Kamu Kurumu Denetçiliği’ne 29 Mart 2013 tarihinden bu yana toplam 2 bin 964 başvuru yapıldı. Kurum, bu başvuruların bin 432’si hakkında karar alırken, bin 532 dosyanın incelenmesine ise devam ediliyor. Başvuruların bölgelere dağılımında Marmara, illere göre dağılımında ise İstanbul’un açık ara önde.
29 Mart 2013 tarihinde şikayet almaya başlayan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 3 aylık çalışmaları rapor haline getirildi. Raporda kurumun hazırlık aşamasından mevzuat çalışmalarına, eğitim hizmetlerinden şikayetleri değerlendirmesine kadar birçok konu ele alındı. Kurumun kuruluşundan itibaren tanıtım amaçlı ve şikayet başvurularının alınmaya başlandığına ilişkin billboard ile 4 farklı dilde afiş hazırlandığını belirtildi. Kamu spotu hazırlandığına, Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun 25-26 Mart 2013 tarihlerinde İstanbul’da medya temsilcilerini ziyaret ettiğine dikkat çekildi.
BAŞVURULARDA KAMU PERSONEL REJİMİ İLK SIRADA
Raporda 3 ay sonu itibari ile yapılan başvuruların detaylarına da yer veriliyor. Buna göre, 27 Haziran 2013 tarihi itibariyle kuruma yapılan şikayet başvuru sayısı 2 bin 964 oldu. Yapılan başvuruların konuları itibari ile dağılımı ise şöyle: “Kamu Personel Rejimi-549, Eğitim-öğretim, Gençlik ve Spor- 412, Ekonomi, Maliye ve Vergi- 397, Çalışma ve Sosyal Güvenlik- 375, Adalet, Milli Savunma ve Güvenlik-233, Mahalli İdarelerce Yürütülen Hizmetler-248, Mülkiyet Hakkı-140, İnsan Hakları- 132, Enerji, Sanayi, Orman, Su, Çevre ve Şehircilik-68, Gümrük ve Ticaret-64, Ulaştırma, Basın ve İletişim-59, Sağlık-49, Engelli Hakları-46, Kadın ve Çocuk Hakları-27, Sosyal Hizmetler-24, Bilim, Sanat, Kültür ve Turizm-16, Nüfus, Vatandaşlık, Mülteci ve Sığınmacı Hakları- 16, Gıda, Tarım ve Hayvancılık-15 ve Ailenin Korunması-6”
BİN 432 DOSYA KARARA BAĞLANDI
2 bin 964 şikâyet başvurusundan bin 432’si için karar verilirken, bin 532 dosyanın incelenmesi devam ediyor. 428 dosya için ilgili kurumlara gönderme kararı alındı. 647 başvuru için incelenemezlik, 129 başvurunun geçersiz sayılması, 148 dosya için şikayet kaydının kapatılması, 17’sine karar verilmesine yer olmadığına, 63 dosya için ise birleştirme kararı verildi.
MARMARA VE İSTANBUL AÇIK ARA ÖNDE
Başvuruların bölgelere göre dağılımına bakıldığında ise yüzde 34,79 oranı ile Marmara Bölgesi birinci sırada, İç Anadolu yüzde 24,97 ile ikinci, Ak deniz yüzde 10.64’le üçüncü, Ege yüzde 10,37 ile dördüncü, Karadeniz ve Güneydoğu yüzde 6,68 ile beşinci, doğu Anadolu ise yüzde 5,87 şeklinde gerçekleşti.
İllere göre dağılımda ise İstanbul yüzde 25’lik oranı ile başvurularda açık ara önde yer aldı. Yüzde 15,1 ile Ankara, yüzde 4,5 ile İzmir, yüzde 3,6 ile Kocaeli, yüzde 2,4 Gaziantep olurken bu illeri Mersin, Adana, Bursa, Antalya ve Konya izledi.
UNİCEF’TEN KURUMA 64 BİN DOLARLIK BÜTÇE
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve kurum faaliyete geçmeden önce TBMM Başkanlığınca takip edilen ‘Kamu Denetçiliği Kurumunun Kurulmasının Desteklenmesi’ projesinin kuruma devri tamamlandığına işaret edilerek, AB 2013 İlerleme Raporu’na ilişkin çalışmalar Avrupa Birliği Bakanlığı ve AB Türkiye Delegasyonu ile işbirliği halinde yürütüldüğü bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilciliği ile kurumsal bağlamda yakın ilişkiler tesis edilmiş ve yapılan karşılıklı ziyaretler neticesinde iki Kurumu da ilgilendiren ortak konularda işbirliğine gidilmesi üzerinde mutabakat sağlandığı, bu kapsamda, UNICEF ile bir Ortak Çalışma Programı hazırlanarak işbirliğinin kapsamı belirlenmiş ve akabinde imzalanan Protokol ile; eğitim, çalıştay, seminer vb. konularda kullanılmak üzere Kurumumuza 65 bin dolarlık bir bütçenin tahsis edildiği ifade edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz