Ankara - Kamu İhale ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunlarında değişiklik öngören yasa taslağına son şekli veriliyor.
Yürütülen çalışmalarda, Ulaştırma Bakanlığı'nın hazırladığı ilk metinde yer alan KİT'ler ile BİT'lerin kanun kapsamı dışına çıkarılması fikrinden vazgeçildi.
Taslakta öngörülen düzenleme ile KİT'ler ve BİT'lerin mevcut uygulamada istisna kapsamında yer alan mal ve hizmetleri, ilgili kuruluşların talebi üzerine Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenecek.Alım sürecinde uygulanacak esas ve usuller de, ilgili idare tarafından tespit edilecek ve buna ilişkin düzenlemeler de Resmi Gazete'de
yayımlanacak.
Taslak, ihale mevzuatındaki en önemli sorunlardan biri olarak gösterilen "aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi" yönteminde de değişiklik öngörüyor. Aşırı düşük tekliflerden, sınır değerin üzerindeki ilk teklif tutarına göre sınır değere daha yakın olduğu tespit edilenlerin dışındakiler ile sınır değere yakınlığına bakılmaksızın bu değerin yüzde 10'undan daha düşük olduğu belirlenenler, herhangi bir incelemeye tabi tutulmaksızın değerlendirme dışı bırakılacak.
Sınır değerin altındaki diğer tekliflerin en düşüğünden başlamak üzere, bu teklif sahiplerinden ihale üzerlerinde bırakıldığı takdirde, "aşırı düşük teklif sınır değeri ile teklif ettikleri tutar arasındaki farkın tamamı kadar" ek kesin teminat istenecek. Bu koşulu kabul etmemeleri halinde, isteklilerin teklifleri reddedilecek.
Yapım işlerinde, ihalenin ek kesin teminat vermeyi taahhüt eden isteklinin üzerinde bırakılması durumunda da, istekliden ilave "ek kesin teminat" talep edilecek.
Taslakla, Kamu İhale Kurumu'nun, ihalelerle ilgili şikayetleri inceleme yetkisine de sınırlama getiriliyor. Öngörülen düzenlemeye göre, ilgili idare, şikayet başvuruları
üzerine gerekli incelemeyi yapacak. Kamu İhale Kurumu da itirazen şikayet başvurularını, "başvuru sahibinin iddiaları ve idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlarla sınırlı" olmak üzere inceleyecek.
İdareler ve ihale komisyonları, ihalelerin yasaya uygun yapılması konusunda aday veya isteklinin yanı sıra "istekli olabileceklere" karşı da sorumlu kabul edilecek. Böylece "ihale veya ön yeterlilik dokümanını satın almış gerçek ve tüzel kişiler" de şikayet ve itirazen şikayet başvurusu yapacak. İdari başvurular üzerine ihaleyi yapan idare ve KİK tarafından, gerekçeli olarak "ihalenin iptali", "düzeltici işlem" ya da "başvurunun reddi" kararlarından biri verilecek.
Taslak, şikayet başvuruları ve değerlendirme sürecini kısaltmayı da öngörüyor.