YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kandırada sebze ve meyve yetiştirilecek

Büyükşehir tarafından yürütülen proje AB standartlarına geçilecek

Kandırada sebze ve meyve yetiştirilecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin koordinatörlüğünde yürütülen ‘Kocaeli’de Tarımsal Sulama Yöntemlerinin Modernizasyonu’ projesi kamuoyuna tanıtıldı. Sekapark’taki Palmiye Kafe’de yapılan toplantıda proje hakkında bilgiler verildi.

KATILIM YOĞUN OLDU
Toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürü Bilal Barış, Köye Hizmet Şube Müdürlüğü Tarım ve Hayvancılık Geliştirme Şefi Temel Fidan, Tarım İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Şube Müdürü Suat Bayraktar, Kandıra Arıklar Sulama Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, proje yürütücüleri, ziraat mühendisleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

DAMLAMA YÖNTEMİ YAYGINLAŞTIRILACAK
18 ay sürecek olan projenin bütçesinin 185 bin 193 Euro olduğunu söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, "Projenin amacı; Kandıra İlçesi Arıklar Göleti’nden su alan 14 köy ve 3 mahallede, ‘Damlama Sulama’ yönteminin yaygınlaştırılmasıdır. Bu yolla Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği’nden, Bahçe Bitkileri (Meyve ve Sebze) yetiştiriciliğine geçilmesi sağlanacak” dedi.

23 AB PROJESİ TAMAMLANDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler dairesi Başkanlığı AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü’nün çok önemli bir projeye daha imza attığını belirten Dr. Büyükakın, “Birçok Avrupa kenti ile kardeş şehir antlaşmaları ve işbirliği antlaşmaları imzalayan Büyükşehir, Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki kardeş şehirlerle ortak projeler uygulamaya koydu. 23 Avrupa Birliği projesini başarıyla tamamlayan Büyükşehir, şimdi de yeni kazandığımız Tarım- Balıkçılık Hibesi ile yeni bir projeye başlıyor” diye konuştu.

400 PROJE ARASINDAN SEÇİLDİ
Projenin, AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü, Kocaeli Tarım İl Müdürlüğü ve Köye Hizmet Şube Müdürlüğü’nde çalışan, alanlarında uzman personel tarafından hazırlandığını vurgulayan Genel Sekter Yardımcısı Dr. Büyükakın, “Proje, başvurulan 400 proje arasından, hibe almaya hak kazanan 23 proje arasına girmeyi başardı. 23 proje arasında en yüksek hibeli proje olması, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği uzmanlarınca tarafından takdirle karşılandı.

KOCAELİ’NİN TARIM POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK
Türkiye’de yaşayan insanların büyük bir kısmı tarafından sanayi şehri olarak bilinen Kocaeli şehrinin kuşkusuz ciddi büyüklükte verimli arazileri ve tarım potansiyeli de mevcut. Devletin çeşitli organları, yerel yönetimler, Kooperatifler, Sivil Toplum Kuruluşları bölgenin tarımsal veriminin arttırılmasına yönelik çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Bu kapsamda Kandıra Arıklar Göleti’nde 14 köy ve 3 mahalleye su vermeye geçen yıllarda başlandı. Ancak bölgenin bol suya kavuşması ile beklenen verim artışı yaşanmadı” ifadelerini kullandı.

BİLİNÇSİZ SULAMA BİRÇOK SORUNU BERABERİNDE GETİRİYOR
Bunun en büyük sebebinin babadan kalma usullerin yaygınlığı olduğunu söyleyen Dr. Büyükakın, şöyle konuştu: “Çiftçi bol suyu babadan kalma usuller ile toprağına verdiğinde toprağın veriminin azaldığı, toprağın kireçlendiği anlaşılıyor. Bu da toprakta sadece az para getiren buğday gibi ürünlerin ekilmesine sebep oluyor ve bu yolla çiftçinin eline fazla para geçmezken şehre göçü de artırıyor.

KÖYLERDE YAŞAM KALİTESİ ARTACAK
Proje ile Avrupa Birliği normlarına uygun sulama tekniklerinin bölgede uygulanmasına, Kandıra bölgesinde sebze meyve yetiştiriciliğinin ve seracılık faaliyetlerinin arttırılmasına çalışılacak. Köylere yapılan alt ve üst yapı hizmetlerinin yanı sıra, bu proje ile ziraatçılar ile sistematik bir şekilde çiftçiler bilinçlendirilecek ve yaşam kalitesi yüksek köyler oluşturulacak”

PROJE KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK FAALİYETLER:
Yunanistan ve İtalya’da çalışma ziyaretleri, araştırma faaliyetleri: Modern sulama ve modern tarım yöntemlerinin Avrupa uygulamaları incelenecek.

Eğitim alanı oluşturulması: 320 m2 bir sera ile 1000 m2 açık alanda bir uygulamalı eğitim alanı oluşturulacak.

100 çiftçiye 2ay teorik 2 ay pratik eğitim verilecek. Çiftçilerin 4 aylık eğitimleri süresince yemek ve servis masrafları projeden karşılanacak. Eğitimlerde yeni alınan ziraat mühendislerinden yararlanılacak.

Eğitim materyalleri, broşür basılacak, 5 Dakikalık kısa film çekilecek, web platformu oluşturulacak.

Modern Tarım Uygulamaları konulu ortaklarının da katıldığı bir konferans organize edilecek.

PROJE ORTAKLARI:

“Enosi Geoponon Meletiton Ellados- Symvoyloı Epixeirhseon (E.G.M.E.S.E)”

Tarım Akademisyenleri Birliği - YUNANİSTAN

“Camera di Commercio, Industria, Artigianato, Agricoltura di Cheti”

Chieti Tarım, Sanayi ve Ticaret Odası- İTALYA

K.B.B. Köye Hizmet Şube Müdürlüğü

Kandıra Belediyesi

Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü (İştirakçi)

Arıklar Sulama Birliği (İştirakçi)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler