Kanada vatandaşı olmak isteyen bireylerin belli başlı şartları karşılayıp başvuru sürecini eksiksiz olarak ilerletmeleri beklenir. Bu ülkenin vatandaşı olmak isteyenler ikamet süresi, vergi ödemesi ve dil yeterliliği gibi konulara dair belirlenen temel şartları karşılamalıdır. Bununla birlikte başvuru sürecinde Kanada vatandaşlığı uygunluğunun test edilmesi, formun düzgünce doldurulması ve gerekli görülen testlerden geçilmesi gerekir. Kanada vatandaşlık başvurusunu tamamlayan bir kişi testlerden başarıyla geçtiği zaman yemin törenine davet edilir. Bu ülkenin vatandaşı olabilmek için göçmenlik sürecine adım atmak isteyen kişilere ise Kanada'ya hangi meslek grubundan çalışan alındığı sıralanmalıdır.
Kanada vatandaşlığına başvurmayı planlayan kişilerin bu sürece yönelik olan şartlar hakkında bilgi edinmeleri gerekir. Çünkü bu sürecin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için belli başlı şartların karşılanması ve başvuru adımlarının eksiksiz olarak tamamlanması beklenir. Bu bağlamda Kanada vatandaşlık başvurusu sürecine yönelik olan temel şartın yasal ikamet ile ilişkili olduğu söylenebilir.
Kanada vatandaşlığının alınabilmesi için öncelikli olarak yasal bir şekilde bu ülkede bir süre boyunca ikamet edilmiş olması gerekir. Dolayısıyla kişinin eğitim, çalışma ya da evlilik gibi durumlara bağlı olarak Kanada'da ikamet etmiş olması beklenir. Bir kişinin Kanada vatandaşlığına uygun bulunması için sıralanan diğer şartlar ise aşağıdaki gibidir:
Kanada vatandaşlığı alabilmek için başvuru yapacak olan kişilerin belli başlı adımları takip etmeleri gerekir. Bu bağlamda ilk adımın Kanada eyaletlerine göre değişkenlik gösterdiği belirtilmelidir. Dolayısıyla Kanada vatandaşlığına uygun olup olmadığını test etmek isteyen kişiler Kanada Göçmenlik Bakanlığı sitesine giriş yaparak "Come to Canada" sayfasında yer alan uygunluk aracını kullanabilir. Daha sonra yine Kanada Göçmenlik Bakanlığı resmi sitesi üzerinden vatandaşlık başvurusunun hangi adımlarla yapıldığı aşağıdaki gibi açıklanabilir:
Bir kişinin Kanada vatandaşlığı alabilmesi için kaç sene boyunca bu ülkede bulunması gerektiğini araştırması doğaldır. Çünkü Kanada vatandaşlık şartları arasında ön plana çıkan hususlardan biri ikamet süresine yöneliktir. Dolayısıyla Kanada vatandaşlık başvurusunun olumlu bir şekilde sonuçlanmasını isteyen bir kişinin son 5 yıl içerisinde minimum 3 sene boyunca bu ülkede yaşamış olması gerekir.
3 sene boyunca göçmen olarak Kanada'da ikamet eden bir kişinin temel şartları karşıladığı takdirde bu ülkenin vatandaşlığını alması mümkündür. Bununla birlikte Kanada vatandaşlık başvurusu sürecinin ne kadar sürdüğü de sıklıkla sorgulanır. Bu bağlamda Kanada'nın vatandaşlık başvurularını en kısa sürede inceleyen ülkelerden biri olarak nitelendirildiği söylenmelidir. Yaklaşık olarak 1 sene içerisinde Kanada vatandaşlık başvurusu işlemlerinin tamamlanması mümkündür. Bu başvuruların sonuçlanması ise genelde 3-5 ay alır.
Kanada vatandaşlığının olumlu bir şekilde sonuçlanması konusunda önem arz eden vatandaşlık testinin nasıl bir uygulama olduğu merak edilir. Bu testte genelde 20 sorunun yer aldığı ve uygulamanın 18-54 yaş arasındaki kişilere yapıldığı bilinir. Kanada vatandaşı olmak isteyen kişilerin başarıyla tamamlamaları gereken bu sınavda coğrafya, tarih, ekonomi, yasalar, semboller ve yönetim üzerine belli başlı soruların yer aldığı söylenebilir. Soruların türü ise doğru-yanlış ya da çoktan seçmeli olarak belirtilebilir. Bu testin başarıyla tamamlanması için en az 15 soruya doğru yanıt verilmesi gerektiği görülür. Kanada vatandaşlık başvurusu süreci olumlu bir şekilde ilerleyen ve bu testi başarıyla tamamlayan bir kişinin ise genelde vatandaşlık törenine davet edildiği bilinir.
Gelişmiş ekonomisi ve refah seviyesiyle dikkat çeken Kanada'nın göçmenlik politikalarıyla da ön plana çıkan ülkeler arasında sıralandığı söylenebilir. Bu bağlamda Kanada'nın uyguladığı göçmenlik politikalarının diğer dünya ülkelerine göre daha ilgi çekici bulunduğu belirtilmelidir. Bununla birlikte Kanada'nın göçmen alımında geniş bir meslek grubu skalası sunduğu görülür. Kanada göçmenlik başvurusu 38 meslek grubuna yönelik olarak düzenlenmiş iken bu meslekler aşağıdaki gibi sıralanabilir: