Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Genel Müdürü Yoshinori Moriwaki, "Türkiye'deki 81 ilin 55'i birinci derece deprem bölgesindedir. Buna rağmen ülkedeki 18 milyon yapı stokunun yüzde 67'si kaçak durumdadır " dedi.
Antalya İl Afet Acil Durum Müdürlüğü tarafından 112 Acil Sağlık Merkezi'nde kamu görevlilerine yönelik konferans düzenlendi.
Moriwaki, burada yaptığı konuşmada Türkiye ve Japonya'nın deprem bölgeleri olduğunu, buna bağlı olarak her iki ülkede devletin, yapıların standartlara göre yapılması için çeşitli yönetmelikler çıkardığını söyledi. Türkiye'deki yönetmeliğin 1997'de yürürlüğe girdiğini hatırlatan Moriwaki, buna rağmen uygulamada bazı aksaklıklar yaşandığını savundu.
Moriwaki, 2001'de 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini anımsatarak, kanun kapsamında 19 ilin pilot olarak belirlendiğini kaydetti. Bunların arasında İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Tekirdağ'ın da olduğuna işaret eden Moriwaki, bu uygulamanın ülke geneline yayılamadığının altını çizdi.
Türkiye'de 2011'den sonra bütün illerde yapı denetimine geçildiğini anlatan Moriwaki, "Birinci derece deprem bölgesi olduğu halde pek çok yer için bu uygulama 2011'e kadar uygulanamadı. Bunların arasında Van da vardı. Binalar yapı denetim şirketlerince denetlenemedi. Türkiye'deki 81 ilin 55'i birinci derece deprem bölgesindedir. Buna rağmen ülkedeki 18 milyon yapı stokunun yüzde 67'si kaçak durumdadır" diye konuştu.
-Depremde alınacak tedbirler-
Basit şekilde alınacak tedbirlerle depremlerdeki hasarı en aza indirmenin mümkün olabileceğini anlatan Moriwaki, şöyle devam etti:
"Depreme hazırlıklı olabilmek adına yakın yerde suyun her zaman bulunması gerekir. Muhafazası kolay olan maddeleri bolca stoklamalıyız. Evimizde ve yaşadığımız alanda, uyurken düşse de zarar vermeyecek şekilde mobilyaların düzenlenmesi gerekir. Özellikle hayat üçgeni oluşturacak şekilde yapılacak düzenlemeler hayat kurtaracaktır."
Deprem anında sakin davranılması gerekildiğini vurgulayan Moriwaki, sarsıntı hissedildiğinde sağlam bir çalışma masası ya da yatak yanına yaslanmak gerektiğini söyledi. Depremin bitmesinin ardından çıkışları kargaşa yaratmayacak şekilde yapmanın önemine işaret eden Moriwaki, "Depremlerde paniklemeden, çıkabilecek yangınları önlemeliyiz. Tahliye tekniklerinin iyi bilinmesi gerekir. Televizyon ve radyo haberlerini dikkatle takip edip, aslı olmayan söylentilere aldırmamaya çalışalım. İtfaiye, emniyet ve ordu gibi kurumlardan gelen haberlere dikkat edelim" dedi.
Konferansı, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da izledi.
Muhabir: Murat Yolcu / Güç Gönel
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz