YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kamu, yatırımcı ayrı telden...

Tarsus Kazanlı turizm projesinin 2013 Akdeniz Oyunları'na kadar bitirileceğinin açıklanmasının ardından...

Tarsus Kazanlı turizm projesinin 2013 Akdeniz Oyunları'na kadar bitirileceğinin açıklanmasının ardından, gelinen süreçte kamu ile özel sektörün konuya farklı yaklaştığını gördük. Nasıl mı? Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu, önümüzdeki günlerde sahil bandıyla ilgili firmalarla görüşmeler yapacaklarını belirterek, Tarsus-Kazanlı Turizm Projesinin, 2013 Akdeniz Oyunlarına kadar bitirilerek, kentimize gelecek olan yabancı ve yerli turistlere ev sahipliği yapacağını söyledi.

Gelişmelerin ardından yatırımcılara ulaştım. Bir kısmı 'ismi yazılmamak' kaydıyla düşüncelerini aktardı, kimisi de yaptığı açıklamaların ismiyle birlikte yazılmasından rahatsızlık duymayacağını ifade ederek, gelinen süreci değerlendirdi.

Pekkan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Pekkan, (PETA mühendislik) kamuda işleyişin yavaş olduğunu söyleyerek başladı açıklamalarına...Yatırımların hızlanması için kamunun öncü olması gerekirken, özel sektörden bu öncülüğün beklendiğini vurguladı. "Biz ne kadar ışık görürsek o kadar hızlanırız" dedi, Tarsus Kazanlı turizm projesinde tamamlanması gereken kamulaştırma, alt yapı ve kanalizasyon çalışmalarının tamamlanmaması nedeniyle de yatırımların başlamadığını söyledi.

"Yol yok, kanalizasyon yok, kamulaştırma yok, tüm bunlar olmadan yapılacak yatırımlar atıl yatırım olacaktır" vurgusu yaptı. Hazırladıkları proje ile birlikte yeni bir turizm destinasyonu oluştuğuna işaret eden Tarık Pekkan, havalimanı projesinin de tamamlanmasıyla birlikte Avrupa'dan Mersin'e seferlerin başlayacağını anlattı. Pekkan, Mersin'in ikinci bir Antalya olması için teşviklerin uygulanması, kamunun alt yapı çalışmalarına hız vermesi ve özel sektör-kamu iş birliği yapılması gerektiğini dile getirdi.

Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar ise, yatırımcıların 'alt yapı tamamlanmadığı için çalışmalara başlayamıyoruz' şeklindeki açıklamalarını samimi bulmadığını söyledi. 'Yatırımcılar ayak sürüyor, işi ağırdan alıyorlar. Arsa tahsisleri yapıldı, tapularını aldılar hala çivi çakmadılar' diyen Numan Olcar, bürokrasinin aşılmasında sürecin yavaş işlediğine dair açıklamalara katıldıklarını ancak yatırımcıların 'armut piş, ağzıma düş' yaklaşımında olduklarını öne sürdü. Bürokrasiyi iteleyen gücün yatırımcılar olması gerektiğini anlatan Numan Olcar, mevcut yatırımcılar çalışmalarına başlamadığı için yeni yatırım talebinde bulunan yatırımcıların da beklemede olduğunu aktardı. Olcar Yatırımcılar çivi çakmayınca, arkadan gelen yeni yatırımcılar da cesaret edip inşaata başlayamıyor, biz yatırımcıların bir an önce adım atmasını bekliyoruz. Yol ve benzeri alt yapı çalışmaları tamamlanmadığı için yatırıma başlayamadık şeklinde yaptıkları açıklamaları samimi bulmuyorum. Söylenenler ile yapılanlar birbirini tutmuyor" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın '2007 yılında biter' dediği Tarsus Kazanlı turizm projesinde konulan '2013 hedefi' bu kez tutacak mı, tutmayacak mı muammasının aşılması, hem yatırımcıların hem de yatırımı düşünen çevrelerin adım atması için önümüzdeki en önemli konu başlığı olarak duruyor. Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nin Turizm Bakanlığı ile yaptığı yazışmaları hatırlarsanız, 14 kilometrelik yolun yapılması için geçen yıl ağustos ayında İl Özel İdaresi'ne talimat verildiği açıklanmıştı. Aradan geçen sürede ise yol ile ilgili bir çalışma yapılmadı. Yolun yapılmayışı da yatırımcının ilk gündem konusu.

1992 yılında başlanan, bir dönem yargı engeline takılan, bürokratik işlemleri devam eden, Başbakan'ın "2007 yılında bitecek" dediği Tarsus Kazanlı turizm projesinin 11 yıllık serüveninde gelinen nokta, kamu ile özel sektörün 'birbirinden adım atma beklentisi' içinde olduğunu gösteriyor. Mersin'de zamanın ne kadar hoyratça kullanıldığının ispatıdır bu bekleyişler... Atılan her adım yargı engeline takılıyor, yürütme durduruluyor, Mersin bekliyor. Yargı engeli kalkıyor, kaynak sıkıntısı çıkıyor, Mersin bekliyor. Tüm bürokratik sorunlar aşılıyor, bu kez de çalışmalar ağırdan alınıyor, Mersin yine bekliyor... Mersin'in hayati önem taşıyan tüm projelerine bakın, hepsi yıllardır 'yapılacak, başlanacak' söylemlerinin gölgesinde bekliyor da bekliyor...

Önce yer sorunu, sonra yargı, ardından kaynak bulma sorunu, sonrasında yerel yönetimlerin imar planlarını bir türlü hazırlayamaması, ardından alt yapı, ardından yatırımcı bulunamaması, yatırımcı bulununca da bürokrasinin yavaş ilerleyişi, yatırım yapıldığında da talep azlığı... Ve tüm bunlar olurken akıp giden yıllar...

(...)

Mersin turizmiyle ilgili 2009 yılında yayınlanan 'Kültür, turizm ve spor komisyon raporu' Mersin Valiliği'nin web sayfasında hala yayında. O raporda ortaya konulan "avantaj ve dezavantaj" başlıklarını incelemenizi öneririm. Mersin turizminin gelişmesinin sağlanması için tespit edilen sorunlar uzun bir çalışmanın ardından belirlenmiş ve rapor olarak kamuoyuna sunulmuş. 'Kısa vadede çözüm üretilecek' notu düşülen rapor maddelerinde yer alan projeler raflarda bekliyor. Biz hala aynı sorunları konuşup, aynı yakınmalardan dem vuruyoruz. Sorunlar yıllardır aynı. Çözüm önerileri de hem profesyonel bir ekipçe hazırlanmış o raporlarda yer alıyor, hem de basın açıklamalarında sürekli dile getiriliyor. Sorun tespiti yapılmış, çözüm için raporlar hazırlanmış ama bir türlü uygulamaya geçememiş onlarca projeyi incelediğinizde, herkesin ayrı telden konuşup ayrı telden yaklaşım sergilediğini göreceksiniz... Haliyle, herkes ayrı telden çalmaya devam ettiği sürece de alacağımız yol bu kadar olur...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler