HABER

Kamuda hekimlere tam gün mesai geliyor

Kamuda hekimlere tam gün mesai geliyor

Ankara (AA)- Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sabahattin Aydın, kamudaki hekimlerin tam gün çalışmasına ilişkin düzenlemeyle hekimlerin bütün emeklerini sarf ettikleri, zihinlerini odakladıkları, hasta memnuniyetini hedefledikleri bir yapının tasarlandığını belirterek, "Dolayısıyla tam gün çalışma böyle bir dönemin yolunu açacaktır" dedi.

Aydın, bakanlığının ikinci dönem projeleri içinde hekimlerin hastanelerde tam gün çalışmasının da bulunduğunu bildirdi. Sağlık personelinin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen yasa gereği bir hekimin hem kamu hastanesinde çalışabildiğini hem de muayenehane açabildiğini hatırlatan Aydın, 2003 yılının başlarına kadar bu sistemin
kendi içinde oturduğunu, klinisyen hekimlerin sadece yüzde 11'inin tam zamanlı çalıştıklarını, geri kalan yüzde 89'luk kısmının da bu yasadan yararlanarak muayenehane açtıklarını anlattı.

Aydın, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın uygulandığı geçen 4,5 yıllık dönemde performansa dayalı ücretlendirme sistemi, kamu hastanelerindeki iyileştirmeler, özel hastanelerin bütün vatandaşlara açılması gibi yeniliklerin birçok klinisyen hekimin tam gün çalışmasını cazip hale getirdiğini söyledi. Bunun sonucunda klinisyen hekimlerin yüzde 62'sinin gönüllü olarak tam gün kamuda çalışır duruma geldiklerini ifade eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğaldır ki, tıp hizmeti fedakarlık, ciddi bir çalışma ve zihin yorgunluğu gerektirir. Bir hekimin bir yerde çalışması, sonra başka bir yere gitmesi, oradaki hastalarını görmesi mesaisini böler. Bu durumda da tam verimlilik sağlanamayabilir. Hekim arkadaşlarımızın bütün emeklerini sarf ettikleri, zihinlerini odakladıkları, hasta memnuniyetini hedefledikleri bir yapı tasarlanıyor. Dolayısıyla tam gün çalışmak böyle bir dönemin yolunu açacaktır."

Aynı amaçla daha önce başhekimler için de tüm gün çalışma getirildiğini, bunun olumlu sonuçlarının da alındığını bildiren Aydın, "Şimdi aslında bu uygulama yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Tabii bunun sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı çalışan hekimlere getirilmesi de doğru olmaz olmaz" diye konuştu. Yürürlükteki sağlık personelinin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen yasanın, hekimlerin muayenehane açmalarıyla ilgili hükümleri içerdiğini, muayenehanesi olan hekimlerin bu yasadan yararlandıklarını hatırlatan Aydın, "Dolayısıyla üniversitedeki öğretim üyesi doçent ve profesörler de bundan yararlanarak muayenehane açabiliyor. Bu yasada bir düzenleme yapıldığında, hem üniversitedeki öğretim üyeleri hem de devlet hastanesindeki doktorlar ya kamuyu ya da serbest hayatı seçme durumunda kalacak" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler