

Zonguldak’ta devlet kurumlarında çalışan öğretmen, hemşire, memur, öğrenci ve ev hanımlarından oluşan 12 kişilik sınıf, Terakki Mahallesi Dağyolu Camii’ndeki Kur’an Kursu’nda eylül ayından bu yana faaliyetini sürdürüyor. Çalışma koşulları ve boş zamanlarına göre Perşembe ve Cuma günü saat 18.00 – 20.30 arasında kendi belirledikleri vakitte kursa gelen kadınlar, hem Kuran’ı yüzünden okuyor hem de mealini öğreniyor.

Dağyolu Camii Kur’an Kursu öğreticisi Büşra Nur Özkaplan, uygulamanın çok faydalı olduğunu belirtti. Özkaplan, "İhtiyaç odaklı eğitim, her kesimden insana her saat ulaşmak demek. Yani saat 19.00’dan 23.00’e kadar Kur’an Kursu öğreticilerine talep olduğu zaman 12 kişilik sınıfı doldurduğumuzda eğitim verebiliyoruz. Bizim sabah yaptığımız kurslarımız da devam ediyor. Ben işten çıkıp buraya vakit ayıran öğrencilerime teşekkür ediyorum. Bir bakıma haftanın iki günü manevi bir teneffüs yaptılar. Ancak çoğu insan bu güzelliği bilmiyor. Bu vesileyle inşallah herkes Kur’an okumayı öğrenir." temennisinde bulundu.

Tıp fakültesinin anjiyo servisinde hemşire olarak çalışan Hüsniye Elibolca (36), “Günlük hayatımızda her şeye fırsat bulabiliyoruz. Fakat işin manevi boyutuna vakit ayıramıyoruz. Bunlar genelde erteleniyor. Hoca hanım Türkiye genelinde böyle bir projenin başlatıldığını, eğer 12 kişilik sınıf oluşturabilirsek akşam kurslarına başlayabileceğimizden bahsetti. Bu fikir bana da çok cazip geldi. Kendi iş yerimden arkadaş çevremle bunu paylaştım ve 12 kişilik bir sınıf oluşturduk. Çok şükür sadece Kur’an-ı Kerimi değil tecvid ilmini de öğrendik. İnşallah 'Sizin en hayırlınız Kuran’ı öğrenen ve öğretendir' sözüne riayet ederiz. Ben ayrıca üzerimizde emeği geçen hocamıza da teşekkür etmek istiyorum. Çünkü kendisi 1,5 yaşındaki çocuğunu eşine bırakarak geliyor.” dedi.

"GÜNLÜK STRESİMİZİ KUR’AN ÖĞRENEREK ATTIK"

Başka bir hastanede hemşire olarak görev yapan Safiye Güney (40) de "Diyanet’in bu uygulaması sayesinde biz de kutsal kitabımızı öğrenme şerefine nail olduk. Bugüne kadar yüce kitabımızı öğrenemeyen ve kamuda çalışan-çalışmayan herkese eylül ayından bu yana akşam kursu uygulaması çok güzel geçiyor. Ramazan’da kendi hatmimizi yapabilecek seviyeye geldik. Günlük iş yoğunluklarımızdan stresimizi atıyoruz ve maneviyatıyla doyuyoruz. Çoğu insanın bundan haberi yok. İş ortamındaki arkadaşlara anlatınca inanamıyorlar. Onlar da Kur’an öğrenmek istediklerini söylüyorlar. İnşallah 25 Mayıs’ta yapılacak mezuniyetimiz ile diplomalarımızı alacağız. Fakat kursumuz bitse de buradaki arkadaşlarla dostluğumuz devam edecek." şeklinde konuştu.

Okuma yazma bilmeyen 4 çocuk 7 torun sahibi Melek Şalvarcıoğlu, "Allah devletimizden razı olsun. Yaşlısı genci herkes eline Kuran'ı alıp camiye geliyor. Biz gelinim Nebahat ile akşam kursa geliyoruz. Allah’tan daha ne isteyelim." diye konuştu. Gelin Nebahat Şalvarcıoğlu (35) da "Ben ev hanımıyım, 3 çocuğum var. Ayrıca eşime de teşekkür etmek istiyorum. O akşam çocuklara bakmasa buraya gelemezdik." diye konuştu.

Kurs bitiminde çay ve kurabiye ikramını da ihmal etmeyen Kur’an Kursu öğrencileri, bir sonraki kurs gününü iple çektiklerini belirtiyor.

MÜFTÜ KORKMAZ: KUR’AN ASRIMIZIN EN BÜYÜK İHTİYACI

İl Müftüsü Nuh Korkmaz da günümüz insanlığının Kuran’a ihtiyaç duyduğunu, kendilerinin bu talebe cevap vermeye çalıştıklarını kaydetti.

Müftü Korkmaz, uygulama hakkında şu bilgileri verdi: "Kur’an bu asrın insanları için daha büyük bir ihtiyaç haline geldi. Gönüllerin tatmin olması için buna ihtiyaç duyuyorlar. Talep geldikçe camilerde ve başka yerlerde onlara elimizden geldiğince manevi yardımları esirgemeyeceğiz. Bu arada Yurt-Kur’dan da böyle talep geldi. Orada çalışan bayanların talebine ve vakitlerine göre ikinci bir kurs açtık. İnşallah bu faaliyet duyuldukça yaygınlaşacak ve insanlar aradıkları huzuru burada bulacaklarını temenni ediyoruz. Artık Kur’an öğrenmek için mazeret yok, kimin vakti nasılsa ona göre ayarlama yapıyoruz. Örneğin Diyanet’in açtığı bir Kur’an Kursu’na gidip "Ben Kur’an öğrenmek istiyorum." diyen herkese herhangi bir saat ve günde kurs başlatılabiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler