HABER

Kanada GP ve Michelin analizi

(TürkiyeF1.com) - 100'e 1 kala... F1 Dünya Şampiyonası'ndaki 99 zaferiyle ( bu sezonun 8 müsabakasındaki 6 galibiyet de dahil) Michelin, Kanada yarışıyla bir yüzlüğü geride bırakmış olacak. 1978'de Kanadalı Gilles Villeneuve, kullandığı Michelin donanımlı Ferrari 312 T3 ile kariyerindeki ilk zaferini memleketinde elde etmişti. Michelin, daha sonraki şu 4 yarışta da galibiyet bayrağını dalgalandırma sevincini yaşamıştı: Jacques Laffite (Ligier JS17-Matra, 1981 - Fransız motor üreticisinin son F1 zaferi), Nelson Piquet (Brabham BT53-BMW, 1984), Ralf Schumacher (Williams FW23-BMW, 2001) ve Kimi Räikkönen (McLaren MP4-20-Mercedes, 2005).

Montreal'deki Saint Lawrence Nehri'nin ortasındaki bir bölgede yer alan Île Notre Dame'da inşa edilen Gilles Villeneuve pisti, yüksek hızda düzlükler ile düşük hızda virajlara sahip. Montreal'in canlı ve kozmopolit atmosferi, onu F1 bünyesindeki ve takvimindeki en popüler mekânlardan biri haline getiriyor. Bu pist, 1978'den bu yana Kanada Grand Prix'sinin değişmez ana mekânı pozisyonunda.

Kanada, Formula 1 takvimine ilk olarak 1967'de dahil oldu. Dolayısıyla bu seneki yarış, kendi evinde yapılan 28. yarış olma özelliğine sahip olacak. Yarışlar, 8 defa Mosport Park'ta, 2 defa da Mont-Tremblant'ta gerçekleştirilmişti.

Nick Shorrock, Formula 1 Direktörü:
"Genellikle çok sakin olan Île Notre-Dame, Kanada Grand Prix'si başladığında aniden Montreal'in en gürültülü-patırtılı mevkilerinden biri haline geliyor. Burası, uygulamada esâsen bir cadde pisti; tıpkı Melbourne ve Monaco'da olduğu gibi. Ancak bu pistin dizaynı, kendisini çok hızlı ve mânâlı düzlüklere sahip kılıyor. Bariyerler piste yakın bir mevkide yerleştirilmiş durumda ve geçmişte bir çok tecrübeli pilot buna hazırlıksız yakalanmıştı. Pist, güçlü ve dayanıklı motorlara sahip olmayı da gerektiriyor. Pistin planı ise, mekanik olarak, bilhassa fren ve vites sistemlerinde çok dikkat gerektiren bir yapıya sahip."

Jacques Villeneuve, BMW Sauber F1 Pilotu
"Lastikler, Montreal'de kesin olarak çok önemli bir faktör. Hepsinden önce, düzlüklerin çok uzun olması sebebiyle aşırı ısı ve kabarma görülebilir. Bu pist, virajlarının çok yavaş olması sebebiyle de diğer pistlerden bariz bir şekilde ayrılıyor. Bu virajlar, tabiatiyle sıkı bir fren ve sonrasında da ani bir hızlanma ivmesi gerektiriyor. Bu pistin, lastiklerin ihtiyaçları bakımından diğer pistlerden ayrıldığı bir diğer önemli nokta ise, yatık bir yapıdan ziyade boylamsal yapıdaki lastiklere ihtiyaç duyduğu."

En Çok Aranan Haberler