SAMSUN (İHA) - Türkiye Kamu-Sen Samsun İl Temsilcisi İsmet Çiftçi, Cumhurbaşkanı, TBMM Üyeleri, Bakanlar Kurulu Üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, üniversiteler ve yargı mensuplarından imzalanması istenmeyen "Etik Sözleşmesi"nin diğer memurlara dayatılmasının doğru olmadığını ve iptal edilmesi gerektiğini söyledi.
Memurların göreve başlarken, devletine sadık kalarak milletine dürüst hizmet edecekleri hakkında yemin metni imzalayarak işe başladığını hatırlatan İsmet Çiftci, "Ne var ki; hükümet 8.6.2004 tarihinde çıkardığı yasayla 'Kamu Görevlileri Etik Kurulu' kurulması ve 13.4.2004 tarihinde yayınlanan yönetmeliğe göre 'Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nca yönetmeliklerle belirlenen etik davranış ilke ve değerlerine bağlı olarak görev yapmayı ve hizmet sunmayı taahhüt etmelerini kamu görevlilerinden istemektedir. Ancak Cumhurbaşkanı, TBMM Üyeleri, Bakanlar Kurulu Üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Mensupları, Yargı Mensupları ve Üniversiteler hakkında bu kanun hükümlerinin uygulanmayacağı belirtilmektedir. Bizlere yeniden imzalattırılan etik sözleşmenin niçin bütün kamu hizmeti verenlere imzalattırılmadığı memurlar arasında kuşku oluşturmaktadır" dedi.
Hükümete, "Etik sözleşme imzalatılmayanlar keyfi davranışta mı bulunacaklardır? Etik sözleşme imzalatılmayanlar bugüne kadar dürüst davrandılar da, sadece memurlar mı dürüst değildi? Hükümet yolsuzlukların vebalini siyasetçiden alıp memura mı yüklemek istiyor? Hükümet bazı kesimlerden korktuğu için mi ayrımcılık yapıyor? Yoksa, hükümet ve siyaset kendi keyfiyetini saklamak için mi yanına bazı gurupları ekliyor? TBMM'nin Yüce Divan'a gönderdikleri memurda mı etik sözleşme imzalatılıyor?" diye soran İsmet Çiftçi, etik sözleşmeyi imzalaması istenen memurların kamu hizmeti verirken her türlü fedakarlığı yaptığını ve son derece de etik, dürüst davrandığını vurguladı.
Hiçbir memurun etik sözleşmesini imzalamaktan kaçınmayacağını da ifade eden Çiftçi, "Siyasetçilerin, askeri, yargıyı, üniversiteyi yanına alarak kendisini saklamaya çalışması en çok onları rahatsız edecektir. Memurların hükümete teklifi, askeri, yargıyı, üniversiteyi kendilerine payanda seçeceklerine kamu kurumlarının başına getirdikleri sözde liyakatli bürokratlarını etik sözleşmesinden muaf tutsunlar. Memurlar, Türkiye sevdalısıdır. Dürüstlüklerini etik sözleşme imzalayarak değil, hizmetleriyle, eserleriyle milletinin hizmetine sunmaya devam edecektir. Yeter ki, kendilerini etik sözleşmesinden muaf tutan siyasiler, kamu kurumlarından ellerini çeksinler. Yeter ki vicdanlarından rahatsız olmamak için yanlarına yandaş almasınlar. Yanlı ve memurları suçlayıcı uygulamanın iptalini istiyoruz" diye konuştu.
Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi'nde, memurların taahhüt etmesi istenilen maddeler şöyle:
"Halkın günlük yaşamını kolaylaştırmak, ihtiyaçlarını en etkin, hızlı ve verimli biçimde karşılamak, hizmet kalitesini yükseltmek ve toplumun memnuniyetini artırmak için çalışmayı; görevimi insan haklarına saygı, saydamlık, katılımcılık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme ve hukukun üstünlüğü ilkeleri doğrultusunda yerine getirmeyi; dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, yaş bedensel engelli ve cinsiyet ayrımı yapmadan, fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalara meydan vermeden tarafsızlık içerisinde hizmet gereklerine uygun davranmayı; görevimi, görevle ilişkisi bulunan hiçbir gerçek veya tüzel kişiden hediye almadan, maddi ve manevi fayda veya bu nitelikte herhangi bir çıkar sağlamadan, herhangi bir özel menfaat beklentisi içinde olmadan yerine getirmeyi; kamu malları ve kaynaklarını kamusal amaçlar ve hizmet gerekleri dışında kullanmamayı ve kullandırmamayı, bu mal ve kaynakları israf etmemeyi; kişilerin dilekçe, bilgi edinme, şikayet ve dava açma haklarına saygılı davranmayı, hizmetten yararlananlara, çalışma arkadaşlarıma ve diğer muhataplarıma karşı ilgili, nazik, ölçülü ve saygılı hareket etmeyi; Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nca hazırlanan yönetmeliklerle belirlenen etik davranış ilke ve değerlerine bağlı olarak görev yapmayı ve hizmet sunmayı taahhüt ederim."