Manisa Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, "Senede 3 veya 4 defa kan verenlerde kalp krizinin yüksek oranda azaldığı tespit edilmiştir" dedi.
Kan vermenin kişiye sağladığı faydalara değinen Manisa Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, “Kişi kan verdiği zaman hayat sıvısı veriyor. Kan vermek isteyenlerden 450-460 cc alıyoruz. Kan verme sonucunda damar sisteminde kısa bir süre kan hacmi azalıyor. Vücudun kendi suyu kan hacmini tamamlıyor. Kanda akış hızı artıyor. Dolayısıyla kanın önemli görevi olan oksijen taşıma, gıda taşıması inceldiği için kan daha hızlı akış sağlıyor. İşte "kan verdikten sonra rahatladım", "baş ağrılarım, vücut ağrılarım azaldı" denmesinin sebebi bu. Beyne ve kalbe giden oksijen de artıyor. Oksijen konsantrasyonun da artmasına sebep oluyor. Kan verdiğin zaman kanın gençleşmesine ve sulanmasına sebep olduğunuz için insan dinçleşmiş oluyor. Organlarına her yerine oksijen daha çok gidiyor. Gıdalar çok daha rahat gidiyor. Senede 3 veya 4 defa kan verenlerde kalp krizinin yüksek oranda azaldığı tespit edilmiştir. Onun için vatandaşlar kan vermekten korkmasın. Kan versin sağlıklı olsun. başkasının da hayatını kurtarsın” diye konuştu.
MANİSA KAN BAĞIŞINDA İLK SIRADA
Başta Valilik olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına eğitim vererek kan bağışını artırdıklarını ifade eden Nardal, “Bu çabamız karşısında geçen sene Manisa Kan Bağışı Merkezi 44 bin 260 ünite ile Türkiye’deki kan bağış merkezleri üstünde en üst seviyeye çıktı. Ama bu yeterli değil. Manisa’nın kan ihtiyacını karşıladığımız gibi Ege bölgesine destek veriyoruz. Ege Bölgesi de Türkiye birincisidir. O da bütün Anadolu’ya bütün Türkiye’ye destek veriyor. Türkiye’nin geçen sene ki istatistiklere göre kan ihtiyacı 2 milyon 200 bin ünite civarındadır. Manisa Kan Merkezi İzmir’e bağlıdır. İzmir Bölge merkezi ise 6 ilden müteşekkildir. Ege Bölgesinin ihtiyacı 330 bin ünitedir. Bizim mobil ekiplerimiz ve sabit ekiplerimiz var. Her gün bu ekiplerle vatandaşlarımızın arasına gidiyoruz. Eğitimler yapıyoruz. Ondan sonra ekiplerimiz kan alıyorlar. Aldığımız bu kanın çok güvenli olması gerekir. Çünkü sağlıklı olmayan bir kişiye sağlıklı bir kişiye güvenli kan vermemiz gerekir. Her gün 4 veya 5 ekibimizi ilçelere, sivil toplum örgütlerine, resmi kurum ve kuruluşlara yolluyoruz. Aldığımız kanlar çok güvenli olması için Sağlık Bakanlığı’nın bize verdiği broşür, yönetmelik gereği 41 sualli formumuz var. Bu 41 soruya çok iyi niyetle hüsnü niyetle cevap vermek gerekir” dedi.
Riskli kan alınamaması için vatandaşın sorulara iyi niyetle cevap vermeleri gerektiğini belirten Nardal, “Hepatit B, Hepatit C, Frengi, AIDS bunlar cinsel yolla ve kan yoluyla geçer. O sorularımızla bu hastalıkların cevabını alıyoruz. 4 hastalık, Hepatit B, Hepatit C, Frengi, AIDS bunlar vücuda girince asla bir daha çıkmıyor. O yüzden bu sorularımız sorulur ve çok dikkatli bir şekilde cevapları verilir. Kanın değeri ölçülür. Erkeklerde 13- 19,5 bayanlarda ise 12,5- 16 olacak değerlerin yanı sıra kişinin tansiyonu da normal ise ondan sonra uygun olarak masaya yatırılıyor” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz