Ülkemizde ve dünyada her geçen gün tıp diliyle hipertansiyon, halk dilinde yüksek kan basıncının her geçen gün arttığı belirtildi. Bu kapsamda 1948 yılında kurulan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün yıldönümü etkinlikleri kapsamında 2013 yıl temasının “hipertansiyon” olduğu bildirildi.
Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Didem Evci Kiraz, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hipertansiyonun hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu söyledi.
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Selen Gürsoy ile birlikte basın bildirisi yayınlayan Prof.Dr. Didem Evci Kiraz, bu yıl temanın amacını “hipertansiyona olan farkındalığı artırmak ve birincil koruma ile birlikte davranış değişikliğini desteklemek” olarak açıkladı.
DSÖ’nün bu kapsamda halkı bilinçlendirme kampanyasını başlattığını belirten Prof.Dr. Didem Evci Kiraz, 7 Nisan’da başlayacak kampanyanın bir yıl süreceğini belirtti.
Hipertansiyonun (yüksek kan basıncı) kalp krizi, inme ve böbrek yetmezliği riskini artırdığını belirten Prof.Dr. Didem Evci Kiraz, şöyle konuştu: “Eğer kontrolsüz bırakılırsa körlüğe, kalp atım düzensizliklerine ve kalp yetmezliğine neden olabilir. Bu komplikasyonların gelişme riski diabet gibi diğer kardiyovasküler risk faktörlerinin varlığında daha da yüksektir. Dünyada yaklaşık her üç insandan biri yüksek kan basıncına sahiptir. 20- 30'lu yaşlarda “10 insanda 1” olan bu oran 50'li yaşlarda “10 insanda 5'e" yükselmektedir. Küresel olarak hipertansiyonun 7,5 milyon ölüme neden olduğu tahmin edilmekte, bu da tüm ölümlerin yüzde 12'sinden fazlasına denk gelmektedir."
Türkiye’de yüksek kan basıncı sıklığının yıllar içinde arttığını anlatan Kiraz, şunları söyledi: "Türkiye, Diyabet Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması (TURDEP 2) 2010 yılında yapılan en son ulusal çalışmadır. Bu çalışmada hipertansiyon prevalansı kadınlarda yüzde 32.3, erkeklerde yüzde 30.9 bulunmuştur. 2015 yılında nüfusumuzun yaklaşık 78 milyon olması tahmin edilmektedir. Mevcut veriler ışığında yaklaşık 27 milyon insanımızın hipertansif olacağı söylenebilir.”
SİGARA VE STRES HASTALIKLARIN TETİKLEYİCİSİ
Hipertansiyonun hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu belirten Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Merkezi Müdürü Prof.Dr. Didem Evci Kiraz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Stresten uzaklaşmak, düzenli fiziksel aktivitede bulunmak, dengeli bir hayata kavuşmak en önemli tedbirlerdir. Şehir yaşamı ile hipertansiyonun da ilişkisi vardır. Şehirler, sağlıklı ve güvenli yürüyüş yolları, fiziksel aktiviteyi geliştirici alanları, yeşil ve temiz parkları, oyun alanları, hakim rüzgarlara yol veren ve bu hava akımının konutlarını pencerelerinden insanlara ulaşmasını sağlayan şehir planlamaları ve mimarisi ile canlı kalabilirler. Eğer bunlar yoksa şehirlerde de insanlarda olduğu gibi gelişme geriliği, hastalıklar ve ölüm gerçekleşebilir. Biz hekimler hiçbir zaman tek başımıza bir şehrin sağlığını geliştiremeyiz. Yerel yöneticiler, karar vericiler, şehir planlamacıları, mimarlar, mühendisler, tüm ilgili sektörler, şehrin esas sahibi vatandaşlar hep birlikte şehrin sağlığından sorumluyuz."
Aydın'ın bu konuda şanslı olduğunu anlatan Kiraz, sözlerini şöyle tamamladı: "Çünkü 2004 yılından beri DSÖ Sağlıklı Şehirler Ağı’nın bir parçası ve sağlıklı şehir olma taahhüdünü vermiş bir şehir. İnşallah 2013 yılında bu taahhüdünü yenileyecek ve Türkiye’nin 10 sağlıklı şehrinden biri olmaya devam edecektir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz