HABER

Kamuya etik geliyor

ANKARA (İHA) - Kamu Görevlileri Etik Kurulu kurulmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM Anayasa Komisyonu'nda bazı değişikliklerle kabul edildi.
TBMM Anayasa Komisyonu'nda bugün Kamu Görevlileri Etik Kurulu kurulmasına ilişkin yasa tasarısı ele alındı. Görüşmeler sırasında CHP'liler tasarı kapsamına Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, Bakanlar Kurulu üyeleri, TSK ve yargı mensuplarının yanısıra, üniversite mensuplarına da uygulanmaması için bir önerge verdi.
Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, üniversitelerin özerk olduğunu ve genel idarenin denetiminin yolunun açılmasının doğru olmayacağı görüşünü savunarak, önergeye destek verdi. AK Parti'li Metin Kaşıkçı, yasanın üniversitelerin özerkliğini engelleyecek bir düzenleme olmadığını belirterek, önergeye karşı çıktı. AK Parti'li Hüsrev Kutlu da, üniversitelerin Etik Kurulu'nun kapsamı dışında bırakılmasına tepki gösterdi.

Görüşmeler sırasında hem AK Parti hem de CHP milletvekillerinin imzasıyla, milletvekilliği yapanların da Etik Kurul üyesi olabileceğine ilişkin önergeler verildi. Milletvekilleri, bakanların Kurul'a üye seçilebildiğine dikkat çekerek, milletvekillerine de bu imkanın getirilmesini istediler.

Başkan Kuzu, önergeye karşı çıkarken, hükümeti temsilen taplantıya katılan Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın da karşı çıkması üzerine, bu yöndeki önergeler reddedildi.
Bu arada, AK Parti Grup Başkanvekili Haluk İpek de, Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin de Etik Kurul'a üye seçilebilecekleri yönünde bir önerge verdi. CHP'liler, bunu 'Siirt seçimlerini iptal ettiren Tufan Algan'a kıyak' olarak nitelendirirken, yapılan oylamada bu önerge de reddedildi.

Tasarıya göre, Kamu Görevlileri Etik Kurulu kurulacak. 11 kişiden oluşacak Kurul'un üyeleri, Bakanlar Kurulu tarafından, eski bakanlar, eski belediye başkanları, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyeliği görevlerinden emekli olanlar arasından, müsteşarlık, büyükelçilik, valilik, bağımsız ve düzenleyici kurul başkanlığı görevi yapmış olanlar ile üniversitelerde rektörlük ve dekanlık yapmış olanlar arasından seçilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında etik davranış ilkelerine aykırı uygulamalar bulunduğu iddiasıyla, en az genel müdür veya eşiti seviyedeki kamu görevlileri hakkında Kurul'a başvuru veya ihbarda bulunulabilecek.

Diğer kamu görevlilerinin, etik davranış ilkelerine aykırı uygulamaları bulunduğu iddiasıyla yapılacak başvurular, ilgili kurumların yetkili disiplin kurullarına yapılacak.
Başvuru ve ihbarlar hakkındaki inceleme ve araştırmasını etik davranış ilkelerinin ihlal edilip edilmediği çerçevesinde yürütecek Kurul, bu başvuru ve ihbarlarla ilgili incelemesini üç ay içinde tamamlayacak.

Kurul inceleme ve araştırma sonuçlarını Başbakanlık makamına yazılı olarak bildirecek. Kurul, bir kamu görevlisinin, etik davranış ilkelerine aykırı işlem veya eylemini tespit ettiğinde ve karar kesinleştiğinde bunu Resmi Gazete'de duyuracak. Kurul'a emekli general ve amiraller üye olamayacak.

En Çok Aranan Haberler