HABER

Kan ve kan ürünleri yasası yürürlükte

Ankara (AA)- Kan ve Kan Ürünleri Kanunu, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yasaya göre, gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri, transfüzyon merkezi ile plazma ürünleri tesisi kurabilecek.

Kan, kan bileşenleri ve ürünleri kapsamındaki hizmetlerin planlanması, yürütülmesi ve denetlenmesinden Sağlık Bakanlığı yetkili ve sorumlu olacak.

Kan, kan bileşenleri ve ürünlerinin temininde karşılıksız ve gönüllü bağış esas olacak. Ancak mali karşılık anlamına gelmeyen, bağışçıyı teşvik edici uygulamalar yapılabilecek.

Bu ürünlerin alınması, kaydı, analizi, işlenmesi, depolanması, kullanılır hale getirilmesi, dağıtım ve kullanımını ilgilendiren kan bağışı, kan bağışçısı, hazırlayan kuruluş, kullanım yeri ve alıcıyla ilgili bütün veriler, yazılı veya elektronik ortamda kaydedilecek. Bu veriler 30 yıl süreyle, kan istek formu ve bağışçı sorgulama formlarının asılları ise 1 yıldan az olmamak kaydıyla bakanlık tarafından belirlenecek süreyle saklanacak.

Yurt içinde toplanan plazmanın ürün üretimi amacıyla yurt içinde ve dışında değerlendirilmesi, Sağlık Bakanlığının iznine tabi olacak. Ürün üretimi amacıyla yurt dışından plazma getirilmesi de Sağlık Bakanlığının iznine tabi tutulacak.Sağlık Bakanlığının kan, kan bileşenleri ve ürünleri konusunda yapacağı çalışmalarda gerekebilecek bilimsel desteği sağlamak üzere "Kan ve Kan Ürünleri Kurulu" oluşturulacak.

Kan, kan bileşenleri ve ürünleri kapsamında faaliyet gösterecek gerçek ve tüzel kişiler, faaliyetlerine başlamadan önce Sağlık Bakanlığından veya bakanlığın yetkilendirmesi halinde valiliklerden ruhsat alacak.

Cezalar
Ruhsat şartlarını faaliyetleri sırasında yitirmiş olanların ruhsatları, Sağlık Bakanlığı tarafından geri alınacak.

Saklanması zorunlu olan belge ve örnekleri saklamadığı tespit edilenlerin faaliyetlerine valiliklerce son verilecek ve 10 bin YTL idari para cezası uygulanacak.

Yapılan denetimlerde istenilen bilgileri zamanında vermeyenlere bin YTL para cezası kesilecek. Aynı suçun tekrarı halinde ise 5 bin YTL para cezası verilecek.

Uygun nitelikte personel çalıştırmayanlar ise 5 bin YTL ile cezalandırılacak.

Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde faaliyet gösterenler, derhal faaliyetten men edilecek ve 1 yıldan 5 yıla kadar hapis, 1500 güne kadar da adli para cezasıyla cezalandırılacak. Bu kişilere ayrıca 5 yıl süreyle ruhsat verilmeyecek.

Ruhsatı geri alınan veya faaliyetten men edilen bölge kan merkezleri ile kan bağış merkezlerini ihtiyaç halinde Sağlık Bakanlığı işletecek.

Kan yoluyla bulaşan bir hastalığı bulunan veya böyle bir hastalık taşıma riski olduğunu bilip bu durumu saklayarak kan verenlere, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 gün adli para cezası verilecek.

En Çok Aranan Haberler