HABER

"Kamuda rüşvet çok yaygın"

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) kamu reformu araştırması kamu kuruluşlarında rüşvetin çok yoğun olduğuna ilişkin inancın geniş bir kesimce paylaşıldığını ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre rüşvetin en yaygın olduğu kurum olarak Trafik Polisi gösterildi.

"Kamuda rüşvet çok yaygın"

TÜSİAD, bugün Ankara'da başlayan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı öncesinde kamuda reform konulu araştırma sonuçlarını basına açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre, kamuoyu algılamasında trafik polisi Türkiye'de rüşvetin en yaygın olduğu kurum olarak belirtilirken, onu gümrükler, vergi daireleri, tapu daireleri, emniyet ve belediyeler izledi.

Yolsuzlukla mücadelede etkin yöntemlerin başında yüzde 77.3 ile yolsuzluk yapanların teşhir edilmesi gerektiği belirtilen araştırmada, diğer yöntemleri savunanların oranı da, halkın eğitilmesinde yüzde 77.1, partilerin para kaynaklarının denetlenmesinde yüzde 75.5, medyanın halkı bilgilendirmesinde yüzde 71.9, memurların düzenli mal beyanında bulunmasında yüzde 66.8, din büyüklerinin yolsuzluğa karşı çıkmasında yüzde 36.1 olarak belirlendi.

Memur maaşlarının düşüklüğü karşısında bazı memurların rüşvet yoluna sapmasını anlayışla karşılanması gerektiği düşüncesinin yaygın olduğu ifade edilen araştırmada, rüşvet telebini ihbar etme eğiliminde olanların oranı yüzde 62, duruma bağlı diyenlerin oranı ise yüzde 15.1 olduğu kaydedildi.

YÜZDE 62 DURUMUNDA MEMNUN DEĞİL Görüşülen kişilerin yüzde 62'si kendilerinin ve ailelerinin bugünkü durumdan hiç memnun olmadıklarını ifade ettiği araştırma sonuçlarına göre, katılanların yüzde 92'si ülke koşullarının kötü olduğuna inanıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 90'ı Türkiye'nin kötü yönetildiğini ifade ederken, yüzde 63'ü son 20 yılda Türkiye'nin kötü yönetildiğini, bunların yüzde 71'i ise Turgut Özal döneminde Türkiye'nin bugünkünden daha iyi yönetildiğini düşünüyor.

Kamuda yönetim alanlarına bakıldığında en kötü yönetimin ekonomi alanında olduğu görüşünde olanların yüzde 88 seviyesinde olduğu belirlenirken, ekonomiyi yüzde 72.9 ile vergi sistemi, yüzde 62.2 ile sağlık izlerken, emniyetin iyi yönetilmediği düşüncesi yüzde 42 seviyesinde kaldı.

Kamu kurumlarının daha iyi hizmet vermeleri için devletin daha fazla vergi toplamasına gerek olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 59 iken, araştımaya katılanların yüzde 88'i vergi gelirlerinin iyi kullanılmadığını düşünüyor.

Vatandaşların yüzde 54'ü kamu kuruluşları karşısında hakkını arıyacak olsa başının derde gireceğini düşünüyor.

Kamu kurumlarında en fazla güven duyulan teşkilatın yüzde 41 ile emniyet teşkilatı olurken, en az güvenilen yüzde 16 ile gümrükler olduğu ortaya çıktı.

Türkiye'de devlet memurluğunun itibarlı meslek olduğuna inananların oranı yüzde 42 olurken, yüzde 31'i itibarlı olmadığını düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 63'ü kamu kuruluşlarının çalışmaları hakkındaki bilgileri televizyondan, yüzde 28'i radyodan, yüzde 25'i gazetelerden öğreniyor.

En Çok Aranan Haberler